در حالی که چند روز پیش یک کارگر آسیب دیده معدن طبس از ادامه فعالیت «پیمانکار و مسئولین» این معدن حادثه دیده خبر داده بود، در جلسه امروز سهشنبه مجلس شورای اسلامی گزارش مشترک کمیسیونهای صنایع و معادن، اجتماعی و اصل نود قانون اساسی در مورد حادثه انفجار این معدن قرائت شد.
در این گزارش ۱۸ صفحهای دلايل مرتبط با اين حادثه مجموعهای از عوامل از جمله شرایط کاری نامناسب شامل «عدم رعايت قوانين و استانداردهای ایمنی و قواعد حرفهای، کمبود تجهیزات حفاظتی و ایمنی و آموزش ناکافی، استفاده از ماشين آلات قديمی يا نامناسب، ضعف در نظارت بر فعاليت و محيط كار معدن و خطاهای انسانی ناشی از بیاحتياطیها و بیمبالاتیها» معرفی شده است.
در بخشی از این گزارش نیز «فقدان نظارت بر نقشههای تهویه معدن، عدم انجام عملیات گاززدایی پیش از استخراج، عدم نظارت موثر و اتخاذ سازوکار رفع قطعی ایرادات توسط بازرسان کار وکارشناسان بهداشت حرفهای، عدم توجه به هشدار کارگران» به عنوان موارد «تخلف، سوء مدیریت و عدم اجرای وظایف قانونی محوله» در حادثه انفجار معدن طبس عنوان شده است.
مجلس در این گزارش کارفرما، سازمان نظام مهندسی معدن، مسئول ایمنی و وزارتخانههای «صمت»، کار و بهداشت را متهم به «تخلف، سوء مدیریت، عدم اجرای وظایف قانونی» کرده است.
این گزارش در حالی منتشر شده که هفته گذشته محمد بهمدی، کارگر آسیب دیده معدن طبس، درباره خبر به کار افتادن دوباره معدن طبس به وبسایت «انتخاب» گفته بود: «همان معدن دوباره راه افتاده و کارگران در همان جا مشغول کار هستند. با این حال که هنوز بخشی از کارگران در بستر بیماری هستند، معدن با همان وضعیت مشغول کار است.»
بهمدی درباره سرنوشت مسئولین معدن و شرایط کارگران آسیب دیده با تاکید بر اینکه «پیمانکار و مسئولین همه مشغول کار هستند و کسی تغییر نکرده» گفته بود: «هنوز هیچ رسیدگی به این وضعیت نشده است. من استراحت دارم، از کار هم افتادهام. مشکل اعصاب و نفس تنگی پیدا کردهام.»
این کارگر آسیب دیده معدن با اشاره به اینکه «تاکنون از خود معدن کسی سراغ ما نیامده» گفته بود: «تامین اجتماعی چقدر به من پول میدهد؟ تامین اجتماعی ۷ میلیون میدهد، من با ۷ میلیون به عنوان سرپرست خانواده چگونه هزینهها را تامین کنم؟»
پیش از این بازپرس پرونده انفجار معدن معدنجوی طبس روز جمعه ۱۳ مهر با اشاره به «نبود ایمنی» در این معدن تأکید کرده بود که در این زمینه کوتاهی شده و «این قصور متوجه مسئولین معدن است.»
پیشتر، احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، پیش از آن که حتی آغاز تحقیقات در مورد انفجار معدن اعلام شود، مدعی شده بود که این «حادثه قابل پیش بینی نبود.»
این ادعا موج انتقادها از او حتی از سوی تشکلهای رسمی کارگری و برخی رسانهها را به دنبال داشت.
انفجار در معدن زغال سنگ در طبس در ساعت ۹ شب روز۳۱ شهریور جان ۵۲ تن از کارگران را گرفت. سه هفته پیش از آن نیز، نشت گاز متان در یک معدن دیگر در همین منطقه باعث مصدومیت چند کارگر شده بود.
کارگران معدن در ایران با دستمزدهای ناچیز، شرایط سخت کاری و استانداردهای ایمنی ناکافی مشغول کار هستند.