نرخ ارز و سکه یک روز پس از آغاز تحریمها و کاهش نسبی قیمت، دوباره افزایش یافت

برخی از صرافی ها روز چهارشنبه تعطیل بودند و برخی هم فقط خرید داشتند.

در حالیکه همزمان با اجرای سیاست های جدید تازه ارزی در ایران نرخ طلا و ارز با کاهش روبرو شده بود، پس از یک روز بار دیگر روند افزایشی در پیش گرفت.

خبرگزاری ایسنا روز چهارشنبه ۱۷ مرداد گزارش داد که نرخ ارز پیش از ظهر در بازار غیررسمی در بین۸۸۰۰ تومان تا ۹۲۶۰ تومان معامله می‌شد و قیمت سکه هم تا حدود سه میلیون تومان بود اما بعد از ظهر نرخ دلار به حدود ۹۷۰۰ تومان و سکه تمام بهار آزادی به سه میلیون و ۴۵۰ هزار تومان رسید.

از سوی دیگر، دلار در بازار ارز ثانویه که از روز سه شنبه فعالیت خود را آغاز کرد، بین ۸۰۸۰ تا ۸۳۰۰ معامله شد.

بازار ثانویه ارز محل عرضه ارز صادرکنندگانی نظیر شرکت‌های پتروشیمی است. این ارز به واردکنندگانی که مجوز واردات از دولت دریافت کرده اند به فروش می‌رسد.

رئیس بانک مرکزی ایران یکشنبه گذشته در اعلام سیاست های ارزی جدید دولت، دستورالعمل های معامله در بازار ثانویه را اعلام کرد.

در سیاست جدید بانک مرکزی، خرید و فروش دلار توسط صرافی ها که از چند ماه پیش ممنوع اعلام شده بود، مجاز شد.

بدین ترتیب صرافی های مجاز، ارز ارائه شده در بازار ثانویه و سامانه نیما را پنج درصد گرانتر به فروش می رسانند.

با این حال گزارش خبرگزاری ها از صرافی های تهران حاکی از استقبال کم صرافان برای گشایش دوباره و انجام معاملات ارزی بود. آن دسته از صرافی ها که فعالیت خود را از حدود ظهر آغاز کردند دلار را بین ۹۱۰۰ تا ۹۴۰۰ تومان قیمت زده بودند.

صرافی ‌ها همچنین هیچ ارزی خارج از دستورالعمل نمی‌فروختند اما خریدار ارز بودند. طبق دستورالعمل صرافی ها مجاز به فروش ارز مسافری، دانشجویی، درمانی و موارد دیگری که دولت مجاز کرده است، هستند.

افزایش شدید نرخ ارز در ایران طی ماههای اخیر موجب بروز ناآرامی و اعتراض های بازاریان شد. هر دلار آمریکا از شهریور ماه سال گذشته همزمان با اعلام احتمال خروج آمریکا از برجام، از ۳۷۰۰ تومان به حدود ۱۱ هزار تومان در اوایل مرداد امسال رسید.

در واکنش به سقوط ارزش پول ملی ایران در یک سال گذشته، استاد سرشناس اقتصاد در دانشگاه جانز هاپکینز آمریکا، تورم موجود در ایران را حدود ۱۵۷ درصد دانست نه آنچه که دولت ایران اعلام می‌کند.

همزمان با آغاز رسمی تحریم‌های ایران از سوی دولت ایالات متحده، روز دوشنبه پروفسور استیو هانکه، استاد اقتصادکاربردی دانشگاه جانز هاپکینز در گفت و گو با بخش فارسی صدای آمریکا گفت که مردم ایران می دانند که تهدید و اجرای تحریمها یعنی، باید منتظر کسری بیشتر بودجه کشورشان باشند و تنها راهی که دولت می تواند آنرا جبران کند، چاپ پول است.

رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا فرمان اجرایی بازگشت تحریم های جمهوری اسلامی ایران را که از سه سال پیش توسط باراک اوباما معلق شده بود، امضا کرد.

پروفسور استیو هانکه با اشاره به بحران های ارزی ماههای اخیر ایران گفت: «با توجه به آغاز تحریمها، مردم ایران در هر فرصتی ریال را با دلار، طلا، حتی شکر، آرد و خودرو معاوضه می کنند. به همین دلیل تورم در ایران در اوج است. برپایه ارزیابی امروز من، نرخ تورم سالانه حدود ۱۵۷ درصد است در حالیکه دولت آنرا حدود ۱۰/۲ درصد اعلام کرده است.»