آسوشیتدپرس در گزارشی به مناسبت فرا رسیدن دومین سالگرد کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد، از حضور پرشمار زنان بدون حجاب اجباری در معابر عمومی شهرهای ایران خبر داد و نوشت: «مشاهده زنان بدون حجاب اجباری در شهرهای ایران هر چه بیشتر در حال بدل شدن به امری عادی است.»
آسوشیتدپرس در این گزارش که روز شنبه ۲۴ شهریور منتشر شد، افزود: در شرایطی که مقامهای حکومت ایران به وقوع این پدیده اذعان نمیکنند و هیچ پژوهشی هم درباره آن انجام نشده است ولی در ویدیوهایی از سطح خیابانهای شهرها که شهروندان ایرانی در شبکههای اجتماعی به اشتراک میگذارند، زنان و دختران بدون حجاب اجباری بویژه بعد از غروب آفتاب در حال رفت و آمد دیده میشوند.
در این گزارش آمده است: نافرمانی زنان در شرایطی ادامه یافته که به گفته محققان سازمان ملل، جمهوری اسلامی برای تنبیه مخالفان حجاب اجباری «اقدامات و سیاستهای گسترده سرکوبگرانه» به کار گرفته است.
آسوشیتدپرس با اشاره به وعدههای انتخاباتی مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم، مبنی بر توقف آزار زنان از سوی گشت ارشاد اضافه کرد که «اما قدرت مطلق در دست رهبر ۸۵ ساله، علی خامنهای، قرار دارد.»
همچنین ببینید: کانون فیلمسازان مستقل ایران: جنبش انسانی و عدالتخواهانه «زن - زندگی - آزادی» سرکوبپذیر نیستعلی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز ۱۵ فروردین سال جاری در یک سخنرانی، حجاب اجباری را «محدودیت شرعی و قانونی» خواند و در موضعگیری صریحی اعلام کرد «کشف حجاب حرام شرعی و سیاسی است.»
به گزارش آسوشیتدپرس، حجاب اجباری در ایران به عنوان «نماد سیاسی» جمهوری اسلامی شناخته میشود.
در این گزارش به اظهارات یکی از اعضای کمیته حقیقتیاب در امور ایران در روز جمعه ۲۳ شهریوراشاره شده که در آن هشدار داده است که «اجرای تغییرات معنیدار بنیادین و پاسخگوکردن در قبال نقض شدید حقوق بشر، جنایت علیه بشریت و جنایات بینالمللی همچنان برای قربانیان و بازماندگان، بویژه برای زنان و کودکان، قابل تحقق نیست.»
این خبرگزاری در گزارش خود با اشاره به کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی، دختر ۲۲ ساله اهل سقز، در بازداشت گشت ارشاد در روز ۲۵ شهریور ۱۴۰۱ نوشت که کشته شدن او منجر به شکلگیری اعتراضات سراسری در ایران شد؛ اعتراضاتی که در ابتدا با شعار «زن، زندگی، آزادی» آغاز شد به سرعت تبدیل به قیام علیه علی خامنهای شد.
این اعتراضات چندین ماهه که با سرکوب خشن ماموران حکومتی مواجه شد که بر اساس برخی گزارشها، به کشتهشدن بیش از ۵۰۰ تن و بازداشت بیش از ۲۲ هزار تن انجامید.
آسوشیتدپرس افزود که امروزه دیدن زنان و دختران بدون حجاب اجباری در نقاط مختلف تهران، از جمله محلات شمال و جنوب پایتخت، تبدیل به امری متداول شده و آنها بویژه در هنگام غروب و البته در طول روز و اواخر هفته در پارکهای اصلی شهر بدون حجاب اجباری حضور دارند.
بنا بر این گزارش، در ویدیوهای فضای مجازی که شهروندان ایران در پیادهرویهای خود برای نشان دادن زندگی روزمره در تهران به اشتراک میگذارند، زنان بدون حجاب اجباری مشاهده میشوند.
آزاده، دانشجوی ۲۵ ساله در دانشگاه صنعتی شریف تهران، به آسوشیتدپرس گفته است که جسارت او برای نپوشیدن روسری، «میراث مهسا امینی» محسوب میشود و از این «دستاورد» باید محافظت شود.
آسوشیتدپرس درادامه گزارش خود، به خطرات موجود برای مخالفان حجاب اجباری از سوی ماموران جمهوری اسلامی و بازگشت گشت ارشاد به خیابانها، ماهها پس از اعتراضات سراسری در ایران، اشاره کرد و نوشت: ویدیوهای پراکنده در فضای مجازی حاکی از خشونت پلیس جمهوری اسلامی علیه زنان و دختران است.
این خبرگزاری دراین رابطه به جانباختن آرمیتا گراوند، دختر نوجوانی که بدون حجاب اجباری در سال ۱۴۰۲«به شکلی مرموز» در متروی تهران دچار حادثه شد و پس از فرورفتن به اغما، مدتی بعد در بیمارستان جان باخت، اشاره کرده است.
در این گزارش همچنین به آرزو بدری، زن جوانی که بر اثر شلیک مأموران حکومتی در ارتباط با رعایت نکردن حجاب اجباری در شمال ایران زخمی شد، به عنوان یکی دیگر از شواهد خشونت ماموران جمهوری اسلامی علیه زنان مخالف حجاب اجباری پرداخته شده است.
آسوشیتدپرس به روایت دیگر اقدامات سرکوبگرانه حکومت ایران علیه مخالفان حجاب اجباری پرداخته و از جمله به پلمب کسب و کارهای خصوصی، استفاده از دوربینهای شناسایی برای یافتن زنان بدون روسری در خودروها و جریمه و توقیف خودروها اشاره کرده است.
بنا بر این گزارش، حکومت ایران اقدامات تنبیهی را تا جایی پیش برده است که به گفته سازمان ملل، ماموران حکومتی «در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران» در سال جاری و در «جزیره کیش» برای شناسایی زنان مخالف حجاب اجباری به پهپاد متوسل شدند.
کمیته حقیقت یاب سازمان ملل متحد روز ۲۳ شهریور در گزارشی تازه، هشدار داد که حکومت ایران دو سال پس از آغاز اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، تلاشهای خود را برای سرکوب حقوق بنیادین زنان و دختران و «نابودی باقیماندههای فعالیتهای زنان» شدت بخشیده است.
در این ارتباط، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ضمن تایید این گزارش خواستار توقف سرکوبها از سوی مقامات جمهوری اسلامی شد.