رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز پنجشنبه ۲۴ اسفند گفت او برنامه هستهای جمهوری اسلامی را با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، به بحث گذاشته است.
رویترز به نقل از خبرگزاری روسی «تاس» اعلام کرد گروسی در سفر هفته گذشتهاش به روسیه با پوتین دیدار کرد.
جزییات گفتوگوی گروسی و پوتین در مورد برنامه هستهای جمهوری اسلامی تا لحظه تنظیم این خبر منتشر نشده است.
گروسی روز دوشنبه ۱۴ اسفند در جلسه شورای حکام با ارائه گزارشی موارد نگرانی این نهاد نظارتی سازمان ملل متحد در رابطه با فعالیتهای هستهای حکومت ایران را مطرح برشمرد.
او در جلسه شورای حکام گفت که «اگر چه سطح اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد اندکی کاهش یافته» مجموع ذخایر اورانیوم غنیشده ایران همچنان رو به افزایش است.
گروسی در این سخنان با ابراز «تاسف عمیق» از این که جمهوری اسلامی ایران هنوز تصمیم خود در مورد ممنوعیت فعالیت «چندین بازرس باتجربه آژانس» را تغییر نداده است، تاکید کرد که حکومت ایران سه سال است اجرای پروتکل الحاقی را متوقف و دسترسی آژانس را محدود کرده است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین با اشاره به فقدان هرگونه پیشرفت در «حل و فصل مسائل پادمانی» باقیمانده، تاکید کرد که جمهوری اسلامی «توضیحات فنی معتبری» را برای وجود «ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در ورامین و تورقوزآباد» ارائه نکرده است.
گروسی از «عدم تطابق در تراز مواد هستهای» جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی دیگر از موارد نگرانی که مستلزم بررسی بیشتر توسط آژانس است، یاد کرد و حل و فصل «مسائل پادمانی باقیمانده ناشی از تعهدات ایران ذیل توافقنامه پادمان جامع» را پیشنیازی برای این که آژانس بتواند اطمینان دهد که «برنامه هستهای ایران منحصراً صلحآمیز است» دانست.
او گفت: «تنها از طریق تعامل سازنده و معنادار میتوان به همه این نگرانیها رسیدگی کرد و بار دیگر از ایران میخواهم که به طور کامل و بدون ابهام با آژانس همکاری کند.»
آمریکا روز پنجشنبه ۱۷ اسفند به حکومت ایران هشدار داد تداوم «سنگاندازی» در مورد همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی زمینه را برای پیگیری اقدامات بیشتر شورای حکام، از جمله امکان صدور قطعنامههای بیشتر علیه جمهوری اسلامی، فراهم میکند.
ایالات متحده در نشست فصلی شورای حکام که با حضور ۳۵ عضو آن برگزار شد، از جمهوری اسلامی خواست با بازرسان آژانس که سالها خواستار توضیح حکومت ایران درباره منشا ذرات اورانیوم در برخی سایتهای اعلامنشده بودهاند، همکاری کند.
ایالات متحده در بیانیهای برای نشست پنجشنبه شورای حکام آژانس اعلام کرد: «ما معتقد هستیم به نقطهای رسیدهایم که ما و جامعه بینالمللی باید از نو نحوه پاسخگویی به سنگاندازی مداوم ایران را بررسی کنیم.» این بیانیه تصریح میکند: «نمیتوانیم اجازه دهیم الگوی رفتاری کنونی جمهوری اسلامی ادامه یابد.»