گزارش منابع خبری از اعدام دست‌کم ۲۲ زندانی در ایران

اجرای یک اعدام توسط مقامات قضایی جمهوری اسلامی در ایران ـ آرشیو

منابع خبری و حقوق بشری روز پنجشنبه ۱۳ دی گزارش دادند که مقامات قضایی جمهوری اسلامی در روزهای گذشته دست‌کم ۲۲ زندانی را در شهرهای مختلف ایران اعدام کرده‌اند.

بر اساس گزارش هرانا، مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز سه‌شنبه ۱۱ دی سه زندانی را در ارتباط با اتهامات مربوط به مواد مخدر و قتل در زندان چوبین‌در قزوین اعدام کردند.

این نهاد حقوق بشری نام یکی از اعدام‌شدگان را امیر محمدی اعلام کرد و گفت که هویت دو تن دیگر هنوز «در دست بررسی است.»

بنا بر گزارش هرانا، در نخستین روز از سال نو میلادی «دست‌کم ۱۵ زندانی در زندان‌های مختلف ایران» از جمله در زندان‌های ملایر، بندرعباس، یاسوج، و قزل‌حصار استان البرز به دست مقامات قضایی جمهوری اسلامی اعدام شدند.

در این گزارش عنوان شد که «۱۰ زندانی در زندان قزل‌حصار»، یک تن در ملایر، سه تن در بندرعباس، و یک تن در یاسوج اعدام شده‌اند.

این نهاد حقوق بشری هویت دو تن از ۱۰ زندانی اعدام شده در کرج را «محمدحسین محمدی‌فر و یک تبعه افغانستانی به نام پاشا» اعلام کرد و نوشت که اعدام این دو زندانی در ارتباط با مواد مخدر بوده است.

بر اساس این گزارش، هشت زندانی دیگر در ارتباط با پرونده‌هایی با اتهام قتل اعدام شده‌اند.

خبرگزاری حکومتی رکنا، صبح پنجشنبه، هویت سه تن از اعدام‌شدگان با اتهام قتل در زندان قزل‌حصار را با هویت «ارشیا، متولد دهه ۸۰»، «امیر، تبعه افغانستان»، و «یک زندانی که داماد خانواده خود را به دلیل اختلافات ارثی به قتل رسانده بود»، اعلام کرده است.

همچنین ببینید: زندان قزل‌حصار کرج از سوی ایالات متحده تحریم شد

سازمان حقوق بشر ایران هم روز پنجشنبه اعلام کرد که قوه قضاییه جمهوری اسلامی دست‌کم پنج زندانی از جمله سه تبعه افغانستان را سحرگاه چهارشنبه ۱۲ دی در زندان مرکزی بندرعباس اعدام کرده است.

هویت چند تن از اعدام‌شدگان در این گزارش، «رمزی بیگ‌سوار ۲۵ ساله تبعه افغانستان، هدایت قاسمی، و شاهرخ صباح‌پور» اعلام شده است و احکام اعدام برای آنان در ارتباط با اتهامات مربوط به مواد مخدر صادر شده بود.

مشخصات دو زندانی اعدام‌شده دیگر که تبعه کشور افغانستان بوده‌اند و در پرونده‌ای مشترک در ارتباط با مواد مخدر به اعدام محکوم شده بودند، هنوز روشن نیست.

بر اساس گزارش سازمان حقوق بشر ایران، قوه قضاییه یک زندانی به نام پژمان مسعودی کوشک ۲۵ ساله را با اتهام «قتل عمد» در بامداد چهارشنبه در زندان مرکزی یاسوج اعدام کرد.

یک منبع مطلع در این خصوص به این نهاد حقوق بشری گفته که پژمان مسعودی از چهار سال قبل بازداشت شده بود و از روز دوشنبه دهم دی همراه با یک زندانی دیگر به نام ابوالفضل حسنی برای اجرای اعدام به سلول انفرادی منتقل شده بود، اما آقای حسنی با گرفتن مهلت ۴۵ روزه از شاکیان خود، فعلا به بند بازگردانده شد.

بنا بر گزارش سازمان حقوق بشر ایران، مقامات قضایی دو زندانی به نام‌های اسماعیل میرزایی و فتاح محمودی را در ارتباط با اتهامات مربوط به مواد مخدر در زندان مرکزی رشت (لاکان) اعدام کردند.

اعدام این دو زندانی بامداد روز نخست دی اجرا شد اما تاکنون توسط منابع رسمی و حقوق بشری گزارش نشده بود.

این نهاد حقوق بشری همچنین اعلام کرد که یک شهروند با هویت محمدشفیع موسوی ۵۲ ساله با اتهام «قتل عمد» در زندان ملایر به دست مقامات قضایی جمهوری اسلامی اعدام شده است.

اجرای اعدام این شهروند روز دهم آذر بوده است، اما خبر آن تاکنون منابع رسمی و حقوق بشری منتشر نشده بود.

صدور و اجرای حکم اعدام با عنوان «قصاص نفس» در جمهوری اسلامی ایران در شرایطی انجام می‌شود که مطابق قوانین حکومتی، قتل عمد، درجه‌بندی نشده است و «هر نوع قتلی فارغ از شدت و ضعف و انگیزه متهم، منجر به صدور حکم اعدام می‌شود.»

پیش از این، زندانیان سیاسی عضو کارزار سه‌شنبه‌های نه به اعدام بارها اعلام کرده‌اند که صدور و اجرای احکام اعدام توسط جمهوری اسلامی در ایران برای «ایجاد رعب و وحشت» صورت می‌گیرد.

همچنین ببینید: کارزار سه‌شنبه‌های نه به اعدام: باید علیه بربریت حکومت ایران ایستاد

پیش از این، مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران، با انتقاد از وضعیت حقوق بشر و افزایش شمار اعدام‌ها در زندان‌های جمهوری اسلامی خواستار کاهش صدور احکام اعدام در ایران شده است.

اعدام زندانیان در ارتباط با مواد مخدر در چهار سال گذشته به دست مقامات قضایی جمهوری اسلامی به طور مداوم افزایش یافته، چنان‌که به گزارش سازمان حقوق بشر ایران، شمار اعدام‌ها در سال گذشته میلادی نسبت به سال پیش از آن، با رشد ۸۴ درصدی به «۴۷۱ اعدام» رسیده است.

با وجود این‌که قوه قضاییه جمهوری اسلامی در بسیاری از موارد به طور رسمی اعدام‌ها را اعلام نمی‌کند، اما بنا بر مستندات گردآوری شده توسط نهادهای مستقل حقوق بشری، شمار اعدام‌ها در ایران مقام نخست جهانی نقض حق حیات توسط حکومت را نشان می‌دهد.

همچنین ببینید: افزایش اعدام‌ها در جهان؛ حکومت ایران بالای فهرست است