معاون اول رئیس جمهوری ایران، با ابلاغ بخشنامهای دستگاههای دولتی، پیمانکاران آنها و شرکتهای عمومی وابسته به دولت را از بکارگیری کارگران خارجی، مگر در موارد خاص، منع کرد.
در بخشنامهای که به امضای اسحاق جهانگیری رسیدهاست، هدف از این ممنوعیت، صیانت از نیروی کار داخلی، افزایش اشتغال و کمک به ساماندهی اتباع بیگانه عنوان شده است. بر اساس این بخشنامه، دستگاههای دولتی تنها میتوانند در موارد خاص و ضروری، از کارگران خارجی که دارای کارت کار موقت هستند استفاده کنند.
طبق آمار رسمی، حدود دو میلیون کارگر خارجی، اکثرا با تابعیت کشور افغانستان، در ایران مشغول به کار هستند. این آمار حدود ۱۰ درصد بازار کار ایران را در بر میگیرد اما مسئولان وزارت کار ایران میگویند که آنچه امروز اشتغال کارگران خارجی را به معضلی تبدیل کرده ، مسئله اشتغال اتباع خارجی بدون پروانه کار است. بر این اساس، با در نظر گرفتن کارگرانی که بدون مجوز کار و اقامت، در ایران به کار مشغول شدهاند، تعداد کارگران خارجی شاغل در ایران بسیار بیشتر از دو میلیون نفر برآورد میشود.
معاون اول رئیس جمهوری ایران در بخشنامه خود، وزارت کار را موظف کرده است که تخلفات کارفرمایانی که این بخشنامه را اجرا نکنند، به مراجع رسمی گزارش کند.
موضوع اشتغال کارگران خارجی در ایران، بارها مورد توجه قرار گرفته است و حتی برخی از مسئولان آن را به عنوان راهکاری برای رفع کامل بیکاری عنوان کردند. نظیر محمد رضا رحیمی معاون اول رئیس جمهوری پیشین ایران که گفته بود اگر کارگران خارجی از ایران بروند، بیکاری در ایران به یک درصد کاهش پیدا میکند.
اتباع خارجی که به صورت مجاز یا بدون مجوز در ایران مشغول به کار هستند، بیشتر به عنوان کارگر ساده در مشاغل ساختمانی یا تولیدیهای کوچک فعالیت میکنند این در حالیست که مشکل اصلی بازار کار در ایران، بیکاری حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار فارغالتحصیل دانشگاهی است.
مسئولان دولتی ایران معتقدند که کارگران خارجی تنها در مشاغلی باید به کار گرفته شوند که نیروی کار ایرانی به اندازه کافی در آن حوزه وجود نداشته باشد. به نوشته خبرگزاری مهر، حسن طائی معاون توسعه اشتغال وزارت کار در این باره گفت: شناسایی تعداد نیروی کار خارجی مورد نیاز و بدون جایگزین در کشور و به کارگیری آنها یکی از برنامههای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در زمینه جلوگیری از ورود اتباع خارجی به مشاغل مختلف کشور است.