۱۲ روز از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها که از آن به عنوان بزرگ ترین تحول اقتصادی ایران در ۳ دهه اخیر یاد می شود گذشته است.
بررسی های خبرگزاری مهر بامداد روز جمعه ۱۰ دی ماه نشان می دهد، که شهروندانی که یارانه های نقدی خود را از بانک ها بیرون کشیده اند، آن را به بازار خرده فروشی منتقل نکرده اند.
این خبرگزاری با وجود آن که این یارانه ها را، رقم بالایی برای سرمایه گذاری نمی داند، بر این موضوع اشاره دارد، که یارانه های نقدی صرف امور دیگری به غیر از مایحتاج روزانه مردم شده اند.
ورود یارانه نقدی به عنوان سرمایه های سرگردان به بازار و به وجود آمدن شوک قیمتی ناشی از ورود تقاضاهای غیر منتظره، به عنوان یکی از دل مشغولی های دولت، از آن یاد شده است.
پیش تر سایت خبری تحلیلی فردا نیوز (۳۰ آذر ماه) با ذکر این پرسش که «منبع ارانه نقدی کجاست ؟» از قول یک منبع آگاه نوشته است:
«این رقم از محل تنخواه بانک مرکزی تعیین شده است و دولت باید به گونه ای برنامه ریزی کند که تا قبل از اتمام سال این مبلغ به بانک باز گردد.»
هم زمان خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) بعد از ظهر روز جمعه ۱۰ دی ماه با تاکید بر افزایش نسبت منابع به تسهیلات در بانک های دولتی، اعلام کرد اختصاص این منابع به بیش از ۱۱۷ درصد رسیده است.
این در حالی است که استاندارهای کمیته بال سوئیس برای نظام بانکداری بیان می کندکه نسبت ارائه تسهیلات به منابع در بانک ها ۸۰ درصد است.
در همین حال مهدی تقوی استاد اقتصاد کلان و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی بامداد روز جمعه ۱۰ دی ماه در گفت و گو با خبرگزاری مهر ، دلیل اختلاف نرخ دلار بانک مرکزی و بازار آزاد را افزایش تقاضا عنوان کرد و گفت:
«با این امر دلار در بازار جیره بندی می شود و افرادی که قیمتی بیش تری برای هر دلار می پردازند می توانند آن را خریداری کنند.»
پیش تر خبر آن لاین (۷ دی ماه) از «رونق بازار طلا هم زمان با هدفمند سازی یارانه ها» خبر داد ، و در این زمینه نوشت:
«به نظر می رسد هم زمان با برداشت یارانه های نقدی بازار سکه رونق گرفته است.»