گزارشی از ناتاشا توراک در وبسایت شبکه خبری «سی ان بی سی»
ریال تنها در سال جاری یک سوم ارزش خود را از دست داده است. اکنون هر دلار آمریکا معادل ۶۰ هزار ریال است. زمانی که حسن روحانی در دوره اول ریاست جمهوری اش به قدرت رسید هر دلار حدود ۳۶ هزار ریال بود. سقوط ارزش ریال با وقوع انقلاب اسلامی زمانی که هر دلار ۷۰ ریال بود آغاز شد.
تلاش دولت روحانی در تک نرخی کردن دلار به ارزش ۴۲ هزار ریال ممکن است اوضاع را برای مدتی تحت کنترل در آورد زیرا ایران ذخایر ارزی کافی برای عبور از این مرحله را دارد، اما این وضع به واردات و صادرات ایران که بیشتر به دلار بازار آزاد تکیه دارد، لطمه خواهد زد.
فساد، رقابت های سیاسی داخلی و ترس از تحریم های جدید همه فاکتورهای موثر در زوال ریال است. بی میلی بانک های بین المللی به حضور در ایران باعث شده که بازگرداندن درآمدهای حاصل از صادرات به داخل ایران دشوار شود.
در صورت سقوط توافق هسته ای، تحریم های ثانویه آمریکا می تواند فشار شدیدی را بر اقتصاد ایران وارد آورده و تقاضا برای دلار را افزایش دهد. در چنین شرایطی بعید است دولت بتواند دلار را در ۴۲ هزار ریال نگاه دارد.
این وضع فرصتی برای تندروها در ایران پدید آورده است تا ایده اقتصاد مقاومتی را ترویج کنند زیرا گشایش اقتصادی را موجب آسیب و تضعیف کنترل خود می بینند.
اقتصاد ایران در دست محافظه کاران و سپاه پاسداران است.
«بنیاد اوراسیا» پیش بینی می کند برجام به احتمال ۶۵ درصد در دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ سقوط خواهد کرد و این امر، افزون بر ترس ناشی از کاهش ارزش ریال، می تواند اقتصاد ایران را به فروپاشی نزدیک تر کند.