نتایج نظرسنجی جدید «مشارکت ایرانیان در انتخابات»؛ عمار ملکی: میزان مشارکت از ۳۰ درصد فراتر نخواهد رفت

رای بی رای - تحریم انتخابات

مدیر گروه مطالعات افکارسنجی گمان با انتشار نتایج نظرسنجی انجام شده در تاریخ ۹ اسفند ۱۴۰۲، با عنوان «مشارکت ایرانیان در انتخابات پیش رو»، اعلام کرد میزان مشارکت در انتخابات ۱۱ اسفند بین ۲۵ تا ۳۰ درصد در کل کشور پیش‌بینی می‌شود.

عمار ملکی روز پنجشنبه در گفتگوی اختصاصی با صدای آمریکا با بیان اینکه مشارکت انتخاباتی مردم تهران نهایتا ۱۱ درصد پیش‌بینی شده است گفت: «نظرسنجی موسسه گمان به مدت ۲۴ ساعت انجام گرفت و نتایج این گزارش بر مبنای نمونه آماری متوازن‌شده بیش از ۲۸ هزار پاسخ‌دهنده از داخل ایران و افراد باسواد بالای ۱۹ سال به دست آمده که قابل تعمیم به جامعه است.»

به گفته مدیر گروه مطالعات افکارسنجی گمان، نتایج این نظرسنجی نشان می‌دهد دو روز مانده به انتخابات، حدود ۷۴٪ قصد ندارند در انتخابات مجلس شورای اسلامی شرکت کنند و ۷۵٪ هم گفته‌اند در انتخابات مجلس خبرگان رهبری شرکت نخواهند کرد.

براساس این افکارسنجی، حدود ۱۶٪ از سوال‌شوندگان گفته‌اند که قصد دارند در این دو انتخابات شرکت کنند و به کاندیداهای تاییدصلاحیت‌ شده رای دهند. حدود ۲ ٪ هم اعلام کرده‌اند که قصد دارند رای سفید یا باطله به صندوقهای رای بیندازند. همچنین حدود ۸٪ درباره شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی و ۷٪ درباره شرکت در انتخابات مجلس خبرگان رهبری هنوز تصمیم قطعی نگرفته‌اند.

نظرسنجی »مشارکت ایرانیان در انتخابات ۱۴۰۲«


عمار ملکی همچنین افزود: «از کسانی که نمی‌خواهند در انتخابات رای دهند یا هنوز تصمیم قطعی نگرفته‌اند سوال شد که دلیل اصلی رای ندادن شما چیست؟ ۵۹٪ آنها مخالفت با کلیت نظام جمهوری اسلامی را دلیل رای ندادن خود اعلام کردند،۲۰٪ آزاد و موثر نبودن انتخابات در جمهوری اسلامی، ۱۴٪ اعتراض به عملکرد ضعیف مجلس در دوره قبل و کمی بیش از ۱٪ رد صلاحیت نامزدهای مطلوب خود را علت عدم شرکت در انتخابات اعلام کردند و در سمت مقابل ۱۳٪ از کسانی که برای شرکت در انتخابات نظر مثبت داشته‌اند گفته‌اند از سر اجبار یا برای داشتن مهر در شناسنامه پای صندوق رای می‌روند.»

نظرسنجی »مشارکت ایرانیان در انتخابات ۱۴۰۲«

به گفته عمار ملکی با در نظر گرفتن اینکه جامعه آماری نظرسنجی‌های گمان، تنها شامل افراد باسواد می‌شود که حدود ۹۰٪ جمعیت بزرگسال ایران را در بر می‌گیرند و با در نظر داشتن این که، میزان مشارکت در انتخابات معمولا در میان افراد بی‌سواد کمی بیش از میانگین جمعیت است، می‌توان تخمین زد که میزان مشارکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری در روز ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ بین ۲۵٪ تا ۳۰٪ خواهد بود.

مدیر گروه مطالعات افکارسنجی گمان خاطرنشان کرد: کمترین میزان مشارکت برای استانهای تهران، البرز، کردستان و کرمانشاه پیش‌بینی شده و بیشتر مشارکت احتمالی نیز در استانهای خراسان جنوبی و کهگیلویه و بویراحمد خواهد بود و نظرسنجی جدید با افکارسنجی صورت گرفته همین موسسه در ماه بهمن تنها ۱ تا ۲ درصد افزایش تمایل به شرکت در انتخابات را نشان می‌دهد که نشان‌دهنده سردی قطعی انتخابات ۱۱ اسفند است.

نظرسنجی »مشارکت ایرانیان در انتخابات ۱۴۰۲«

او همچنین تصریح کرد: «از آنجا که پاسخ‌دهندگان به‌طور ناشناس و بدون پرسش درباره مشخصات فردی در نظرسنجی گمان شرکت کرده‌اند، برآورد می‌شود که این افراد برای ابراز نظرات واقعی خود احساس امنیت بیشتری نسبت به نظرسنجی‌ها نهادهای حکومتی داشته‌اند.»

از سوی دیگر، خبرگزاری دولتی ایرنا روز پنجشنبه مدعی شد جدیدترین نظرسنجی صورت گرفته توسط مرکز تحقیقات صداوسیما از مشارکت قطعیِ بیش از ۴۳ درصد از مردم در انتخابات خبر می‌دهد.

ایرنا همچنین ادعا کرد که براساس نظرسنجی صداوسیما، ۴۳.۱ درصد از مردم گفته‌اند که قطعا در انتخابات شرکت می‌کنند، ۲۸.۲ درصد همچنان مردد هستند و فقط ۲۸.۷ درصد گفته‌اند که قطعا رای نمی‌دهند.

میتو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا هم روز پنجشنبه دهم اسفند به خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا گفت انتخابات در جمهوری اسلامی ایران «آزاد و منصفانه» نیست.

همچنین ببینید: آمریکا: انتخابات در ایران «آزاد و منصفانه» نیست، جهان می‌داند که نظام سیاسی ایران «غیردموکراتیک و غیرشفاف» است