جلسه چهل و ششم دادگاه حمید نوری، متهم به مشارکت در اعدام های تابستان ۶۷، چهارمین جلسه دفاعیه او بود که در هشتم آذر ۱۴۰۰ در سالن ۳۷ دادگاه استکهلم سوئد با یک ساعت تاخیر آغاز شد.
قاضی در نخستین دقایق شروع این جلسه به متهم تذکر داد که از عنوان «سازمان ام» به جای کلمه «منافقین» در دفاعیه خود استفاده کند. قاضی در پاسخ به سوال متهم که آیا دادستانها میتوانند از کلمه «مجاهدین خلق» استفاده کنند یا نه، گفت بله، کلمه «مجاهدین خلق» در کیفرخواست آمده است.
مقایسه دفاعیه حمید نوری در دادگاه با بازجوییهایش نزد پلیس یکی از مهمترین نکات محوری تمرکز دادستانها در جلسه چهارم دفاعیه بود. نوری در دفاعیه امروز خود تاکید کرد که سازمان مجاهدین خلق از کلیه امکانات عراق استفاده کرد، اما خود به تنهایی و بدون حضور عراقیها به ایران حمله کرد.
اما دادستانها اظهارات امروز نوری را در تضاد با گفتههایش در بازجوییهای پلیس دانستند و گفتند که نوری در بازجوییها ادعا کرده بود سازمان مجاهدین خلق در انجام عملیات فروغ جاویدان یا مرصاد از کلیه امکانات عراق استفاده و در همراهی کامل با نیروهای عراقی به ایران حمله کرده است.
حمید نوری در این جلسه بار دیگر وقوع اعدامها در موج اول و دوم را منتفی و آن را «یک ادعا» دانست و گفت که کشتار ۶۷ نه در زندانهای ایران، بلکه در مرزها روی داد. او اعدام اعضای گروههای چپ را نیز دروغ خواند و مدعی شد که کمونیستها با مجاهدین خلق برنامهریزی کردند و داستان ۶۷ را ساختند.
حمید نوری با بیان این که در ایران کسی به دلیل تعلقاتش به «سازمان ام» اعدام نشده و به دلیل کشتن مردم اعدام شدهاند، به اعدام کمونیستها هم اذعان کرد، اما گفت که اعدام آنها نه به دلیل «تفکرات کمونیستیشان، بلکه به خاطر انجام عملیات مسلحانه» بوده است.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
متهم ضمن بازگویی روایتی مبنی بر نقشه ناکام شورش زندانیان از درون همزمان با عملیات مجاهدین خلق، این سازمان را عامل «ضعیف شدن» ایران در جنگ دانست.
حمید نوری در این جلسه بارها بر موضوع اختلاف بین ایرج مصداقی و سازمان مجاهدین خلق تاکید کرد. این در حالی است که متهم در جلسات گذشته بارها ایرج مصداقی را «قهرمان داستان ۶۷» خوانده بود و گفته بود که دیگران کتابها و ادعاهایشان را در هماهنگی با او و از روی داستانش «کپی» کردهاند.
حمید نوری گفت برنامههای «سازمان ام»، بیبیسی و صدای آمریکا را درباره اعدامهای ۶۷ تماشا کرده و فهمیده که همه چیز دروغ است. او مدعی شد که سازمانهای بین المللی که در این زمینه اظهارنظر کردهاند نیز همگی در ضدیت با جمهوری اسلامی هستند. او با اشاره به منابعی مانند کتاب سیاه ۶۷، بنیاد عبدالرحمان برومند، عفو بین الملل، و دلجو آبادی در کیفرخواست، همگی را «منابعی کپیشده» خواند که دارای تناقضات فاحشی هستند.
حمید نوری سپس مدعی شد که ایرج مصداقی بارها افرادی را تهدید کرده تا آنها «علیه من شهادت بدهند.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
حمید نوری با اشاره به چند مورد از تناقضهای در سندهای مندرج درکیفرخواست و روایت شاهدان در دادگاه و بازجوییهای پلیس، کتابها و برخی از فیلمها و تناقض بین فیلم ها با روایتها پرداخت. او همچنین با اشاره به «فتوای» آیتالله خمینی گفت: «از منتظری گرفته تا تمام این شاهدان همگی دروغ میگویند.»
طبق برنامه قرار است پنجمین و به احتمال زیاد آخرین جلسه دفاعیه حمید نوری در روز چهارشنبه این هفته ۱۰ آذر برگزار شود.
* این مطلب تصحیح و بهروزرسانی شده است