مجلس شورای اسلامی ایران روز سه شنبه ۲۱ مهرماه توافق اتمی ایران با شش قدرت جهانی را تصویب کرد. ۱۶۱ نماینده به طرح اجرای "برنامه جامع اقدام مشترک" موسوم به برجام با تغییراتی جزئی رای دادند.
جلسه روز سه شنبه مجلس در حالی برگزار شد که پیشتر کلیت این طرح مورد تصویب نمایندگان قرار گرفته بود. در حالیکه تعداد زیادی از نمایندگان پیشنهادات جدیدی برای تصویب این طرح داشتند، علی لاریجانی اصرار بر رای گیری داشت و همین مساله موجب اعتراض اصولگرایان مجلس شد.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
در جلسه بررسی جزییات طرح برجام، محمدجواد ظریف، عباس عراقچی و مجید تختروانچی سه عضو ارشد مذاکره کننده ایران با کشورهای پنج بعلاوه یک نیز حضور داشتند اما بعد بخاطر شدن اعتراض تعدادی از نمایندگان، جواد ظریف، جلسه را ترک کرد.
اعتراض و گریه مخالفان برجام
مخالفان توافق هسته ای ایران و جامعه جهانی در جلسه روز سه شنبه مجلس نیز نقش پررنگی داشتند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
هرچند آنها در مدت بیست دقیقه بررسی این طرح فرصت اظهارنظر نداشتند اما بعد آن در قالب تذکر، اعتراض خود را بیان کردند. حمید رسایی از جمله نمایندگانی بود که پلاکاردی در دست داشت که روی آن نوشته بود "این قانون شکنی رسمی است. مجلس فرمایشی نیست".
خبرگزاری فارس نوشته، حمید رسایی با صدای بلند گفت: این صدای رهبری نیست، مجلس شده جای تصمیمگیری لاریجانی، شمخانی.
از سوی دیگر، مهدی کوچکزاده دیگر نماینده مخالف توافق هستهای نیز در حالی که به شدت ناراحت بود، با صدای بلند گفت: این تصمیم آنهاست و مجلس به گردن گرفته است.
فارس گزارش داد، پس از تصویب جزئیات طرح اجرای برجام، علی اصغر زارعی درحالی که شروع به اشک ریختن کرد نسبت به روند تصویب جزئیات طرح برجام انتقاد کرد سپس برخی نمایندگان اطراف وی حضور یافتند.
موضع رهبر
در حاشیه اعتراض ها بعد از تصویب برجام، حمید رسایی و مهدی کوچکزاده تاکید داشتند "لابی" علی لاریجانی٬ علی شمخانی و اصغر حجازی موجب تصویب طرح جزئیات برجام شده است.
مهدی کوچکزاده به خبرنگاران گفت: "صبح قبل از اینکه شما خبرنگاران به صحن بیایید آقای لاریجانی گفت: کشور تصمیم گرفته است پیشنهادهای نمایندگان درباره جزییات طرح مطرح نشود من پرسیدم چه کسی تصمیم گرفته است که جواب داد همانی که خودت میدانی".
وی ادامه داد: "آقای باهنر آمد پیش من و گفت دیشب آقایان لاریجانی،شمخانی و حجازی این تصمیم را گرفتند".
کوچکزاده تصریح کرد: "ما فقط میخواهیم بگوییم این تصمیم طبق فرمایش خود آقای باهنر تصمیم رهبری نیست که به مجلس ابلاغ شده است. این تصمیم لاریجانی و شمخانی است".
پیشتر هم کوچک زاده این سخنان را در تذکری بیان کرده بود اما علی لاریجانی رئیس مجلس در پاسخ گفت که آیت الله خامنه ای در این مورد نقشی نداشته است: "با هم صحبت کردیم، چرا آن را به رهبری وصل می کنید؟"
در حالی از "اصغر حجازی" در مجلس ایران نام برده شد که او یکی از قدرتمندترین اعضای بیت آیت الله علی خامنهای محسوب میشود.
جزئیات برجام
بند یک جزئیات مورد تصویب مجلس ایران می گوید هیچ دولتی در ایران براساس فتوای آیت الله علی خامنهای حق تولید و به کارگیری سلاح هسته ای را ندارد.
بند دوم تاکید دارد پایه برجام، همکاری و احترام متقابل است. در بند سوم این مصوبه هم آمده دولت موظف است هرگونه عدم پایبندی طرف مقابل در زمینه لغو تحریمها را رصد کند.
در بند چهارم توافق اجرایی برجام مصوب مجلس آمده دولت موظف است برنامه هسته ای ایران را با چشم انداز تجاری-صنعتی در درازمدت دنبال کند. همچنین در بند پنجم تاکید شده بازطراحی رآکتور آب سنگین اراک منوط به قراردادهای قطعی است.
نمایندگان مجلس ایران در طرح اجرای برجام، در بند ششم تصویب کردند نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی در چارچوب مقررات بین المللی و رعایت مصالح ملی ایران است. بند هفتم این مصوبه تاکید دارد دولت و قوای مسلح کشور برای حفاظت از کشور در مقابل تروریسم، توامندی دفاعی ایران را تقویت کنند.
در بند نهم این مصوبه آمده که دولت موظف است از منابع مالی آزاد شده، جهت تحقق اقتصاد مقاومتی استفاده کند. این مصوبه همچنین دو تبصره دارد. در تبصره اول، وزیر خارجه موظف شده روند اجرای توافقنامه را هر شش ماه یکبار به مجلس گزارش دهد. همچنین قوانین قبلی مربوطه از جمله قانون "الزام دولت به حفظ دستاوردها و حقوق هستهای ملت ایران" که شش ماه پیش توسط مجلس تصویب شده بود، لغو شد.
واکنشها و نظر نهایی شورای نگهبان
تصویب برجام در مجلس ایران با استقبال فدریکا موگرینی روبرو شد. خانم موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بعد از تصویب برجام در مجلس ایران گفت "خبرهای خوشی امروز از تهران رسید، روند پارلمانی توافق تکمیل شد، به روز رسمی تصویب نزدیک تر شدیم."
محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت ایران نیز ضمن تشکر از نمایندگان درباره تصویب طرح اجرای برجام گفت: "امروز نمایندگان مجلس با این تصمیم تاریخی در مورد برجام نشان دادند که همواره با درک درست از واقعیت های کشور تصمیمات سنجیده اتخاذ می کنند."
اعلام شده حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران نیز سه شنبه شب در تلویزیون دولتی ایران با مردم سخن خواهد گفت. هرچند دفتر رئیس جمهوری ایران اعلام کرده سخنان او درباره مسایل اقتصادی است اما پیش بینی می شود درباره نهایی شدن برجام نیز اشاراتی داشته باشد.
با تصویب جزئیات برجام، این مصوبه به شورای نگهبان ارسال شد.
سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرده که بعد از دریافت این مصوبه، در جلسه فردا یا پس فردا بررسی خواهد شد. شورای نگهبان مصوبات مجلس را از حیث انطباق بر اسلام و قانون اساسی بررسی می کند. در صورت رد احتمالی این مصوبه، مجلس باید آن را دوباره بررسی کند. در غیر این صورت، با تایید شورای نگهبان مصوبه مجلس به عنوان قانون لازم الاجرا می شود.