میلیون ها سودانی در جنوب آن کشور روز یکشنبه در یک همه پرسی مبنی استقلال از سودان شرکت کرده اند. انتظار می رود با تقسیم بزرگترین کشور قاره آفریقا به دو بخش، کشوری جدید زاده شود. حضور چهره های سرشناس آمریکایی به عنوان ناظر این همه پرسی که یک هفته طول خواهد کشید، چشمگیر گزارش شده است.
سناتور جان کری رئیس کمیتۀ روابط خارجی سنای آمریکا که تلاش های گسترده ای را برای برگزاری یک همه پرسی عادلانه و آزاد در سودان انجام داده از روزها پیش از انتخابات در سودان به سر می برد. وی در روز نخست برگزاری رفراندوم آن را یک واقعۀ تاریخی خواند. سناتور کری روز یکشنبه در یک کنفرانس خبری مشترک با جورج کلوونی هنرمند و فعال حقوق بشر ، برگزاری همه پرسی در سودان را آغازی برای یک واقعۀ تاریخی در آن کشور قلمداد کرد. وی شرکت در این مراسم و سهیم شدن در آن با مردم سودان را افتخاری برای خود خواند. نزدیک به ۴ میلیون نفر برای شرکت در این همه پرسی ثبت نام کرده اند. سناتور کری گفته است صف های طولانی رأی دهندگان را به چشم دیده که در انتظار رأی دادن به آزادی خود بودند. وی به یکی از این افراد گفته که صبور باشد و رأی دهندۀ سودانی پاسخ داده ۵۵ سال برای دادن این رأی صبر کرده ایم پس می توانیم چند ساعت دیگر هم صبر کنیم.
سناتور کری پیشتر در یک سخنرانی در کلیسایی در شهر جوبا در جنوب سودان گفته بود« تاریخ آمریکا نشان از تلاش مردم برای استقلال دارد و من به شما اطمینان می دهم که پرزیدنت اوباما، کنگره و مردم آمریکا در امیدهای شما برای آینده و سرنوشت تان و ارزش هایی که شما را به آنها می رساند،سهیم هستند و افتخار می کنم که حامل پیام ایالات متحده در حمایت از تلاش شما برای تأسیس کشوری تازه باشم.»
این چهارمین سفر سناتور کری به سودان به شمار می رود. وی در این سفر با مقام های سودانی در جوبا و خارطوم دیدار کرد . هدف از این دیدارها تشویق طرفین به برگزاری یک همه پرسی آرام و صلح آمیز و اجرای کامل موافقتنامۀ همه جانبۀ صلح و رعایت مرزهای شناخته شده شمال و جنوب اعلام شده است. سناتور کری در سال ۲۰۱۰ به درخواست دولت پرزیدنت اوباما دو نوبت به جوبا و خارطوم سفر کرد تا به پیشبرد روند صلح در سودان کمک کند. در دیدار ماه اکتبر رهبران دولت سودان متعهد شدند که نتایج همه پرسی را به رسمیت بشناسند و در مورد مسائل گستردۀ اقتصادی ، سیاسی و امنیتی با جنوب همکاری کنند.
روزنامۀ نیویورک تایمز روز یکشنبه به نقل از پرزیدنت اوباما همه پرسی سودان رو واقعه ای تاریخی قلمداد کرده و آن را لحظه ای خوانده که رهبران شجاع و با بصیرت می توانند مردم را به آینده ای بهتر هدایت کنند.