تلاش اروپا برای تصویب قطع‌نامه علیه جمهوری اسلامی در آژانس انرژی اتمی

دیپلمات‌های آگاه می‌گویند که قدرت‌های اروپایی هفته آینده قصد دارند با تصویب قطع‌نامه‌ای علیه جمهوری اسلامی، تهران را به دلیل همکاری ضعیف با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تحت فشار قرار دهند.

این اقدام در شرایطی صورت می‌گیرد که با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، مقابله با فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی به یکی از اولویت‌های دولت آینده ایالات متحده تبدیل شده است.

تصویب چنین قطع‌نامه‌ای علیه تهران به دلیل تشدید فعالیت‌های هسته‌ای و ممانعت از سفر بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران صورت می‌گیرد که باعث افزایش نگرانی‌های غرب درباره اهداف واقعی جمهوری اسلامی شده است.

این قطع‌نامه‌ آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را موظف می‌کند تا علاوه بر گزارش‌های سه ماهه عادی خود، گزارشی موسوم به «گزارش جامع» درباره فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی منتشر کند.

ابن گزارش جامع شامل جزئیات بیشتری است و بر حوزه‌های مشکل‌سازی مانند عدم توضیحات دقیق تهران درباره نشانه‌های اورانیوم در سایت‌های اعلام‌ نشده ایران، تمرکز دارد.

هدف از تصویب این قطع‌نامه وادار کردن جمهوری اسلامی برای بازگشت به مذاکرات برای موافقت با محدود کردن فعالیت‌های هسته‌ای خود در مقابل لغو تحریم‌های اقتصادی است.

در توافق هسته‌ای گذشته با جمهوری اسلامی موسوم به «برجام» که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری وقت آمریکا در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد، تهران در مقابل لغو برخی از تحریم‌های اقتصادی با کاهش فعالیت‌های هسته‌ای خود موافقت کرد.

یک دیپلمات اروپایی با اشاره به چالش‌ برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی، بر ضرورت درخواست قدرت‌های غربی، به ویژه آلمان و بریتانیا، از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای تهیه گزارشی جامع درباره فعالیت‌های حکومت ایران تأکید کرد.

تلاش برای دست‌یابی به توافق جدید با جمهوری اسلامی تا پیش از زمان انقضای کامل برجام در اکتبر سال آینده میلادی با فرض پیروزی کامالا هریس، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، در جریان بود.

با پیروزی دونالد ترامپ و بازگشت او به کاخ سفید، و با توجه به سوابق گذشته، تلاش برای دست‌یابی به توافق جدید هسته‌ای با جمهوری اسلامی شتاب گرفته است.

دیپلمات‌ها می‌گویند که آمریکا نیروی محرکه قطع‌نامه‌ جدید علیه تهران نیست اما انتظار می‌رود که از تلاش قدرت‌های اروپایی در این رابطه حمایت کند.

این در حالی است که رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اصرار به ادامه مذاکرات برای حل و فصل مشکلات موجود با حکومت ایران دارد و طرفدار اقدامات تنبیهی و تهیه گزارش جامع نیست.

گروسی روز چهارشنبه برای گفت‌وگو و نخستین دیدار با مسعود پزشکیان، رئیس دولت جمهوری اسلامی، وارد تهران شد و امیدوار است تا حکومت ایران را برای خروج از بن‌بست طولانی مذاکرات هسته‌ای راضی کند.

منبع: رویترز