افزایش خشونت ماموران حکومت با بازداشت‌شدگان؛ گزارش‌ها از مرگ یک زن در بازداشتگاهی در خوزستان

زندان سپیدار اهواز

در حالی که جامعه و رسانه‌ها هنوز در شوک کشته شدن محمد میرموسوی در بازداشتگاه یک کلانتری در لنگرود هستند، رسانه‌ها روز جمعه ۹ شهریور از مرگ یک زن در بازداشتگاهی در خوزستان گزارش دادند.

کانون حقوق بشر ایران در گزارش خود، جان‌باخته را یک زن ۲۴ ساله به نام معصومه هویزات، ساکن ماهشهر معرفی و اعلام کرد که او حدود یک هفته پیش به «اتهام سرقت» دستگیر و به زندان سپیدار اهواز منتقل شده و پس از دو روز به آگاهی منتقل و در آنجا بر اثر ضرب و شتم ماموران جان خود را از دست داده است.

براساس گزارش‌ها، معصومه هویزات، متاهل و دارای دو فرزند بوده است.

این گزارش در حالی منتشر شد که هفته قبل تصاویری در فضای مجازی منتشر شد که بیانگر آثار هولناک شکنجه بر بدن یک جوان کشته شده و در حال شستشو در غسالخانه بود.

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو با تایید تصاویر و شکنجه، این جوان را محمد میرموسوی معرفی و اعلام کرد که او ۳۶ ساله گیلک اهل روستای بارکوسرای لاهیجان بود که روز شنبه ۳ شهریور ۱۴۰۳، در پی «شکنجه‌های شدید» و «در حالی که دست و پایش بسته بود»، توسط نیروهای انتظامی جمهوری اسلامی کشته شد.

سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو» مجددا روز پنجشنبه هشتم شهریور اعلام کرد از طریق منابع خود به اطلاعاتی دست یافته که نشان می‌دهد محمد میرموسوی اساسا برای شکنجه به پاسگاه ناصرکیاده لنگرود منتقل شده و در آنجا به‌طور وحشیانه‌ای پس از تحمل شکنجه‌، کشته شده است.

نیروی انتظامی ابتدا از کشته شدن محمد میرموسوی به دست ماموران نیروی انتظامی به عنوان «حادثه فوت» نام برد و بعدتر عنوان کرد که به دستور رادان، فرمانده این نیرو، «فرماندهِ پاسگاه عزل و سایر عوامل دخیل معلق از خدمت شدند، در اختیار مرجع قضایی قرار گرفتند و در صورت تأییدِ سهل‌انگاری و عدم توجه دیگر مدیران انتظامی؛ تنبیهاتِ انضباطی متناسب اجرا خواهد شد.»

این نیرو روز جمعه ۹ شهریور اما ادعا کرد شکنجه و کشته شدن محمد میرموسوی ناشی از «هیجان» و «خشم» ماموران بوده است.

انتقاد گسترده کاربران شبکه های اجتماعی از عملکرد نیروی انتظامی در روزهای اخیر، مسعود پزشکیان، رییس دولت چهاردهم، را وادار به واکنش کرد و او خواستار بررسی وزیر کشور در مورد آنچه الیاس حضرتی، رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت، «حادثه فوت یک متهم در لاهیجان نامید» شد.

این توصیف از کشته شدن محمد میرموسوی انتقادهای دیگری را نیز متوجه مسعود پزشکیان کرده است.

تاکنون گزارش های زیادی در مورد بدرفتاری با بازداشت‌شدگان و شکنجه آنان در بازداشتگاههای جمهوری اسلامی منتشر شده است اما مقامات جمهوری اسلامی که شکنجه بازداشت شدگان را تکذیب می‌کنند.

فعالان و سازمان های حقوق بشری بارها به شدت از بدرفتاری با بازداشت‌شدگان و شکنجه آنان انتقاد کرده‌اند و سازمانهای بین‌المللی خواستار توقف این رفتارها شده‌اند.