ارائه کارت اعتباری بانکی در ایران با ورود کارتهای سه رنگ اعتباری به شعبه مرکزی بانک ملی وارد مرحله نهایی خود شد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، ولی الله سیف روز یکشنبه چهارم مهر که برای رونمایی از نخستین کارتهای اعتباری ایران به شعبه مرکزی بانک ملی رفته بود، هدف بانک مرکزی از حرکت به سمت ارائه کارت اعتباری را «تامین مالی کالاهای مصرفی و رونق گرفتن تولید» عنوان کرد.
بنا بر این گزارش، کارتهای اعتباری که در بانکهای دولتی ارائه خواهد شد، ۱۰، ۳۰ و ۵۰ میلیون تومانی است که در سه رنگ برنزی، نقره ای و طلایی توزیع میشود. آقای سیف توضیح داد که این کارتها به هیچ وجه به عنوان پول نقد در نظر گرفته نمیشود و استفاده از آن را برای دریافت پول نقد، تخلف دانست.
به نوشته ایسنا، دریافتکنندگان کارتهای اعتباری اگر صورت حساب خود را تا پایان هر ماه تسویه کنند، سودی نمی پردازند تنها مشمول پرداخت کارمزد به بانک هستند، اما اگر در این مدت تسویه نکنند، بازپرداخت به صورت اقساط یکساله، دوساله و سهساله و با سود ۱۸ درصد برای مشتری قسط بندی میکنند.
این نخستین بار است که بانکهای ایران کارت اعتباری به مشتریان ارائه میکنند. البته این کارتها برای خرید کالا طراحی شده و در حال حاضر تنها در شبکه بانکی داخل ایران قابل استفاده است.
بانکها هنوز آماده نیستند
خبر ورود کارتهای اعتباری به شبکه بانکی در حالی اعلام شده است که بانکهای ایرانی استقبال چندانی از این طرح بانک مرکزی نکردهاند.
خبرگزاری مهر در گزارشی نوشته است که برخی از بانکهای خصوصی و دولتی با وجود گذشت دو هفته از دستورالعمل بانک مرکزی برای ارائه کارت اعتباری، هنوز برنامهای برای ارائه این کارتها اعلام نکردهاند.
بنابر این گزارش، شهروندان برای دریافت کارت اعتباری و حتی اطلاعات مربوط ارائه این کارتها بین شعبه ها سرگردان هستند.
با این حال گزارش مهر از دیگر بانکهای دولتی و خصوصی حاکی از آن است که این بانکها برای صدور کارت اعتباری وثیقههای متفاوت دریافت میکنند.
بنابر اعلام رئیس شعبه یک بانک دولتی در این گزارش، بانکها برای ارائه کارت اعتباری ۵۰ میلیون تومانی، سند ملکی، گواهی کسر از حقوق متقاضی و یک نفر ضامن دارای گواهی کسر از حقوق طلب می کنند. تضمینهای لازم برای کارت اعتباری ۳۰ میلیون تومانی سند ملکی و گواهی کسر از حقوق متقاضی است و برای کارت اعتباری ۱۰ میلیون تومانی هم یک ضامن و گواهی کسر از حقوق متقاضی لازم است.
اقساط بازپرداخت کارتهای ۵۰ میلیون تومانی ماهیانه یک و نیم میلیون، اقساط بازپرداخت کارتهای ۳۰ میلیون تومانی ماهیانه میلیون تومان و اقساط کارتهای ۱۰ میلیون تومانی هم ماهیانه ۴۰۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است.
از سوی دیگر گزارش ها حکایت از آن است که اگر چه دولت برای تحریک بازار و تقویت قدرت خرید مردم طرح صدور کارت اعتباری را اجرایی کرده است، اما از آنجا که این طرح باید از منابع بانکها اجرایی شود، بانکها از آن استقبال نکردهاند. رئیس کل بانک مرکزی اما گفته است که نباید انتظار داشت روند صدور کارت اعتباری به سرعت اجرایی شود.
اقتصاد ایران با وجود لغو تحریمها، همچنان دچار رکود است و دولت تلاش میکند با افزایش قدرت خرید مردم، از تولید کنندگان داخلی حمایت کرده و اقتصاد را از رکود خارج کند.