سازمان عفو بین الملل روز شنبه ۲۷ آذر ماه به اظهارات دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه ایران در دفاع از اعمال مجازات مرگ برای افراد زیر ۱۸ سال واکنش نشان داد و اعلام کرد: «بر اساس قوانین بینالمللی، ممنوعیت استفاده از مجازات اعدام علیه کسانی که در زمان وقوع جرم کودک بودهاند مطلق و بیقید و شرط است.»
به گفته این نهاد حقوق بشری، این ممنوعیت مطلق در میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی و کنوانسیون حقوق کودک که ایران هر دو را به تصویب رسانده و ملزم به رعایتشان است نیز اعلام شده است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، کاظم غریبآبادی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه، به دنبال تصویب قطعنامه نقض حقوق بشر در ایران توسط سازمان ملل متحد گفته است مخالفت با اعدام یک پدیده غربی عنوان است. غریبآبادی در رابطه با مجازات اعدام برای افراد زیر ۱۸ سال گفت: «باید توجه داشت که هیچ تعهد بینالمللی الزام آوری وجود ندارد که افراد زیر ۱۸ سال مجازات اعدام دریافت نکنند.»
وی افزود: تعداد افراد زیر ۱۸ سال که در ایران به مجازات اعدام محکوم میشوند، بسیار انگشتشمار است، و مجازات اعدام فرد زیر ۱۸ سال که بر اساس جرم ارتکابی مجازات آن اعدام است، غیرقانونی نیست و مغایرتی هم با تعهدات بینالمللی ایران ندارد.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه همچنین با انتقاد از محکومیت ایران مبنی بر شکنجه افراد بازداشت شده گفت: جمهوری اسلامی عضو کنوانسیون منع شکنجه نیست اما قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نه تنها شکنجه را منع میکند بلکه اقرار ناشی از شکنجه را ممنوع میکند.
این ادعا در حالی است که اوایل مهر ماه سال جاری سعید دهقان، وکیل مدافع پیام درفشان، با انتشار یک رشته توئیت از چگونگی بازداشت، بازجوییهای طولانیمدت و شکنجه موکل خود در زمان بازداشت خبر داد.
همچنین ببینید: سعید دهقان از «آزار و شکنجه» پیام درفشان، وکیل دادگستری، در زمان بازداشت میگویداز سوی دیگر «هرانا»، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران نیز در تاریخ ۱۲ آبان ماه با اعلام مرگ یک زندانی در زندان سنندج به نام خسرو جمالیفر اعلام کرد وی بر اثر «ضربوشتم ماموران زندان» و «ضرباتی که به سر او وارد شده» جان باخته است.
همچنین ببینید: رسانههای حقوق بشری: خسرو جمالیفر بر اثر «ضربات» ماموران به سر او در زندان سنندج کشته شدسازمان عفو بینالملل روز شنبه ۲۷ آذر ماه همچنین از مقامات ایران خواست قوانین مرتبط با قصاص و سایر قوانینی که موجب نقض ممنوعیت شکنجه و سایر رفتارها و مجازاتهای بیرحمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز میشوند را فورا لغو کنند.
مجمع عمومی سازمان ملل روز پنجشنبه ۲۵ آذرماه قطعنامه محکومیت نقض حقوق بشر در ایران را با ۷۸ رای موافق، ۳۱ رای مخالف و ۶۹ رای ممتنع تصویب کرد. قطعنامهای که در آن به تعداد بسیار نگرانکننده احکام اعدام، بدرفتاری با زندانیان در زندان اوین، استفاده از شکنجه برای گرفتن اعتراف و مرگهای مشکوک زندانیان اشاره شده است.