رونمایی روزنامه شرق از تبعات جدید هوای آلوده؛ اختلال اسپرم و تشدید مرده‌زایی در کشور

روزنامه شرق در گزارشی به نقل از یک متخصص زنان، زایمان و فلوشیپ نازایی نوشته است: «چند سال است که سقط جنین و مرگ جنینی زیاد شده و آلودگی هوا می‌تواند یکی از علل این موضوع باشد»

پریسا طاهرزاده گفته است که آلودگی می‌تواند روی سلول‌های جنینی هم تأثیر منفی داشته و ناهنجاری‌هایی ایجاد ‌کند.

براساس این گزارش تحقیقات جدید در مرکز علوم بهداشت دانشگاه پکن در چین نشان می‌دهد که هر ۱۰ میکروگرم یا میلیونیم گرم ذرات ذرات معلق زیر ۲٫۵ میکرون در هر متر مکعب هوا تا ۱۱ درصد موجب افزایش خطر مرده‌زایی می‌شود.

این جراح و متخصص زنان، زایمان و فلوشیپ نازایی، درباره تأثیر آلودگی هوا بر فرایند بارداری به «شرق» می‌گوید: «کسانی که در معرض آلودگی هوا قرار دارند، بروز آسیب در دی‌ان‌ای اسپرم‌ آنها محتمل است. هم باعث نازایی می‌شود و هم احتمال سقط جنین را زیاد می‌کند».

او ادامه می‌دهد: «وقتی آلودگی هوا بر اسپرم اثرگذار است، طبیعتا می‌تواند در آینده سرطان و بیماری‌های دیگری هم ایجاد کند، اما چون اسپرم بسیار حساس است، نسبت به بقیه سلول‌های بدن زودتر واکنش نشان می‌دهد».

طاهرزاده می‌گوید: «آلودگی هوا همان‌گونه که روی اسپرم‌ها اثرگذار است، می‌تواند روی سلول‌های جنینی هم تأثیر منفی داشته باشد. البته تأثیر بیشتر آن روی نقایص تولد ذکر شده که می‌تواند ناهنجاری‌هایی ایجاد ‌کند.

یونیسف اعلام کرده که در سال ۲۰۲۱ هر ۱۶ ثانیه یک نوزاد مرده به دنیا آمده است و در طرف دیگر وب‌سایت دیده‌بان سیاست سلامت که درباره چالش‌ها و روندهای پیش‌روی سیاست بهداشت جهانی گزارش می‌دهد، در سال ۲۰۲۲ در گزارشی نوشته است که براساس یک مطالعه جدید، آلودگی هوا با تقریبا نیمی از این مرده‌زایی‌ها مرتبط است.

محمد درویش، کنشگر محیط‌ زیست، آذر ماه امسال به دیده‌بان ایران گفته است که هشت درصد مرده‌زایی جنین در کشور به دلیل تأثیر مستقیم آلودگی هواست و «ما یکی از بالاترین نرخ‌های مرده‌زایی جنین را داریم»

آلودگی هوا در ایران متهمان بسیاری از جمله خودروها و متورسیکلت‌های پرمصرف و فاقد استاندارد جهانی و همچنین صنایع آلاینده و مازوت سوزی دارد. مافیای اقتصادی پیرامون موارد ذکر شده برنامه‌ها و قوانین موجود در زمینه هوای پاک را به حاشیه رانده است.