۲۳ سال از انفجار آمیا آرژانتین گذاشت؛ ایران همچنان فعالیت غیرقانونی دارد

در سالروز انفجار آمیا، هنوز هزاران نفر خواستار رعایت عدالت و محاکمه عوامل این انفجار هستند.

خلاصه یادداشتی از متیو لویت در نشریه هیل

این هفته بیست و سومین سالگرد بمبگذاری انجمن همیاری اسراییل و آرژانتین در بوینس آیرس در سال ۱۹۹۴ است که به مرگ ۸۵ نفر و مجروح شدن ۳۰۰ تن دیگر منجر شد.

جمهوری اسلامی که به ایرانی های بلندپایه تحت تعقیب در این پرونده پناه داده است با پیشنهاد تو خالی کمک به اینترپل برای حل پرونده در واقع به قربانیان آمیا توهین می کند.

ایران به طور فعال درگیر طیف گسترده ای از فعالیت های شبه نظامی غیرقانونی در سراسر جهان است. وزارت دارایی آمریکا در همین هفته شانزده فرد حقیقی و حقوقی مسول حمایت از نیروهای نظامی ایران و سپاه پاسداران را هدف تحریم قرار داد. این امر بیش از پیش نشانگر پایبندی ایران به فعالیت های غیرقانونی از سال ۱۹۹۴ است.

ماموران جمهوری اسلامی و تروریست های حزب الله در سال ۱۹۹۴ مرکز یهودی موسوم به آمیا را منفجر کردند.

دادستان ها محسن ربانی را به عنوان طراح این حمله محکوم کردند. آن ها همچنان دو مامور ایرانی را که به طور مستقیم با او کار می کردند شناسایی کردند. ربانی از سه حساب بانکی شخصی متفاوت در آرژانتین از ایران پول دریافت کرده بود.

این پول ها در خرید خودروی مورد استفاده در بمبگذاری و دیگر تجهیزات لازم در حمله به کار محسن ربانی آمد. ربانی دو روز پیش از بمبگذاری با یک شرکت تجاری صوری که تصور می شد برای اطلاعات ایران کار می کرده است تماس می گیرد. این تماس تلفنی از نزدیک گاراژی انجام می گیرد که خودروی بمبگذاری شده در نزدیکی آمیا در آن پارک شده بود. اگر چه برای ربانی حکم تعقیب صادر شد ولی او به ایران گریخت و به حمایت از عملیات های ایران در آمریکای جنوبی ادامه داد.

ایران و آرژانتین در سال دو هزار و یازده بر سر تشکیل یک کمیسیون حقیقت یاب موافقت کردند. در ژانویه دو هزار و پانزده، مرگ بسیار مشکوک آلبرتو نیسمان، دادستان پرونده، در آپارتمانش مساله را پیچیده تر کرد. مرگ دادستان نیسمان پس از آن رخ داد که او علیه دولت آرژانتین مشخصا کریستینا کرشنر و هکتور تیمرمان، وزیر خارجه وقت آرژانتین، برای سرپوش گذاشتن بر نقش ایران و حزب الله در بمبگذاری آمیا در ازای توافقی سیاسی شکایت کرده بود.

ایران پیشتر هم پیشنهادهایی برای همکاری در این پرونده داده است. این پیشنهاد تازه هم با توجه به ادامه حمایت های ایران از حزب الله و مانع تراشی ها بر سر تحقیقات از صداقت برخوردار نیست و هدف از آن برائت ایران از این اقدام شنیع تروریستی است.

* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.