به گزارش صدای آمریکا، قاچاقچیان انسان راه تازه ای برای مقابله با تغییر روش ایتالیا در مورد پناه جویان اتخاذ کرده اند. آنان موج تازه آوارگان را که بیشترشان اهل سوریه اند، در قایق هایی که به سوی ساحل تنظیم شده اند، رها می کنند.
نیروی دریایی ایتالیا روز جمعه برای دومین بار در این هفته، حدود ۴۵۰ مهاجر غیرقانونی را از کشتی ای که در آب های توفانی ساحلی این کشور سرگردان بود، و خدمه آن، کشتی و سرنشینانش را رها کرده بودند، نجات داد.
امدادگران گاردساحلی ایتالیا با فرود هلیکوپتر بر عرشه کشتی موسوم به عزالدین، با پرچم کشور سیرالئون، سرنشینان آن را نجات دادند.
بیشتر سرنشینان این کشتی باری که مخصوص حمل احشام است، آوارگان سوری بوده اند. در میان سرنشینان آواره زنان باردار و کودکان نیز دیده می شدند. این کشتی که به سوی بندر کروتون در جنوب ایتالیا یدک شد، پس از ترک بندری در ترکیه عازم فرانسه بود .
یک سخنگوی گارد ساحلی ایتالیا گفت این کشتی که قاچاقچیان آن را رها کرده بودند بدون خدمه سرگردان بود و با امواج توفان به سوی سواحل ایتالیا آمده بود.
به گزارش صدای آمریکا، روز چهارشنبه نیز گارد ساحلی ایتالیا کشتی ای را با ۹۰۰ سرنشین که آنان نیز بیشتر اهل سوریه بودند، در سواحل این کشور نجات داد.
در هر دو مورد، همه خدمه کشتی فرار کرده و کشتی ها را به صورت خودکار به سوی ساحل تنظیم کرده بودند.
صدای آمریکا می گوید به نظر می رسد که این تاکتیک جدید در پاسخ به تصمیم ایتالیا برای پایان دادن به «عملیات ماره نوسترام» است که در طی آن از قایق های گشتی بیشتری استفاده می شد. در گذشته قاچاقچیان، مهاجران را در قایق های کوچک یا قایق های نجات رها می کردند و قایق های گشتی مربوط به عملیات ماره نوسترام ان ها را نجات می دادند.
پرفسور جان سالت از یونیورسیتی کالج لندن به صدای آمریکا می گوید ایتالیایی ها با کاستن از قایق های گشتی خود پیامی فرستاده اند که تا کنون در گوش آوارگان و قاچاقچیان بی اثر بوده است.
«با پایان دادن به عملیات ماره نوسترام، این پیام را فرستاده اند که "دیگر کسی شما را نجات نمی دهد. دیگر نیایید." اما این راه حلی بلندمدت است. زیرا هنوز عده زیادی از قبل در صف انتظارند که هرطور شده بیایند. باید ببینیم در بلندمدت این سیاست جدید کار خواهد کرد یا نه.»
قاچاقچیان که برای انتقال مهاجران غیرقانونی به اروپا پول های هنگفتی می گیرند به شیوه دیگری با این تصمیم ایتالیا مقابله می کنند. کشتی خود را روی هدایت خودکار و به سوی ساحل تنظیم می کنند و سپس آن را رها می کنند. البته با این کار کشتی را هم از دست می دهند، اما به گفته پرفسور سالت این کشتی ها همه فرسوده و بی ارزش اند.
قدر مسلم آن است که قاچاقچیان اکنون بازار تازه ای در میان پناه جویان و آوارگان سوری در ترکیه گشوده اند و برای بردن آنان به اروپا از تاکتیک تازه ای استفاده می کنند.
پرفسور سالت می گوید این امر بیش از همه به کشورهای جنوب اروپا مانند ایتالیا و یونان فشار می آورد که هم اکنون زیر بار پناه جویان افریقایی و دوران دشوار اقتصادی پشت خم کرده اند. و این بار نیز چون دوران های بحران پناه جویان در گذشته، متحدان شان در شمال جز همدردی چیز دیگری برای کمک به آنان ارائه نمی کنند.