پادشاه عربستان «دخالت آشکار» ایران در امور خاورمیانه را محکوم کرد

آرشیو

ملک سلمان، پادشاه عربستان «دخالت آشکار» ایران در امور منطقه خاورمیانه را محکوم کرد. او روز یکشنبه در بیست و نهمین نشست سالیانه سران کشورهای عرب، اتحادیه عرب، صحبت می کرد.

اجلاس سران اتحادیه عرب با دستور کار بررسی تحرکات تنش آفرین جمهوری اسلامی ایران در منطقه و وضعیت آینده اورشلیم، در شهر ظهران، واقع در عربستان سعودی آغاز به کار کرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، ملک سلمان در سخنان خود از سوریه که کرسی آن خالی است، نامی نبرد. در عوض، او تمرکز اصلی اش را بر ایران گذاشت و گفت بار دیگر «قویا اقدامات تروریستی ایران در منطقه را محکوم می کنیم و دخالت آشکارش را در امور کشورهای عرب رد می کنیم.»

پادشاه عربستان همچنین از تصمیم آمریکا برای انتقال سفارت خود در اسرائیل از تل آویو به اورشلیم انتقاد کرد و «تروریسم» را بزرگترین چالش رهبران عرب توصیف کرد.

این اجلاس یک روز بعد از حمله موشکی و هوایی آمریکا، بریتانیا و فرانسه به مواضعی در سوریه تشکیل شده است.

نظر کارشناسان

کریم بیطار از انستیتوی فرانسوی مطالعات استراتژیک می‌گوید که محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی که به تازگی از بازدیدی طولانی به آمریکا بازگشته است، خواستار دستیابی کشورش به انرژی اتمی و مخالف سرسخت توافق اتمی ایران با جامعه بین الملل موسوم به برجام است.

آقای سلمان هنگام دیدار از آمریکا صریحا گفته بود که اگر «جمهوری اسلامی ایران به بمب اتمی دست پیدا کند، عربستان سعودی نیز در بدست آوردن آن درنگ نخواهد کرد.»

ولیعهد ۳۳ ساله عربستان سعودی که پس از پادشاه قویترین دولتمرد آن کشور است، پیشتر آیت الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران و سیاست‌های تنش آفرین تهران در منطقه را با آدولف هیتلر رهبر آلمان نازی مقایسه کرده بود.

از سوی دیگر، امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه، که آقای سلمان به تازگی با او دیدار کرد و قصد دارد تا چند ماه دیگر از تهران بازدید کند، بر خلاف واشنگتن و ریاض معتقد است که برجام به صورت کنونی می‌تواند از دستیابی ایران به سلاح اتمی جلوگیری کند.

اما یکی از ناظران فرانسوی می‌گوید که این جهت گیری آقای مکرون احتمالاً به انزوای سیاسی او در این خصوص منجر خواهد شد.

دنیس باکارد، مشاور امور خاورمیانه در انستیتوی روابط خارجی فرانسه گفت: «عربستان سعودی نه تنها به صورت دوست نزدیک آمریکا در منطقه درآمده، بلکه این دوستی ویژگی خاصی پیدا کرده است. بنابراین برای امانوئل مکرون مهم است تا نشان دهد که فرانسه می‌تواند از لحاظ سیاسی شریک خوبی در منطقه باشد.»

در همین حال، از میان ۲۲ کشور عرب تنها سوریه که عضویت آن در اتحادیه عرب به تعلیق درآمده به اجلاس سران اتحادیه عرب دعوت نشده است.

اما با وجود ادامه تحریم و قرنطینه قطر توسط چهار کشور عرب به رهبری ریاض، نماینده این امیر نشین که از حمله اخیر آمریکا و متحدانش به سوریه حمایت کرد، در اجلاس اتحادیه عرب شرکت کرده است.