مصر آزمایش بکارت زنان زندانی را ممنوع کرد

مصر آزمایش بکارت زنان زندانی را ممنوع کرد

روز سه شنبه ۶ دی ماه ۱۳۹۰ (۲۷ دسامبر ۲۰۱۱) دادگاهی در مصر آزمایش بکارت زنان بازداشت شده در زندان های تحت کنترل نظامیان را ممنوع کرد. این اقدام با استقبال مدافعان حقوق بشر روبرو شد که از سلطه رهبران نظامی بر دادگاه های مدنی مصر نگرانند.

نه ماه پیش، در جریان تظاهرات بهار عربی مصر در میدان تحریر قاهره، سربازان مصری، سمیرا ابراهیم ۲۵ ساله را پس از بازداشت بزور برهنه کردند و از او آزمایش باکرگی به عمل آوردند. اقدامی که به عنوان عملی قرون وسطایی توصیف شد. خانم ابراهیم یکی از هفت زنی است که پس از آن که در ماه مارس سال ۲۰۱۱ در جریان یک تحصن بازداشت شد در زندان نظامیان مصر به زور تحت آزمایش تحقیر آمیز باکرگی قرار گرفت. ژنرال های حاکم بر مصر در آن زمان انجام چنین اقدامی را انکار کردند. اما یک ژنرال مصری در همان زمان گفت که این آزمایش برای جلوگیری از متهم کردن سربازان به تجاوز به زنان بازداشت شده انجام شده است. سمیرا ابراهیم در ماه اکتبر شکایت خود را تسلیم دادگاه کرد، اما به خصوص پس از آن که دادگاه در ماه نوامبر رسیدگی به پرونده او را به تعویق انداخت، او و بسیاری دیگر آن را نشانه اعمال نفوذ حکومت بر پرونده و روشی حساب شده برای مسکوت گذاشتن آن ارزیابی کردند.

سمیرا در همان زمان گفته بود: دولت دارد قضیه را کش می دهد. از من می خواهند شکایتم را پیس بگیرم.

سازمان عفو بین الملل و دیگر گروه های بین المللی مدافع حقوق بشر با انتشار بیانیه هایی این اقدام را محکوم کرده و رسانه های بین المللی نیز به طور گسترده آن را منعکس کردند. اما روند سریع رویدادهای دیگر این خبر را در رسانه ها به فراموشی سپرد.

رای دادگاه بر ممنوعیت انجام آزمایش اجباری بکارت زنان، که به گفته سمیرا ابراهیم و مدافعان حقوق زن به منظور تحقیر زنان انجام می شود، چند روز پس از حمله نیروهای امنیتی مصر به زنان و کتک زدن آنا در تظاهرات میدان تحریر مصر، صادر شد.

گروه های مدافع حقوق بشر، این حکم دادگاه را به منزله نوعی پیروزی برای زنان و نیز ایجاد شکافی در حصار «عدم پاسخگویی» نظامیان حاکم بر مصر ارزیابی کرده اند.

خشونت نظامیان مصر علیه زنان

با آن که حکومت انتقالی ژنرال ها بر مصر با انتقاد شدید مردم این کشور روبرو شده اما گزارش های مربوط به بدرفتاری با زنان در زندان های نظامیان به ویژه خشم مردم را برانگیخته است. در جریان حمله اخیر سربازان به تظاهرات مردم، فیلم هایی از کتک زدن زنان وجود دارد و دست کم در یکی از آنها زنی دیده می شود که لباسش را بر تنش دریده اند.

هرچند که دوربین ها تصاویری از سربازان را در حال دریدن پیراهن بر تن زنان دیگر هم نشان داده اند، اما ویدیوی کتک زدن سبعانه یک زن که به سرعت در یوتیوب و رسانه های اجتماعی و بین المللی منتشر شد، نه تنها نمادی تصویری از سوءاستفاده نظامیان مصر از قدرت تلقی شد، بلکه به نقطه عطفی در مبارزات زنان مصری بدل گردید. به طوری که چندین هزار زن مصری را به میدان تحریر کشاند. در این ویدیو، سربازان روپوش یک زن معترض روی پوشیده را، در حالی که او را به شدت با باتوم می کوبند و روی زمین می کشانند، برتنش می درند. به طوری که بالاتنه عریان زن را تنها سینه بندی آبی رنگ می پوشاند و در همین حال سربازی چکمه پوش با لگد برسینه او می کوبد.

هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا در دانشگاه جورج تاون گفت: این تصویر، تحقیر مستمر و منظم زنان مصری را نشان می دهد که مایه بی آبرویی انقلاب و ننگ دولت و نظامیان مصر است و شایسته ملتی بزرگ نیست.

در پاسخ به سخنان خانم کلینتون، منا، خبرگزاری دولتی مصر، از قول محمد کامل عمر وزیر امور خارجه مصر نوشت، مصر هیچ گونه دخالتی را در امور داخلی و طرز رفتار نیروهای امنیتی اش با زنان معترض مصری تحمل نمی کند.

سازمان دیده بان حقوق بشر روز ۲۲ دسامبر در بیانیه ای حاکمان نظامی مصر را به دلیل «اعمال افراطی قهر» علیه معترضان در درگیری های هفته گذشته محکوم کرد. سارا لیا ویتسون، مدیر بخش خاورمیانه این سازمان نوشت: کاربرد زور توسط پلیس ضد شورش و نیروی انتظامی یادآور خشونت های ماه ژانویه است که اکنون حسنی مبارک و فرماندهان امنیتی اش به خاطر آن محاکمه می شوند. در این بیانیه آمده است: در مصر روند حمله نظامیان و نیروهای پلیس به زنان و مردان معترض، روزنامه نگاران و فعالان اجتماعی به شدت رو به گسترش است و برخی از این حمله ها ماهیت جنسیتی دارند.

فعالان زن این تصویر را به گونه نماد خشونت جنسیتی همراه با استفاده از قدرت نظامیگری شناخته اند. به نظر آنان این تصویر، اوج رعب و هراس ناشی از این موقعیت را قالب گرفته است.

وبلاگ بهار بیروت: با قرار دادن این تصویر در کنار تصویرمعروف هیپاتیا، بانوی فیلسوف و ریاضیدان یونانی اهل اسکندریه، مصر دیروز را با مصر امروز از جنبه برخورد خشونت آمیز صاحبان قدرت و مذهب با زنان مقایسه کرده است. هیپاتیا به دلیل افکار آزادی خواهانه اش در امور مذهبی و آموزه هایش در پرهیز از خرافات و افسانه بافی مورد خشم مسیحیان حاکم قرار گرفت و به دست آنان کشته و سوزانده شد.

فاتن مصطفی، بلاگ نویس مصری زن در توییترش نوشته است: سینه بند آبی فراموش نشدنی است و همه ما به نحوی دختری با سینه بندآبی هستیم.

راهپیمایی یک میلیون زن

روز سه شنبه ۲۸ آذر ماه ۱۳۹۰ (۲۰ دسامبر ۲۰۱۱) عده کثیری از زنان مصری در اعتراض به این اقدام نظامیان با گرد آمدن در برابر ساختمانی دولتی در میدان تحریر دست به تظاهراتی گسترده زدند. مردان نیز با ایجاد حلقه ای به گرد آنان حمایت خود را از زنان نشان دادند. این تظاهرات که راه پیمایی یک میلیون زن نام گرفته است اگرچه در اصل واکنشی اعتراضی به خشونت شدید رژیم علیه تظاهر کنندگان زن بود اما به سرعت به جنبشی در اعتراض به حکومت نظامیان با خواست تغییر آن تبدیل شد.

کامل الجنزوری، نخست وزیر انتصابی حکومت نظامیان مصر، خواستار گفت و گوی ملی برای حل بحران و برقراری آرامشی دو ماهه برای بازگرداندن امنیت به کشور شده است. این در حالی ست که معترضان خواستار برکناری او و انحلال شورای نظامی حاکم بر مصر هستند.

با این حال ژنرال عادل المورسی، رئیس کمیسیون قضایی نیروهای مسلح مصر گفته است حکم دادگاه در ممنوعیت آزمایش اجباری بکارت زنان زندانی قابل اجرا نیست، چون اساسا آزمایش باکرگی در ارتش مصر انجام نمی شود.