گزارشها از ایران نشان میدهد چهار روز پس از آن که سیستم سوخترسانی ایران در پی حمله سایبری به سامانه کارت سوخت مختل شد، کماکان نیمی از جایگاههای عرضه سوخت در این کشور به سامانه هوشمند متصل نشده است.
خبرگزاری ایرنا به نقل از جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت پخش و پالایش فرآوردههای نفتی، اعلام کرد تا روز شنبه ۸ آبان تنها ۲ هزار و ۱۰۰ پمپ بنزین در سراسر ایران به سامانه هوشمند سوخت متصل شده است. این اظهار نظر نشان میدهد بیش از نیمی از «۴۳۰۰ پمپ بنزین و جایگاه سوخت» هنوز دچار اختلال هستند.
جلیل سالاری با اشاره به احتمال متصل شدن ۵۰۰ جایگاه دیگر به سامانه سوخت در روز شنبه افزود در سایر جایگاههایی که کماکان به سامانه هوشمند متصل نشدهاند «بنزین با نرخ آزاد» به شهروندان عرضه میشود.
از سوی دیگر فریدون عباسی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری مهر از پیشبینی سالهای اخیر سازمان پدافند غیرعامل در خصوص حملات سایبری خبر داد و افزود، در سالهای اخیر «به دلایل سیاسی» به «تذکرات این سازمان» پیرامون حملات سایبری توجهی نشد و «بودجهای در این خصوص مورد پیشبینی قرار نگرفت.»
این نماینده مجلس با اشاره به این که دستگاههای دولتی نباید دستورالعملهای سازمان پدافند غیرعامل را «شوخی» بگیرند، به خبرگزاری مهر گفت: «این حملات بعد از خرابکاریهایی که در حوزه هستهای انجام شد، قابل پیشبینی بود.»
فروردین ماه سال جاری، برخی رسانههای اسرائیل بروز آتشسوزی در شبکه توزیع برق تاسیسات هستهای نطنز را نتیجه حمله سایبری اعلام کردندو جروزالم پست در گزارشی بر خلاف ادعای مقامات ایرانی اعلام کرد حادثه در نطنز اتفاقی نبوده بلکه نتیجه یک حمله سایبری «احتمالا توسط اسرائیل» بوده است.
همچنین ببینید: آتشسوزی در تاسیسات هستهای نطنز| ایران: برای جلوگیری از مذاکرات موفق وین بود؛ رسانههای اسرائیل: حمله سایبری بود
روز سهشنبه ۴ آبان، سیستم سوخترسانی ایران در پی حمله گسترده سایبری به سامانه کارت سوخت از کار افتاد و باعث اختلال در فعالیت تمام جایگاههای عرضه سوخت در ایران شد.
یک روز پس از آن، گروهی تحت عنوان «گنجشک درنده» علاوه بر پذیرش مسئولیت این حمله سایبری، مسئولیت حملات سایبری پیشین به شرکت راهآهن و وزارت راه و شهرسازی را نیز به عهده گرفت.
همچنین ببینید: گروه «گنجشک درنده» مسئولیت هک سیستم سوخترسانی را پذیرفت؛ رئیسی: «آخرین» حمله سایبری نخواهد بود
همزمان با این حمله سایبری و هک سامانه کارت سوخت، ویدئوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشان میداد بعضی بیلبوردهای دیجیتالی در برخی از جادههای اصفهان هک و روی آنها نوشته شده بود: «بنزین مجانی در پمپ بنزین جماران، خامنهای! بنزین ما کو؟»
هک سامانه کارت سوخت علاوه بر رسانههای داخلی، در سطح بینالمللی نیز بازتاب داشت و واکنشهای گستردهای را در رسانههای خبری و شبکههای اجتماعی جهان برانگیخت.
همچنین ببینید: بازتاب گسترده «حمله سایبری» سهشنبه؛ صفهای طولانی در پمپ بنزینها و «بنزین ۸هزار تومانی»
در کنفرانس خبری سهشنبه گذشته وزارت خارجه آمریکا، ند پرایس، سخنگوی این وزارتخانه، در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران که آیا «آمریکا به نوعی در حمله سایبری ادعایی دولت ایران دخالت داشته است و یا از وقوع آن باخبر بوده یا نه» و «آیا این نوعی هشدار به ایران برای بازگشت به میز مذاکره بود» گفت: «ما در این زمینه که مسیر دیپلماتیک همچنان باز است، کاملا شفاف بودهایم.»
آقای پرایس افزود که آمریکا و شرکایش در پنج به علاوه یک «بر این باوریم که دپیلماسی کارآمدترین ابزار به شمار میرود تا مطمئن شویم که ایران، به شکل قابل راستیآزمایی و دائمی، از دست یافتن به سلاح هستهای باز داشته شده است. اما برای بخش نخست پرسش شما پاسخی ندارم.»