در حالی که حدود یک هفته به پایان سال ۱۴۰۱ و آغاز سال نو مانده است، گزارشهای رسانههای داخلی از افزایش چشمگیر قیمت کالاها و خدمات برای مصرفکنندگان خبر میدهند.
پایگاه خبری امتداد در گزارشی از بازار شب عید ضمن بررسی نرخ تورم در اقلام خوراکی نوروزی نوشت که مردم امسال با جیب خالی به استقبال نوروز میروند.
به نوشته این سایت، میانگین نرخ تورم در ۱۲ ماه منتهی به بهمن ۱۴۰۱ در مقایسه با ۱۲ ماه قبل از آن ۴۳.۶ درصد، و شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران در بهمن ۱۴۰۱ نسبت به بهمن ۱۴۰۰ به میزان ۵۴.۶ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که بیشترین تاثیر این افزایش قیمت روی اقلام خوراکی و مواد غذایی بود.
امتداد در ادامه با اشاره به علاقه ایرانیان به «سبزی پلو با ماهی» و رسم پخت این غذا برای شب عید نوشت که قیمت ماهی قزلآلا در میدانهای میوه و ترهبار شهر به هر کیلو بیش از ۱۲۰ هزار تومان رسیده و ماهی سفید از کیلویی ۱۸۵ تا ۲۰۰ هزار تومان قیمتگذاری میشود. بنا بر گزارشهای مرکز آمار ایران، میانگین قیمت هر کیلو برنج نیز بیش از ۱۲۰ هزار تومان بوده است. به نوشته امتداد «با یک حساب سرانگشتی میتوان دید «که چند درصد خانوارها توان تامین آن را دارند.»
این پایگاه خبری در گزارش خود قیمت هر کیلو آجیل را به طور متوسط ۹۰۰ هزار تومان، پسته را یک میلیون تومان، و قیمت فندق، بادام، و بادام هندی را بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان عنوان کرد.
در این گزارش همچنین به نقل از رئیس اتحادیه دارندگان قنادی آمده است، شیرینی که چند ماه قبل به یک کالای لوکس تبدیل شده بود حالا یک کالای «سوپرلوکس» شده است و مردم به خرید دانهای شیرینی روی آوردهاند، به طوری که میزان خرید شیرینی در یک ماه گذشته در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۹۰ درصد کاهش داشت.
دولتهای جمهوری اسلامی همواره با وعدههای گوشنواز اقتصادی مانند کاهش تورم، افزایش دستمزدها، و پایین آمدن قیمت کالاها کارشان را آغاز کردهاند. دولت ابراهیم رئیسی نیز از ابتدای استقرارش بارها وعده داده است که تورم را کاهش خواهد داد و برای آن برنامههای ویژهای دارد، اما شواهد بازار و آمار رسمی خلاف این وعده را ثابت میکند.
در همین حال و در شرایطی که میزان تورم در اقتصاد ایران به حدود ۵۱ درصد رسیده است شمسالدین حسینی، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه در مجلس شورای اسلامی، پیشبینی کرده است که «حتی اگر همه چیز خوب پیش برود»، ایران در سال آینده باز هم «تورم بالایی» خواهد داشت.
حسینی با اشاره به «تورمهای نقطه به نقطهای که در ماههای اخیر اتفاق افتادهاند»، نسبت به وضعیت اقتصاد ایران هشدار داده و گفته است: «امروز مطالبه ما از دولت این است که جلوی تکانههای قیمتی و جلوی افزایش قیمتهای ماهانه را بگیرد.»
استیو هانکه، اقتصاددان و استاد دانشگاه جانز هاپکینز، اوایل اسفند در توییتی با رد آمارهای رسمی و دولتی جمهوری اسلامی از میزان تورم در ایران، نوشت: «تورم سالیانه ۴۷.۷ درصد اعلام شده توسط مرکز آمار ایران کاملا غلط است» و «محاسبات دقیق من نشان میدهد رقم واقعی تورم سالیانه در ایران دو برابر نرخهای اعلامی توسط منابع دولتی و دقیقا برابر با ۱۰۷.۵۵ درصد است.»
همچنین ببینید: استاد اقتصاد دانشگاه جانز هاپکینز: میزان واقعی تورم سالیانه در ایران ۱۰۸ درصد است