هشدار کارشناسان نسبت به افزایش جهانی قیمت مواد غذایی

هشدار کارشناسان نسبت به افزایش جهانی قیمت مواد غذایی

هشدار کارشناسان نسبت به افزایش جهانی قیمت مواد غذایی

دانشمندان بریتانیایی نسبت به افزایش قیمت مواد غذایی و تکرار بحران سال ٢٠٠٧ و ٢٠٠٨ هشدار داده اند.

جان بدینگتون، دانشمند ارشد دولت بریتانیا روز دوشنبه (٢۴ ژانویه) ضمن هشدار نسبت به تکرار بحران جهانی مواد غذایی سال های گذشته، بر ضرورت اعمال اصلاحات در نظام جهانی کشاورزی تاکید کرده است.

آقای بدینگتون همزمان با انتشار گزارش جدیدی در مورد چالش های آتی امنیت غذایی به خبرنگاران گفت در سال ٢٠٠٧ و ٢٠٠٨ همه تصور کردند این پدیده نادر و اتفاقی بوده است و به کاهش قیمت های سی چهل سال گذشته رجوع می کردند، اما واقعیت این است که نظام امنیت غذایی تحت فشار بسیاری قرار دارد.

بنا به گزارش «سازمان جهانی غذا» وابسته به سازمان ملل متحد، قیمت مواد غذایی طی ماه گذشته به طور بی سابقه ای به بالاترین سطح رسید و از سطوحی که عامل شورش های سال ٢٠٠٨ بود نیز فراتر رفت. بنا به گزارش این سازمان، این افزایش قیمت عامل ناآرامی های اعتراضی گسترده ای در خاورمیانه و شمال آفریقا بوده اند.

آقای بدینگتون هشدار داده است «نوسانات اخیر قیمت موادغذایی بزرگترین عاملی است که ثبات اجتماعی را در معرض تهدید قرار می دهد و کشورهای مختلف جهان، در سال ٢٠٠٧ و ٢٠٠٨ شاهد افزایش قیمت مواد مواد غذایی بودند و ما هم اکنون بار دیگر شاهد پدیده مشابهی هستیم که به شورش های اجتماعی منتهی می شوند».

آقای بدینگتون خاطرنشان کرده است تجارت آزاد برای کنترل افزایش قیمت مواد غذایی و اقدامات دیگر همچون توسعه ذخایر مالی و یا فیزیکی منطقه ای «کاملاً حیاتی» هستند و تجارت آزاد نیز با افزایش قیمت با چالش روبرو می شود و در نهایت مشکلات و معضلات دیگری نیز ظهور می کنند.

در گزارش جدید سازمان غذای سازمان ملل متحد تاکید شده است تلاش ها برای پایان دادن به گرسنگی در سراسر جهان چندان ثمربخش نبوده اند و کوتاهی در اتخاذ اقدام عملی در مورد تثبیت قیمت مواد غذایی طی چهل سال آینده، شرایط را وخیم تر خواهد کرد.

شرمان رابینسون، یکی از نویسندگان این گزارش گفته است: «اتفاق نظر گسترده ای در مورد این واقعیت وجود دارد که دوره کاهش نسبی قیمت محصولات کشاورزی سپری شده و نوسانات قیمت مواد غذایی نگران کننده است.»

رابینسون، استاد اقتصاد دانشگاه ساسکس افزوده است: «طی سال های گذشته شاهد افزایش قیمت مواد غذایی بوده ایم و همه شواهد از شکل گیری نظامی حکایت می کند که تحت فشار قرار دارد و این مسئله برای ما نگران کننده است».

آقای بدینگتون به خبرگزاری رویترز گفته است: «ممکن است افزایش قیمت مواد غذایی به کاهش هدر شدن مواد غذایی در کشورهای توسعه یافته کمک کند و حتی احتمال دارد علم بتواند در مبارزه با چالش های کشورهای در حال توسعه، نقش کلیدی بازی کند. در حال حاضر ۳٠ درصد محصولات و مواد غذایی در کشورهای در حال توسعه، پیش از زمان برداشت نابود می شوند و ٢۵ تا ۳٠ درصد از کالاهای خوراکی در انبارها از بین می رود.»