رافائل گروسی، رئیس سازمان بینالمللی انرژی اتمی، روز جمعه ۲۵ آبان از دو مکان هستهای جمهوری اسلامی که در کانون نگرانیهای غرب قرار دارند، دیدن کرد. سفر گروسی به ایران تنها چند روز پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و گمانهزنیها درباره تغییر عمده در رویکرد سیاست خارجی دولت او در قبال جمهوری اسلامی انجام شده است.
او در شرایطی به این سایتها رفت که برای مذاکره با مقامات حکومت ایران در مورد تردیدها درباره جاهطلبیهای هستهای جمهوری اسلامی به تهران سفر کرده است.
رافائل گروسی روز جمعه از کارخانههای غنیسازی «نطنز» و«فردو» دیدن کرد. در تصاویر منتشر شده در رسانهها، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، نیز در این بازدیدها گروسی را همراهی کرده است.
سفر رافائل گروسی به ایران در زمانی انجام شده است که پیشبینی میشود دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، رویکرد سختگیرانهتری نسبت به برنامه هستهای جمهوری اسلامی داشته باشد.
این در حالی است که نشریه «نیویورک تایمز» روز پنجشنبه گزارش داد که ایلان ماسک، حامی میلیاردر دونالد ترامپ، در تلاش برای کاهش تنشها با ایران، با سفیر جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد ملاقات کرده است.
تیم انتقالی دونالد ترامپ و نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد این خبر را تأیید نکردهاند. صدای آمریکا نیز تا زمان تنظیم این خبر نمیتواند این خبر را تایید کند.
دونالد ترامپ در دوره نخست ریاستجمهوری خود بهطور یک جانبه از توافق هستهای «برجام» خارج شد و سیاست «فشار حداکثری» را در پیش گرفت.
براساس آن توافق در سال ۱۳۹۴، جمهوری اسلامی با کاهش فعالیتهای هستهای خود در مقابل لغو برخی تحریمهای اقتصادی موافقت کرده بود.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید که جمهوری اسلامی ذخایر اورانیوم غنیشده خود را به میزان قابل توجهی تا ۶۰ درصد افزایش داده که بسیار نزدیک به سطح ۹۰ درصدی برای ساخت کلاهک هستهای است.
به گفته آژانس ایران تنها کشور فاقد سلاح هستهای است که اورانیوم را تا ۶۰ درصد غنی میکند.
به عقیده برخی کارشناسان دیدار رافائل گروسی از این دو نیروگاه هستهای جمهوری اسلامی از جهت «نظارت فنی» و بهصورت «نمادین» مهم است.
نطنز مرکز اصلی غنیسازی اورانیوم جمهوری اسلامی است و در فردو برخی از پیشرفتهترین سانتریفیوژهای ایران قرار دارد.
سفر رافائل گروسی در آستانه نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اواخر ماه جاری انجام میشود؛ نشستی که در آن بریتانیا، فرانسه، و آلمان میتوانند قطعنامه جدیدی در انتقاد از جمهوری اسلامی پیشنهاد کنند.
مسعود پزشکیان، رئیس دولت جمهوری اسلامی، روز پنجشنبه درملاقات با رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تهران، گفت که ایران آماده است هرگونه «تردید و ابهام» در مورد برنامههای هستهای خود را حل کند.
این در حالی است محمد اسلامی، رئیس سازمان اتمی جمهوری اسلامی، در دیدار با گروسی تهدید کرد که در صورت اتخاذ یک «قطعنامه مداخلهجویانه» علیه ایران، «اقدامات متقابل» فوری انجام خواهد شد.
ودانت پاتل، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، میگوید: «در نهایت، آنچه ما میخواهیم از ایران ببینیم، تغییر رفتار و اقدام واقعی است، نه فقط نشانههایی از چیزی.»
منبع: خبرگزاری فرانسه