ایران می‌ تواند برای بازرسی از پارچین از کارشناسان و تجهیزات خود استفاده کند

مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند

خبرگزاری آسوشیتدپرس روز چهارشنبه در گزارشی از یک موافقتنامه محرمانه میان آژانس بین المللی انرژی اتمی و ایران خبر داد که به تهران اجازه می‌دهد برای بازرسی از تاسیسات پارچین از کارشناسان خودش استفاده کند. مرکز پارچین مسئله‌ای مناقشه‌برانگیز در بحث برنامه اتمی ایران است و برخی ادعا می‌کنند که محلی است برای تحقیق و ساخت سلاح اتمی.

این خبر یک بار دیگر منتقدان جمهوری‌خواه آمریکایی را که دولت اوباما را به خاطر امضای توافق با ایران به باد انتقاد گرفته بودند به صدا درآورد.

به گفته خبرگزاری اسوشیتدپرس افشای وجود چنین توافقی میان ایران و آژانس حتما بر رای کنگره آمریکا که در حال حاضر در حال بررسی توافقنامه است و قرار است در اواسط ماه سپتامبر به آن رأی دهد، تاثیر خواهد گذاشت.

کوین مک‌کارتی جمهوری‌خواه و رئیس اکثریت مجلس نمایندگان آمریکا گفته است: "این توافق حاشیه‌ای نشان می‌دهد که راستی‌آزمایی واقعی فریبکاری است و این سوال را مطرح می‌کند که دولت چه چیزهای دیگری را از کنگره پنهان می‌کند." او همچنین گفته است که از طریق خبرگزاری اسوشیتدپرس از وجود چنین توافقی میان ایران و آژانس مطلع شده و نه دولت آمریکا.

جان کورنین، دیگر سناتور جمهوری‌خواه از ایالت تکزاس نیز گفت: "اعتماد به ایران برای بازرسی از تاسیسات خودش و گزارش به سازمان ملل متحد خام‌دستانه است. افشای این موضوع تنها تعمیق نگرانی‌های مردم آمریکا درباره توافق است."

توافق درباره بازرسی از پارچین میان ایران و آژانس است. آمریکا و پنج کشور دیگر دخیل در مذاکرات در آن نقشی ندارند اما از سوی آژانس در جریان آن قرار گرفته و آن را تایید کرده اند.

ند پرایس، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز چهارشنبه گفت دولت اوباما "به برنامه‌های فنی آژانس برای تحقیق درباره ابعاد نظامی احتمالی برنامه سابق ایران اعتماد دارد. آژانس به طور جداگانه نظام بازرسی دقیقی را طراحی کرده است."

طبق گزارش اسوشیتدپرس موافقتنامه حاشیه‌ای میان ایران و آژانس به تهران اجازه می دهد که کارشناسان و تجهیزات خود را در بازرسی از تاسیسات و بررسی وجود شواهد مرتبط با ساخت احتمالی سلاح اتمی در پارچین به کار گیرد.

پیشتر کنگره آمریکا درباره وجود توافقنامه جانبی محرمانه بین ایران و آژانس ابراز نگرانی کرده بود و سیاستمداران عمدتا جمهوری‌خواه آمریکایی به شدت به آن انتقاد کرده بودند.