الشرع: سرنگونی اسد پروژه منطقه‌ای حکومت ایران را ۴۰ سال عقب راند

احمد الشرع، مشهور به ابومحمد جولانی.

احمد الشرع، مشهور به ابومحمد جولانی و رهبر شبه‌نظامیانی که حکومت بشار اسد را سرنگون کردند، گفت سرنگونی حکومت اسد «پروژه» حکومت ایران در منطقه را «۴۰ سال به عقب بازگرداند.»

رهبر گروه هیئت تحریرالشام در مصاحبه با الشرق الاوسط که روز جمعه منتشر شد، گفت سوریه تحت سلطه اسد به سکویی برای کنترل جمهوری اسلامی ایران بر پایتخت‌های عربی، جنگ‌افروزی، و بی‌ثبات‌کردن حوزه خلیج فارس از طریق مخدرهایی همچون کاپتاگون تبدیل شده بود.

او افزود حذف شبه‌نظامیان وابسته به جمهوری اسلامی و نفوذ حکومت ایران در سوریه، به منافع منطقه خدمت کرد. به گفته الشرع، این امر که از طریق دیپلماسی و فشار خارجی تحقق نمی‌یافت، با کمترین تلفات جانی جامه عمل به خود پوشید.

رهبر هیئت تحریرالشام که در کاخ ریاست جمهوری سوریه این مصاحبه را انجام داد، از تلاش‌های پیشین کشورهای عرب برای عادی‌سازی روابط با رژیم اسد از جمله بازگرداندن آن به اتحادیه عرب انتقاد کرد.

الشرع در بخش دیگری از سخنانش گفت که اکنون بازسازی سوریه در کانون تمرکزها قرار دارد و «انقلاب» با سرنگونی رژیم اسد به پایان رسید و «اجازه نخواهیم داد به جاهای دیگر گسترش یابد.»

رهبر هیئت تحریرالشام تصریح کرد: «سوریه سکویی برای تهدید یا بی‌ثبات کردن هیچ کشور عرب یا حوزه خلیج [فارس] نخواهد بود.» به گفته او، سوریه «خسته از جنگ‌ها و مورد استفاده قرار گرفتن برای برنامه‌های دیگران است» و اکنون تمرکز بر اعتمادسازی و بازسازی این کشور به عنوان «بخشی از جهان عرب» خواهد بود.

تاکید رهبر این گروه اسلامگرا بر «عربی» بودن سوریه در حالی است که گروه‌های کُرد نسبت به آینده خود در این کشور ابراز نگرانی کرده و خواستار ایجاد دولتی فراگیر برای کل شهروندان سوریه‌ای فارغ از زبان و مذهب آنها شده‌اند.

در همین ارتباط، مقامات آمریکایی و اروپایی ضمن استقبال از سرنگونی دیکتاتوری بشار اسد بارها بر لزوم تشکیل یک دولت فراگیر و غیرفرقه‌ای در سوریه تاکید کرده‌اند.

الشرع در ارتباط با لبنان گفت روابط دو کشور باید «مبتنی بر احترام متقابل... بدون دخالت در امور داخلی لبنان» باشد.

او درباره تهیه یک قانونی اساسی جدید برای سوریه مدعی شد که در پی تحمیل نظرات شخصی خود بر مردم سوریه نخواهد بود و اینکه «متخصصان حقوقی» باید رابطه میان شهروندان را تعریف کنند.

رهبر هیئت تحریرالشام همچنین در ارتباط با آن دسته از نیروهای حکومت اسد که علیه شهروندان سوریه‌ای مرتکب جنایت شده‌اند، ضمن یادآوری جنایات ارتکاب‌یافته توسط آنها از جمله «دستگیری‌ها، ناپدیدسازی‌های اجباری، قتل‌ها، آوارگی‌ها، گرسنه نگه‌داشتن مردم، حملات شیمیایی، و شکنجه» گفت خانواده‌های قربانیان حق دارند که از عاملان این جنایات شکایت کنند.

پس از آغاز اعتراضات مسالمت آمیز شهروندان سوریه‌ای علیه حکومت بشار اسد، این رژیم با حمایت روسیه، حکومت ایران، و حزب‌الله اقدام به سرکوب خونین مخالفان و معترضان کرد و در نتیجه نزدیک به ۱۴ سال جنگ داخلی سوریه، صدها هزار شهروند بی‌گناه کشته و میلیون‌ها نفر دیگر آواره شدند.