امیدهای جدید برای بازگشت رشد مثبت به اقتصاد ایران

در حالیکه تحرک تازه در اقتصاد ایران به دنبال توافق هسته‌ای با کشورهای ۱+۵ برای تعلیق تحریم‌ها و آزادسازی برخی از درآمدهای بلوکه شده، موجب شده است تا امیدها برای شکوفایی دوباره و بازگشت رشد مثبت به اقتصاد ایران زنده شود.

یک روز پس از آنکه صندوق بین‌المللی پول خبر از رسیدن اقتصاد ایران به رشد یک و نیم درصدی تا پایان سال ۲۰۱۴ داد، محمد باقر نوبخت، معاون برنامه ریزی رئیس جمهوری ایران، نیز گفت که اقتصاد ایران تا پایان سال ۱۳۹۳ از رشد منفی خارج خواهد شد.

صندوق بین‌المللی پول در وبسایت خود با اشاره به تحولات اقتصادی در ایران پیش بینی کرد ایران تا پایان سال جاری میلادی به رشد اقتصادی یک و نیم درصدی برسد. همزمان، رئيس اداره خاورميانه و آسيای مرکزی صندوق بين‌المللی که به ایران سفر کرده است، با اشاره به بازگشت ثبات اقتصادی به ایران، نسبت به رسیدن ایران به رشد اقتصادی یک و نیم درصدی تا پایان سال ۱۳۹۳ خورشیدی ابراز امیدواری کرد.

ایران به دنبال تشدید تحریم‌های بین‌المللی، طی سالهای ۹۲ و ۹۱ به طور متوسط رشد اقتصادی منفی ۴ را تجربه کرد و ارزش پول ملی ایران تا یک سوم کاهش پیدا کرد.

با توافق هسته‌ای ایران و کشورهای ۱+۵ در آذر ماه سال گذشته، تحریم‌های نفتی ایران به طور موقت برچیده شد و ایران توانست به بخشی از دارایی‌های بلوکه شده خود دسترسی پیدا کند. از آن پس اقتصاد ایران شاهد ثبات نسبی در بازار ارز و کالا بود و دولت نیز تلاش کرد تا مشکلات واحدهای تولیدی را برای عبور از رکود شدید اقتصادی، رفع کند.

ابراز امیدواری معاون رئیس جمهوری ایران و مقام صندوق بین‌المللی پول برای رسیدن اقتصاد ایران به رشد مثبت تا پایان سال ۱۳۹۳ در حالیست که کارشناسان اقتصادی بارها شرط رسیدن به رشد اقتصاد ایران را در گرو توافق کامل ایران و ۱+۵ بر سر برنامه هسته‌ای و تداوم تعامل اقتصادی و سیاسی با جهان دانستند.

روز گذشته حسن روحانی نیز با بیان اینکه مگر می شود اقتصادی شکوفا و فعال باشد و همزمان منزوی و محصور بود اگر این موضوع شدنی بود، گفت که دولت او همه تلاش خود را به کار خواهد بست که شرایط تعامل اقتصادی با دنیا برقرار شود.

در عین حال، معاونان وزارت خارجه ایران و ایالات متحده آمریکا، روز پنجشنبه مذاکرات کارشناسی خود را برای رسیدن به توافق جامع هسته‌ای و تکمیل متن این توافق، در ژنو آغاز می‌کنند.