افزایش خشونتهای قومی عراق و نگرانی تحلیلگران

افزایش خشونتهای قومی و افزایش کشمکشهای سیاسی در عراق، برخی از تحلیلگران اوضاع خاورمیانه را نگران کرده و این احتمال که عراق در آستانه جنگ داخلی قرار دارد.

آخرین تحولات مربوط به افزایش خشونتهای قومی حاکی از این است که این خشونتها بدترین از زمان خروج نیروهای آمریکایی از عراق بوده اند. بمبگذاریهای قومی و افزایش تیراندازیها در ماه آوریل کشنده ترین، از پنج سال پیش بوده اند.

آمار سازمان ملل متحد نشان میدهد که تعداد قربانیان در ماه آوریل بیش از هفتصد نفر است.

گزارشهای رسیده حاکی از این است که رویدادهای اخیر چیزی بجز تقابل اقلیت سنی و اکثریت شیعه از زمان خروج نیروهای امریکا درسال 2011 از عراق نیست.

جیمز جفری سفیر سابق آمریکا در عراق میگوید تقابل نیروهای امنیتی عراق با گروههای متعدد و معترض سنی، گروههای مسلح سنی و برخی از گروههای وابسته به القاعده؛ همگی اوضاع کشور را بسیار بسیار بحرانی کرده است.

یکی ازدلائل افزایش خشونتها، یورش نیروهای دولتی در ماه گذشته به گروهی از معترضان اهل تسنن در نزدیکی شهر کرکوک است، یورشی که تعداد نسبتا زیادی از عربهای سنی در نتیجه آن کشته شدند.

سیاست درعراق در حال حاضر عمیقا ریشه در تقسیمات قومی پیدا کرده و دولت بحران زده نیز با این پرسش روبروست که چگونه قدرت سیاسی را میان شیعیان؛ سنی ها و کردها به مشارکت بگذارد.

نوری المالکی نخست وزیر عراق در اشاره به خشونتهای اخیر گفته است، در صورتیکه خشونتها و انفجار ها ادامه پیداکنند کسی برنده و یا بازنده نخواهد شد، بلکه بازنده همه ما خواهیم بود.

برخی از تحلیگران میگویند عربهای سنی که تا بحال همه را دعوت به خویشتن داری میکرده اند اکنون خواهان جنگ اند و بنظر میرسد که هواداران آنها نیز خود را برای این جنگ آماده میسازند.