http://www.youtube.com/embed/yPcS5o0HAng
اولین روز کاری سال ۱۳۹۱، در حالی آغاز شد، که اتاق بازرگانی تهران بر وجود «جنگ اقتصادی» تاکید دارد. توصیفی که با تشدید تحریم های بین المللی علیه جمهوری اسلامی ایران، از سوی فعالان اقتصادی نزدیک به حاکمیت گاهی شنیده شده است.
یحیی آل اسحاق، رئیس اتاق بازرگانی تهران و وزیر اسبق بازرگانی جمهوری اسلامی، روز شنبه ۵ فروردین ماه، «جنگ اقتصادی» را عاملی دانست که «هزینه های تولید را افزایش داده است.»
رئیس اتاق بازرگانی تهران، با تاکید بر این موضوع که چگونگی تبدیل منابع طبیعی به تولید مهم است، به خبرگزاری فارس گفت: «کشور ما به لحاظ منابع طبیعی از
بهترینهای منطقهو جهان است به طوری که رتبه چهارم منابع نفت و رتبه دوم ذخایر گاز را در جهان داریم که در مجموع رتبه اول ذخایر انرژی و تا ۸۰ سال آینده این ذخایر پاسخگو است.»
وی این پرسش را مطرح کرده است که «چه اشکالی دارد در این شرایط که درآمدهای نفتی را نیز افزایش داده است، دولت برای حمایت از تولید برنامهریزی کرده و بخشی از هزینههای بیمه، مالیات و حمل و نقل تولید را تقبل کند.»
توصیه رئیس اتاق بازرگانی تهران در حالی بیان می شود، که مسعود میرکاظمی، نخستین وزیر نفت در دولت دهم، و وزیر سابق بازرگانی در دولت نهم محمود احمدی نژاد، روز شنبه ۵ فروردین ماه، به خبرآنلاین گفته است: «یکی از اصلی ترین مشکلات ما بودجه بود. بودجه ای که معاون برنامه ریزی رییس جمهوری تهیه کرده بود و امیدوارم که خداوند ایشان را اصلاح کند اصلا کارشناسی شده نبود. ایشان کاش سیاست گذاری را کنار می گذاشتند و منافع ملی را در نظر می گرفتند. من چندین بار به نمایندگان مجلس گفتم که از بودجه نفت بر ندارید. بودجه ای که برای سال ۹۰ تهیه شده بود بدون تصویب در دولت به مجلس ارسال شد. یعنی معاون برنامه ریزی بودجه نفت را بدون تصویب در دولت به مجلس برد.»
به گفته وزیر سابق نفت جمهوری اسلامی ایران، محدویت در عرصه اقتصاد، تنها شامل تحریم های خارجی نمی شود بلکه فعالان عرصه اقتصاد با تحریم های با تحریم های داخلی نیز مواجه اند.به گفته وی «تحریم های خارجی یک طرف ، اما از داخل هم خودمان را داریم تحریم می کنیم. به نظر من این اتفاق یا بی تدبیری بود یا اینکه با غرض صورت پذیرفت.»
این در حالی است که سال ۹۰، از سوی آیت الله علی خامنه ای، «سال جهاد اقتصادی» نام گذاری شده بود و امسال نیز « سال تولید ملی،کار و سرمایه ایرانی» عنوان شده است.
در همین حال احمد پور فلاح، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی تهران و ایران، روز شنبه ۵ فروردین ماه، با تاکید بر این موضوع که «فرمان جهاد اقتصادی به درستی اجرا نشده» به خبرگزاری موج، گفته است: «پایین بودن رشد پایین توسعه، نرخ بالای بیکاری، نرخ بالای تورم و کاهش میزان سرمایه گذاری مولد نشان می دهد که ما توانستیم به فضای مورد نظر از جهاد اقتصادی برسیم.»
شاید از این رو است که نصرالله ترابی، نمانیده مجلس، روز جمعه ۴ فروردین ماه، در گفت و گو با خبرگزاری مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر این موضوع که«نامگذاری امسال به عنوان سال تولید ملی،کار و سرمایه ایرانی»، «نشانگر این است که باید به این کمبود و تنگناها توجه بیش تری شود» به توصیه کرده است: که «مسئولان با نام گذاری سال ۹۱ شعاری برخورد نکنند.»