تلاش نمایندگان آمریکایی برای اعمال منطقه ممنوعه پروازی در لیبی

در حالی که نیروهای وفادار به معمر قذافی، به حملات خود علیه شهرهای تحت کنترل مخالفان در شرق آن کشور ادامه می دهند، بمباران شهر اجدابیا و حمله به شهر ساحلی زُوّاره در غرب ادامه دارد. در همین حال نمایندگان آمریکایی خواهان اعمال منطقه پرواز ممنوع بر فراز آسمان لیبی هستند.

نمایندگان آمریکایی بر این عقیده اند که اعمال منطقه پرواز ممنوع در لیبی نباید کار مشکلی باشد، اما بنا بر گزارش «مرکز استراتژیک ارزیابی بودجه» اجرای این طرح نه تنها پر هزینه بلکه بسیار پیچیده خواهد بود. در این گزارش سه گزینه پیش بینی شده است.

اول: پوشش کل فضای لیبی

دوم: پوشش محدود یک سوم آسمان شمال لیبی

سوم: تمرکز ویژه بر مناطق ساحلی لیبی

هزینه چنین عملیاتی که پیش از این در عراق به اجرا در آمده یک صد تا ۳۰۰ میلیون دلار در هفته برآورد شده است. تنها از بین بردن پدافند هوایی لیبی که نیازمند یک رشته حملات هماهنگ شده است، نزدیک به میلیارد دلار هزینه در بردارد. در چنین شرایطی ژنرال دیوید پتریوس، فرمانده نیروهای آمریکا و ناتو در افغانستان، روز چهارشنبه در حالی در برابر نمایندگان آمریکایی قرار گرفت که مسائل بی شماری از جمله تعادل نیروها در افغانستان، پیشرفت در جبهه های جنگ، نگرانی از ادامه فساد اداری در دولت افغانستان، روند کند توسعه نیروهای افغان و طغیان مجدد ستیزه جویان طالبان را در بهار، پیش رو دارد. این اولین ارزیابی رسمی ژنرال پتریوس از اوضاع افغانستان در کنگره آمریکا در طول ۹ ماه پس از انتصاب به مقام فرماندهی نیروهای ناتو و آمریکا در افغانستان به شمار می رود. ظرف سه ماه گذشته نیروهای ناتو بیش از ۱۶۰۰ عملیات علیه ستیزه گران و نیروهای طالبان انجام داده اند.

ژنرال پتریوس معتقد است که اوضاع در افغانستان در حال بهبود است و نیروهای ناتو با سد پیشروی طالبان، ابتکار عمل در برخی نقاط مهم را در دست گرفته اند. وی می افزاید این پیشرفت های به ظاهر شکننده، به مسئولان فرصت می دهد تا به نیروهای ناتو و آمریکا پیشنهاد دهند روند تحویل کنترل برخی ولایت ها به نیروهای افغان را در بهار امسال آغاز کنند.

ژنرال پتریوس تاکید کرده است که فشاری که بر نیروهای طالبان در هشت تا ۱۰ ماه گذشته وارد آمده، بی سابقه بوده است. با این همه فرمانده نیروهای ناتو هشدار می دهد چنانچه بودجه کافی از سوی کنگره آمریکا برای وزارت خارجه، آژانس بین المللی عمران ایالات متحده جهت ارائه پیشرفت های اقتصادی، اداره مناطق و دیگر کمک های غیرنظامی تامین نشود، دستاوردهای مهم نظامی به مخاطره خواهد افتاد.

وی روز گذشته همچنین در ملاقات با پرزیدنت اوباما تصریح کرد که نیروهای آمریکایی و هم پیمانان غربی و افغان موفق شده اند تا نیروهای طالبان را از سنگرهای تاریخی شان در جنوب به عقب برانند. در این دیدار که رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا نیز حضور داشت، تلاش های جاری در افغانستان از جمله موثر بودن افزایش نیروها، رشد نیروهای امنیتی افغانستان و اعلام آغاز انتقال مسئولیت ها به نیروهای افغان که انتظار می رود هفته آینده از سوی پرزیدنت کرزی اعلام شود، مورد بحث قرار گرفت.

در هفته های گذشته دو پیام از سوی رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا به گوش رسیده است اول پیشرفت اوضاع افغانستان طبق برنامه پیش بینی شده و آغاز خروج نیروهای آمریکا از آن کشور و دوم بسیاری بر برنامه خروج از افغانستان تاکید دارند اما باید انجام کار با موفقیت و پیروزی را از نظر دور نداشت. برخی از تحلیلگران این دو دیدگاه را در تعارض می بینند اما کارل لوین، رییس کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا می گوید این دو پیام در یک جهت بوده و حاکی از آغاز خروج موفقیت آمیز نیروها از افغانستان است. در جلسه روز چهارشنبه کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا میشل فلورنی، معاون وزارت دفاع آمریکا در تائید دیدگاه سناتور لوین گفت« در ماه ژوئیه سال جاری، آمریکا خروج نیروهای خود از افغانستان را آغاز می کند و در پایان سال ۲۰۱۴ همه نیروهای این کشور از افغانستان خارج خواهند شد.

در بخش پرسش و پاسخ جلسه روز سه شنبه کمیته نیروهای مسلح سنا، سناتور مک کین عضو ارشد این کمیته در مورد دخالت ایران در افغانستان از ژنرال پتریوس سئوال کرد و فرماندۀ نیروهای ناتو در افغانستان در پاسخ گفت «ایران در دو زمینه با استفاده از قدرت نرم نظیر جلوگیری از ورود تانکرهای نفتکش به افغانستان تقریبا دو ماه پیش و با اثر گذاشتن بر روند سیاست ها در دولت افغانستان نظیر کاری که در عراق از آنان دیدیم، تلاش کرده تا در امور داخلی این کشور دخالت کند.