«هنر توقیفی نیست»: کارزاری مجازی برای اعتراض به توقیف فیلم در ایران

صحنه ای از فیلم پارادیس به کارگردانی علی عطشانی

اگر در شبکه های اجتماعی فعال باشید، در چند روز اخیر به تصاویر هنرمندان و یا افراد عادی که نام خود را همراه با جمله ای که می گوید «می خواهم هیچ فیلمی توقیف نباشد» برخورده اید. این تصاویر با استفاده از یک ربات تلگرامی درست شده اند و هدفشان، رفع توقیف فیلمهایی است که برخی از آنها سالهاست پشت سد ممیزی گرفتار شده اند.

هنوز دولت جدید حسن روحانی آغاز به کار نکرده است اما فرصتی هم که وزیر فعلی فرهنگ و ارشاد دولت او به سازمان امور سینمایی داده تا سرنوشت فیلمهای بلاتکلیف را مشخص کند، به پایان خود نزدیک می شود.
حالا یک کمپین جدید تحت عنوان «هنر توقیفی نیست» در شبکه های اجتماعی راه افتاده است و بر رفع توقیف آثار سینمایی تأکید می کند.


هنرمندان، نگران شأن سینما هستند و با هشتگ #شأن_سینما خواستار اکران فیلمهایی شده اند که برخی از آنها سالهاست در صف انتظار هستند.

فهرست فیلمهایی که در دولتهای دهم و یازدهم به پرده سینما نرسیدند بلند است.
هر کدام به دلیلی در هزارتوی ممیزی گرفتار شده اند.
«خیابان های آرام» ساخته کمال تبریزی ماجراهای یک خبرنگار را دنبال می کند. این فیلم در دولت دهم و به اتهام ارتباط با حوادث خرداد ۸۸ به مانع برخورد.

«پارادیس» از علی عطشانی با موضوع سفر چند روحانی به آلمان حساسیت برانگیز شد.


«خانه دختر» به کارگردانی شهرام شاه حسینی، از خودکشی دختری می گوید که قبل از ازدواج با مردی که غریبه هم نبوده رابطه داشته است و نمی تواند بکارت خود را به خانواده شوهرش ثابت کند.


«ارادتمند، نازنین، بهاره، تینا»، ساخته عبدالرضا کاهانی با بازی مهناز افشار، طناز طباطبایی و آیدا ماهیانی به خاطر نمایش روابط سه دختر با مردان مختلف به اکران نرسید.


مهران غفوریان نیز در این فیلم نقش کرده است. او در پیامی ویدئویی گفت باید خود مردم با دیدن فیلم آن را تأیید و با ندیدنش آن را توقیف کنند.


«خانه پدری» ساخته کیانوش عیاری، به قتل ناموسی و تصویر کردن خشونت بی رحمانه پدر نسبت به دخترش سه سال توقیف بود اما در دولت یازدهم به اکران رسید هرچند خیلی زود از پرده پایین کشیده شد.
کیانوش عیاری، در فیلم دیگرش «کاناپه» نیز به خاطر ابتکار در استفاده از کلاه گیس برای زنان از نمایش در جشنواره فیلم فجر بازماند و به فهرست فیلمهای بلاتکلیف پیوست.

فیلمهایی که به اکران می رسند هم تضمینی برای ماندن روی پرده سینما ندارند.
«اکسیدان» به اتهام توهین به ادیان و «مادر قلب اتمی» به خاطر احتمال تمایلات همجسنگرایانه شخصیتهای اصلی و زیر سوال بردن حق دستیابی ایران به فن آوری هسته ای با مشکل روبرو شده است.


نوزده نماینده اصول گرای مجلس به وزیر ارشاد نامه نوشته اند و خواستار لغو نمایش این دو فیلم شده اند.

در فضای مجازی برخی از کاربران، از «اکسیدان» به خاطر تمسخر برخی از گرایشات جنسی انتقاد کرده اند اما بسیاری معتقدند باید به جای توقیف اثر، اجازه داد خود مردم تصمیم بگیرند.


«مادر قلب اتمی» ساخته علی احمدزاده با نفش آفرینی محمد رضا گلزار، ترانه علیدوستی و پگاه آهنگرانی پس از ۴ سال و با حذف ۸ دقیقه به اکران عمومی درآمد. این فیلم در بخش فوروم جشنواره بین المللی فیلم برلین نمایش داده شد.

رضا صالحی امیری، وزیر ارشاد می گوید «توقیف» در ادبیات نمایشی غلط است و فیلم یا مجوز می گیرد یا نه. حالا باید دید آیا سازمان امور سینمایی به فیلمهای بلاتکلیف مجوز می دهد یا خیر.