دادگاه عالی اروپا روز پنجشنبه ۳۰ آذر در حکمی که می تواند نحوه اداره فوتبال را تغییر دهد، اعلام کرد که یوفا و فیفا با ممانعت از تشکیل یک سوپرلیگ، قوانین اتحادیه اروپا را نقض کردهاند.
باشگاه های اروپایی که پیشنهاد تشکیل یک لیگ جدا را مطرح کرده بودند، از سوی یوفا تهدید شدند که در صورت ادامه اجرای این طرح تحریم خواهند شد که منجر به خروج ۹ باشگاه از این پروژه شد.
دادگاه عالی اتحادیه اروپا در حکم خود گفت که فیفا و یوفا از موقعیت مسلط خود سوء استفاده کردهاند و باشگاهها را از رقابت در «سوپرلیگ اروپا» منع کردهاند، البته این دادگاه به طور خاص در مورد این موضوع حکمی صادر نکرده است.
یوفا نزدیک به ۷۰ سال است که مسابقات پان-اروپایی را سازماندهی کرده است و پروژه «سوپر لیگ اروپا» را تهدیدی مهم برای «لیگ قهرمانان» پردرآمدی میبیند که تیمها در آن بر اساس شایستگی انتخاب میشوند.
رئال مادرید، بارسلونا، یوونتوس، و ۹ باشگاه مطرح اروپایی دیگر در اردیبهشت ۱۴۰۰ برنامه جداگانهای را اعلام کردند، اما این حرکت در عرض ۴۸ ساعت پس از اعتراض هواداران، دولتها، و بازیکنان و در نهایت کنارهگیری باشگاههای منچستریونایتد، لیورپول، منچسترسیتی، چلسی، تاتنهام هاتسپر، آرسنال، آث میلان، اینترمیلان، و اتلتیکو مادرید، ناکام ماند.
شرکت توسعه ورزش «اِی۲۲» که برای کمک به ایجاد «سوپرلیگ اروپا» تشکیل شده بود، ادعا کرد که یوفا و فیفا موقعیت انحصاریای دارند که ناقض قانون رقابت و اقدامات آزاد در اتحادیه اروپا است.
پس از حکم اخیر دادگاه عالی اروپا برند ریچارت، مدیر عامل «اِی۲۲» گفت: «ما حق رقابت را به دست آوردهایم. انحصار یوفا به پایان رسیده است. فوتبال آزاد شد!» او در بیانیهاش افزود: «باشگاهها اکنون از تهدید تحریمها رها شدهاند و میتوانند آینده خود را تعیین کنند.»
«اِی۲۲» بلافاصله پس از اعلام این حکم برنامه رقابت جدیدی را اعلام کرد که در آن ۶۴ تیم مردان و ۳۲ تیم زنان در یک لیگ میان هفتهای به رقابت میپردازند، و هواداران میتوانند مسابقات را به طور رایگان در یک پلتفرم هوادارمحور تماشا کنند. چنین لیگی می تواند تهدیدی جدی برای «لیگ قهرمانان» که اکنون برقرار است، باشد. البته «اِی۲۲» تاکید کرده است که این پیشنهاد تهدیدی برای لیگهای ملی نیست و برای متحد کردن باشگاهها و اجتناب از رویارویی مطرح شده است.
در مقابل، یوفا در بیانیهاش گفت که این حکم به معنای مهر تایید بر «سوپرلیگ اروپا» نیست و تنها نقیصهای را که در چارچوب خودش برجسته شده بود، برطرف کرده است. یوفا بر تطابق قوانین جدیدش با تمام قوانین و مقررات اروپایی تاکید کرده است.
فیفا هم اعلام کرد قبل از اظهار نظر بیشتر، این تصمیم را در هماهنگی با یوفا و سایر کنفدراسیونها و اتحادیههای عضو تجزیه و تحلیل خواهد کرد.
در حکم دادگاه آمده است که فیفا و یوفا باید «از قوانین مسابقات پیروی کنند و به آزادی اقدامات احترام بگذارند» و افزوده که قوانین آنها در مورد تایید، کنترل و جلوگیری از «محدودیت های غیرموجه در مورد آزادی ارائه خدمات» است.
پس از فروپاشی طرح «سوپرلیگ اروپا» تنها سه باشگاه به حمایت از آن ادامه دادند، اما باشگاه یوونتوس هم امسال پس از آن که آندرهآ آنیلی، یکی از چهرههای پشت این پروژه، در آبانماه ۱۴۰۱ از ریاست باشگاه استعفا داد، تصمیم گرفت از این برنامه کنار بکشد.
اما دو باشگاه رئال مادرید و بارسلونا همچنان امیدوار بودند که موضوع این رقابت را پیش ببرند و این پرونده را به یک دادگاه اسپانیایی بردند که متعاقباً از دادگاه اروپایی مستقر در لوکزامبورگ راهنمایی خواست.
فلورنتینو پرز، رئیس باشگاه رئال مادرید، گفت که این حکم «یک قبل و بعد» برای فوتبال است و افزود: «حال و آینده فوتبال اروپا بالاخره در دستان باشگاه ها، بازیکنان و هواداران آنها است.»
بارسلونا هم اعلام کرد که از این حکم رضایت دارد و ایجاد «سوپرلیگ اروپا» به فوتبال اجازه میدهد تا مسائل مربوط به اضافهبار بازی را برطرف کند و «بازیکنان و حامیان داخلی و بینالمللی» را در مرکز امور قرار دهد.
اما در مقابل نیل کوپر، مدیرعامل شرکت «فیر گیم» گفت: «سوپرلیگ اروپا به نفع بیشتر فوتبال نیست و اعتماد به مسئولان را از بین میبرد.»
لیگ باشگاههای اسپانیا (لالیگا) هم اعلام کرد: «امروز بیش از هر زمان دیگری تکرار می کنیم که سوپرلیگ یک مدل خودخواهانه و نخبهگرا است.»