در حالی که بیشتر کشورهای جهان، از جمله ایالات متحده، به رسمیت شناختن و برقراری روابط با طالبان را به رفتار این گروه و عمل کردن به تعهداتش مشروط کردهاند، گزارش شده است که جمهوری اسلامی ایران با گروه طالبان در زمینههای مختلف به چند توافق اقتصادی رسیده است.
خبرگزاری ایرنا روز سهشنبه ۱۳ مهر در گزارشی نوشت، این توافقها در حوزه تجارت، نفت و گاز، توسعه جادهای و ترانزیت است و قرار است از ۱۰ روز دیگر به مرور اجرایی شود.
با این حال این گزارش به ارزش و رقم قراردادها اشاره نکرده است.
بنا بر این گزارش، «برای تسریع روند تجارت» مقرر شده مرز دوغارون – اسلامقلعه به طور ۲۴ ساعته فعال باشد. همچنین جمهوری اسلامی ایران با طالبان توافق کرده است که از یک ماه دیگر توسعه «جادههای هشت استان افغانستان و گمرک هرات» را آغاز کند.
بنا بر این گزارش، هیاتی از طالبان به ایران سفر خواهد کرد تا برای «رفع مشکلات» با مقامات وزارت نفت جمهوری اسلامی مذاکره کند. بهبود روند انتقال گاز مایع از ایران به افغانستان یکی دیگر از مفاد این توافقات است. ایرنا می نویسد که به این منظور کار ساخت «یک خط لوله» از دوغارون به اسلامقلعه «بهزودی» آغاز میشود.
ایجاد بازار مرزی، همکاری دو کشور در معادن آهن افغانستان، و صادرات میوه خشک افغانستان به هند از طریق چابهار، از دیگر توافقهای میان جمهوری اسلامی و گروه طالبان عنوان شده است.
در پی تحولات در افغانستان و کنترل طالبان بر این کشور، ابراهیم رئیسی، دوشنبه ۲۵ مرداد بدون نام بردن از طالبان گفت: «حاکمیت اراده مردم مظلوم افغانستان، همواره امنیتساز و ثباتآفرین بوده» است.
همچنین ببینید: واکنش مقامات ایران به تحولات افغانستان؛ رئیسی از «حاکمیت اراده مردم افغانستان» ستایش کرد
ملاقاتها و مذاکرات اعضای گروه طالبان با مقامات جمهوری اسلامی ایران پیش از تحت کنترل گرفتن افغانستان نیز جریان داشت.
هیات طالبان به سرپرستی «ملا عبدالغنی برادر» هفتم بهمن ماه گذشته برای دیدار با مقامات جمهوری اسلامی به تهران رفت که واکنش عمدتا منفی کاربران ایرانی در شبکههای اجتماعی را به دنبال داشت.
ایران و افغانستان حدود ۹۴۵ کیلومتر مرز زمینی مشترک دارند.
همچنین ببینید: واکنش منفی کاربران ایرانی به استقبال گرم جمهوری اسلامی از طالبان
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، اوایل ماه جاری به طالبان هشدار داد که عملکرد آنها، و نه گفتههایشان، ملاک رویکرد آتی جامعه جهانی در قبال آنها خواهد بود.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، نیز با تاکید بر اهمیت رعایت حقوق اقشار مختلف جامعه افغانستان، برداشتن تحریمهای وضع شده علیه طالبان را منوط به رفتار آنها در آینده دانسته است.
آقای بلینکن در سخنان آغازین خود در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان درباره افغانستان نیز گفت که مشروعیت و حمایتی که طالبان از جامعه جهانی طلب میکند، به رفتار آنها بستگی دارد.