دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا می گوید توافق فعلی برجام که میان ایران و قدرت های جهانی است، نباید فدای هرگونه تلاش آمریکا برای رسیدن به یک توافق جدید امنیتی با تهران شود. او این سخنان را در حالی بیان می کند که گمانه زنی هایی درباره احتمال دیدار میان دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، و همتای ایرانی او مطرح شده است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، که برای شرکت در یک نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا به فنلاند رفته بود، روز پنجشنبه ۷ شهریور به خبرنگاران گفت توافق برجام، که هدفش محدود کردن جاهطلبیهای هسته ای ایران است، یک توافق چند ملیتی است که از طریق یک قطعنامه شورای امنیت، محافظت شده است.
خانم موگرینی گفت: «چیزی که وجود دارد لازم است محفوظ بماند.»
رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا اضافه کرد که کارهای تکمیلی دیگر می تواند ضمن احترام گذاشتن به برجام، انجام بگیرد و اتحادیه اروپا «همیشه آنجا خواهد بود تا از چنین رویکردی حمایت و آن را همراهی کند.»
در همین حال، هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان، نیز گفت این مورد اهمیت زیادی دارد که همه طرف ها از تمایل جدید دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا برای گفتگو با ایران بهره ببرند. او گفت: «حالا باید در فکر عملیاتی کردن آن بود و اطمینان حاصل کرد که همه، از جمله ایران، در این امر، که به کاهش تنش ها در منطقه منجر خواهد شد، مشارکت کنند.»
وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در نشست خود در هلسینکی، در مورد راه های تامین امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز نیز گفتگو کردند. این گفتگوها پس از آن انجام گرفته است که ایالات متحده از کشورهای مختلف خواست در تامین امنیت دریایی منطقه خلیج فارس، مشارکت کنند. آلمان، شرکت در چنین طرحی را رد کرده است؛ اما اتحادیه اروپا، به عنوان یک نهاد بزرگتر، ایده مشارکت در تامین امنیت دریایی آن منطقه را تحت بررسی دارد.
وزیر خارجه فنلاند نیز گفت اگر تهدید امنیتی در تنگه هرمز وجود نداشت، نیازی هم به ماموریتی در آنجا نبود، «اما متاسفانه این ایران است که تهدید ایجاد کرده است.» او گفت ایده های مختلفی برای اتحادیه اروپا مطرح شده است. وزیر خارجه فنلاند در عین حال از ایران خواست به برجام پایبند بماند و افزود که اروپا «همکار واقعی آنها بوده است» و «نباید مقصر شناخته شود.»
به گزارش آسوشیتدپرس، وزیر خارجه هلند نیز تاکید کرد: «جلوگیری از توسعه [جنگافزارهای] هسته ای در خاورمیانه بینهایت اهمیت دارد.»
رئیس جمهوری آمریکا سال گذشته با تاکید بر این که برجام نتوانسته مانع فعالیتهای بیثبات کننده و همچنین برنامه موشکی جمهوری اسلامی شود، ایالات متحده را از این توافق خارج کرد و تحریم های هسته ای علیه جمهوری اسلامی را در دو مرحله بازگرداند.
دولت پرزیدنت ترامپ در یکسال اخیر فشار حداکثری را بر ایران اعمال کرده و گفته است که رژیم ایران باید مثل یک کشور عادی رفتار کند و از تلاش برای دستیابی به جنگافزارهای هستهای، برنامه گسترده موشکی، کمک به تروریسم، و سایر اقدامات تنش برانگیز خود دست بردارد.