ایران رکورد زد؛ رتبه نخست «محدویت‌های اینترنتی جهان» به ایران اختصاص یافت

ایران رکورد زد؛ رتبه نخست «محدویت‌های اینترنتی جهان» به ایران اختصاص یافت

شرکت امنیت سایبری سرف‌شارک گزارش داد که سه کشور اول در محدودیت‌های جدید اینترنت برای نیمه اول سال ۲۰۲۳ ایران، هند و پاکستان هستند که ایران با ۱۴مورد، بیشترین تعداد «قطعی اینترنت» را ـ که عمدتا مربوط به اعتراضات جمعه پس از کشتار زاهدان است ـ به خود اختصاص داد.

بر پایه گزارش سرف‌شارک ـ شرکتی که در حوزه امنیت سایبری و اینترنت فعال است ـ محدودیت‌های جدید اینترنتی ثبت شده در نیمه اول سال ۲۰۲۳ نشان می‌دهد که در مجموع ۴۲ «محدودیت جدید» وضع شده که بر ۴.۲۴ میلیارد نفر در کشورهای مختلف جهان، از جمله جمهوری اسلامی، هند و پاکستان تاثیر می‌گذارد.

بنا بر این گزارش در میان کشورهای مختلف جهان، ۲۹ کشور اقدامات مختلفی برای محدود کردن دسترسی به اینترنت انجام داده‌اند. این محدودیت‌ها به شکل‌های متنوعی اجرا شده‌اند و منطقه آسیا با ۱۵ کشور، بیشترین تعداد اقدامات سانسور اینترنت را در سطح جهان انجام داده است.

همچنین این داده‌ها بر اساس یافته‌های «گزارش سانسور جهانی اینترنت» در سال ۲۰۲۲، موضوع جاری «سانسور جهانی اینترنت» را روشن می‌کند.

در حال حاضر، ۲۲ کشور از ۱۹۶ کشور مورد تجزیه و تحلیل این گزارش، محدودیت‌های اینترنتی را اعمال می‌کنند که تمرکز قابل توجهی در آسیا است، جایی که ۱۵ کشور از جمله چین، جمهوری اسلامی و امارات متحده عربی، «محدودیت‌های مداوم» را حفظ کرده‌اند.

پیش‌تر نیز صدای آمریکا در گزارشی با عنوان «جمهوری اسلامی، پیشرو در محدودیت و فیلترینگ؛ دشمن بزرگ آگاهی» نوشت بود که «جریان آزاد اطلاعات» و «آگاهی مردم» از لایه‌های پنهان حکومت‌های خودکامه، «بزرگترین دشمن» و دغدغه این مدل نظام‌ها در جهان است.

جمهوری اسلامی در ایران همپای چین، روسیه، میانمار و سوریه همواره تلاش کرده تا با ایجاد اختلال در جریان آزاد اطلاعات به‌ ویژه از طریق قطع و یا بومی‌سازی اینترنت، مردم را از دسترسی به اطلاعات و اخبار محروم کند.

رصدخانه جهانی سانسور اینترنت به‌ تازگی اعلام کرده که مقامات جمهوری اسلامی همزمان با آغاز اعتراضات گسترده مردمی در ایران، استراتژی‌های فنی متعددی را برای محدودسازی اینترنت اعمال کرده‌اند.

وب‌سایت اونی به‌ عنوان پایگاه رصد و پایش جهانی سانسور اینترنت در جهان جدیدترین گزارش خود درباره خاموشی اینترنت در ایران از تاریخ ۲۵ شهریور تا ۲۵ مهر نوشته که در طول ماههای گذشته همچون سال‌های ۹۸ و ۹۶ ، نهادها و مراجع مربوط به اینترنت در ایران از الگوی مشابهی برای محدودسازی اینترنت استفاده کرده‌اند.

این نهاد اضافه کرد که مسدود کردن شبکه‌های اجتماعی و وب‌سایت‌های مختلف، بستن کامل پلتفرم‌ها و اجرای سطوح فراگیر کنترل اینترنت، سیاست تکراری جمهوری اسلامی در سانسور اینترنت است.