سفر انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مذاکرهکننده ارشد این اتحادیه، به تهران، شرکت او در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان، و دیدارهایش با مقامات جمهوری اسلامی انتقاد شدید چند تن از نمایندگان پارلمان اروپا را به دنبال داشته است. در این ارتباط، هانا نویمن، از نمایندگان پارلمان اروپا، از أت جه به گفته او «مماشات با کسانی که از طریق حمایت از حماس، حزبالله، و حوثیها «به تشدید تنشها دامن میزنند» است، انتقاد کرد.
هانا نویمن، نماینده پارلمان اروپا از حزب سبز آلمان، روز پنجشنبه ۱۱ مرداد از اظهارات انریکه مورا درباره «آغاز فصل تازه» در روابط با جمهوری اسلامی، انتقاد کرد.
مورا با انتشار عکسی از خود و عباس عراقچی، دبیر شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی، در شبکه اجتماعی «ایکس» با ابراز خرسندی از دیدار دوباره با این مقام سابق وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، آن را «فصلی جدید» برای ایران نامیده است.
معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزوده بود: «مشتاقانه منتظر همکاری مجدد با او هستم.»
خانم نویمن در این مورد در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «زنان در ایران برای دو سانتیمتر پوست نمیجنگند، بلکه برای آزادی سیاسی و برابری میجنگند.»
این نماینده اتحادیه اروپا با طرح این پرسش از انریکه مورا که «به کدام فصل جدید اشاره می کنید»، تاکید کرد: «منطقه به صلح نیاز دارد، نه مماشات با کسانی که با حمایت از حماس، حزبالله و حوثیها به تشدید تنش دامن میزنند.»
هانا نویمن همچنین در پست دیگری از حضور انریکه مورا در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان انتقاد کرده و خطاب به او نوشته بود: «به عنوان یک دیپلمات با تجربه، در سن ۶۵ سالگی، باید بدانید چه زمانی دعوت به مراسم را بپذیرید و چه زمانی نپذیرید، و چنان چه به اشتباه - و البته برخلاف توصیه پارلمان اروپا - آن را پذیرفتید، میتوانید تصمیم بگیرید که در یک عکس خانوادگی حضور نداشته باشید.»
اشاره خانم نویمن به حضور انریکه مورا در عکس دستهجمعی پس از مراسم تحلیف پزشکیان بود.
او همچنین اشاره به حضور تعدادی از اشخاصی که تحت تحریم اتحادیه اروپا قرار دارند، آن را تضعیف سیاست خارجی اتحادیه اروپا نامید و از مورا پرسید: «دقیقاً پیامی که قصد ارسال آن را داشتید، چه بود؟»
بارت گروتویس، نماینده دیگر پارلمان اروپا از هلند، نیز در شبکه اجتماعی ایکس، سفر انریکه مورا و نمایندگان کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان را «باورنکردنی» توصیف کرد.
او اشاره کرد که جمهوری اسلامی «بسیاری از گروگانهای اروپایی را بدون دلیل نگه داشته است» و افزود که حکومت ایران به روسیه که در حال جنگ با اوکراین است سلاح میفرستد، در خاک اروپا اقدامات تروریستی انجام میدهد، دانشجویان را در دانشگاهها سرکوب میکند، و در آستانه دستیابی به سلاح هستهای است.
آقای گروتویس همچنین با اقدامات جمهوری اسلامی برای ایجاد هراس در بین روزنامهنگاران در اروپا اشاره کرد و نوشت که جمهوری اسلامی فعالانه قوانین بینالمللی را تضعیف میکند و از جمله به طور مستقیم به اسرائیل حمله کرد.
این نماینده پارلمان اروپا با تاکید بر این موضوع که کشورهای اروپایی در مراسم تحلیف ولادیمیر پوتین شرکت نکردند، اضافه کرد: «ظاهرا ایران متفاوت است. من این منطق را درک نمی کنم و به تلاش برای تغییر سیاست اتحادیه اروپا ادامه خواهم داد.»
همچنین ریچادرز کولس، نماینده پارلمان اروپا از لتونی، در ایکس نوشت که پس از مراسم تحلیف مسعود پزشکیان انریکه مورا همراه با «چهرههای شناخته شده سازمانهای تروریستی و محور جدید شرارت» عکس گرفت.
او تاکید کرد که در میان این گروه، رهبران دو سازمان جهاد اسلامی فلسطینی و حماس که از سوی اتحادیه اروپا به عنوان سازمان تروریستی شناخته شدهاند، حاضر بودند.
او در ادامه با اشاره به حضور مذاکرهکننده ارشد حوثیهای یمن و معاون دبیرکل حزبالله لبنان، که هر دو از گروههای نیابتی جمهوری اسلامی هستند، افزود: «نماینده اتحادیه اروپا به رژیمی که مردم خود را به طور وحشیانه سرکوب، در سطح جهانی از تروریسم حمایت و اختلافافکنی میکند، مشروعیت داد.»
آقای کولس نوشت که نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مراسم تحلیف پزشکیان، شعارهای «مرگ بر اسرائیل» و «مرگ بر آمریکا» سر دادند، اما انریکه مورا همچنان در جای خود نشسته بود.
این نماینده پارلمان اروپا این موضوع را «شرمآور» و «مغایر» معیارهای اتحادیه اروپا توصیف کرد.
در واکنش به این انتقادهای شدید، پیتر استانو، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز پنجشنبه هدف از شرکت انریکه مورا در مراسم تحلیف پزشکیان را «تعامل با مقامات دولت آینده ایران در تهران برای انتقال مواضع اتحادیه اروپا در مورد همه مسائل مربوط به ایران» نامید.
سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اعلام اینکه «روابط ما با ایران به دلایل مختلف در سطح بسیار بسیار پایینی قرار دارد» به «نقض حقوق بشر در ایران، حمایت تهران از تجاوز غیرقانونی روسیه به اوکراین و بازداشت خودسرانه شهروندان اتحادیه اروپا» اشاره کرد.
او گفت که این مواردی بودند که «ما به آنها منتقل میکنیم وسعی داریم با آنها حل کنیم.»