یوکیا آمانو درباره شیوه راستی آزمایی و نظارت در توافق هسته ای با ایران به شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارش داد.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران در راستای توافق هستهای را یکی از "ابزارهای قدرتمند راستی آزمایی" از برنامه هسته ای ایران دانست و گفت با اجرای این پروتکل آژانس به اطلاعات و سایتهای ایران دسترسی بیشتری خواهد داشت.
یوکیا آمانو گفت تعهداتی که ایران برای شفاف سازی پذیرفته، فراتر از "توافق جامع پادمان" و "پروتکل الحاقی" است و به آژانس برای درک بهتر برنامه هسته ای ایران کمک می کند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
آمانو همچنین با اشاره به توافق امضا شده میان ایران و آژانس برای شفاف سازی از موضوعات مهم گذشته و حال برنامه هسته ای ایران گفت توافق نقشه راه فنی و سازگار با اصول پادمان آژانس است و هیچ کدام از استانداردهای این نهاد را وجه المصالحه قرار نمی دهد.
به گفته آمانو فعالیت های مرتبط با نقشه راه تا پانزدهم اکتبر -۲۳ مهر- به پایان خواهد رسید و نتایج ارزیابی مدیر کل آژانس تا ۱۵ دسامبر-۲۴ آذر- به شورای حکام ارائه خواهد شد.
آقای آمانو با اشاره به هزینه بالای نظارت بر اجرای توافق هسته ای توسط آژانس گفت که هزینه های آژانس برای اجرای توافق هسته ای سالانه ۹ میلیون یورو برآورد شده است.
در همین حال و به گزارش رویترز، نماینده ایالات متحده در مقر آژانس بین المللی انرژی اتمی در بیانیه ای گفت آمریکا اطمینان حاصل خواهد کرد که آژانس برای نظارت بر فعالیت های اتمی ایران بودجه کافی خواهد داشت.
طبق گزارش رویترز، آژانس بین المللی انرژی اتمی از اعضای خود خواسته است در تامین بودجه مورد نیاز برای نظارت بر فعالیت های اتمی ایران، مشارکت کنند.
دسترسی به پارچین
آقای آمانو همچنین روز سه شنبه ۲۵ اوت در نشست خبری خود درباره دسترسی به پارچین گفت که موضوع پارچین در یک تفاهمنامه و تدارکات جداگانه مورد بررسی قرار خواهد گرفت که او از افشای آن معذور است. او در پاسخ به اصرار خبرنگاران برای گرفتن اطلاعات بیشتر درباره بازرسی از پارچین، گفت: "ما همواره برای دسترسی به پارچین درخواست و پافشاری کردهایم و حالا به توافق و نقشهراهی درباره این منطقه دست یافتهایم. این توافق در یک شرایط متداول ولی در رابطه با مسائل مختلف است."
به گفته رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مسئله دسترسی به مناطقی مثل پارچین، دسترسی مورد به مورد است و راههای مختلفی برای راستیآزمایی اقدامات وجود دارد ولی نکته مهم این است که همه اقدامات باید مطابق مقررات آژانس و تدابیر متداول آن صورت بگیرید.
یوکیا آمانو، درباره انتقاداتی که در محافل سیاسی به توافق اتمی با ایران صورت میگیرد، به خبرنگاران گفت که آژانس یک نهاد سیاسی نیست بلکه متمرکز بر جنبههای فنی موضوع است.
به گفته او، توافق هستهای با ایران، از نظر بازرسی و راستی آزمایی یک دستاورد بزرگ محسوب میشود. او اضافه کرد: "وقتی برجام و پروتکل الحاقی از سوی ایران به اجرا گذاشته شود و دسترسیها برقرار شود، فعالیتهای هستهای ایران به شدت کاهش پیدا خواهد کرد، در غیراین صورت برنامه هستهای آنها در همان سطح قبلی باقی خواهد ماند و ما نیز برای دسترسی به تاسیسات ایران بسیار محدود خواهیم بود. بنابراین اجرایی کردن برجام برای آژانس دستاورد بسیار بزرگی است.
آقای آمانو درباره افزایش هزینههای آژانس برای اجرای برجام و بازرسیهای بیشتر گفت که این نهاد بینالمللی نیازمند به روز سازی تجهیزات خود و تهیه تجهیزات جدید به این منظور است. به گفته او آژانس همچنین نیازمند استخدام بازرسان جدید و افزودن تحلیلگران تمام وقت در محل آژانس است.