کاخ ریاست جمهوری مصر در محاصره مخالفان

مخالفان محمد مرسی، رئیس جمهوری مصر، محدوده های ایجاد شده با سیم خاردار در اطراف کاخ ریاست جمهوری در قاهره را که صحنه تجمع دهها هزار معترض بود درهم شکسته اند.

هنوز معلوم نیست آیا معترضان توانسته اند به محدوده دروازه ورودی اصلی کاخ نیز، که محل استقرار تانک های ارتش است، نفوذ کنند یا نه. قاهره درگیر اعتراض ها علیه مرسی است، و حامیان و مخالفان او تمامی روز جمعه را با برگزاری تظاهرات به پایان رساندند.

هزاران حامی مرسی، که بسیاری از آنان اعضای اخوان المسلمین بودند، در میدان الازهر جمع شده بودند تا در مراسم ترحیم دو مردی شرکت کنند که در زدوخوردهای خونین هفته گذشته کشته شدند.

الیزابت آروت، رئیس دفتر صدای آمریکا در قاهره می گوید نشانه ای دیده نمی شود که تظاهرکنندگان معترض به مرسی قصد داشته باشند به این زودی ها به تظاهرات خود پایان دهند. آروت می گوید: "آنها می گویند تا وقتی که وی در نظر دارد پیش نویس جنجال برانگیر قانون اساسی و رفراندوم آن را پیش ببرد و اختیارات فوق العاده ای را که بخود تفویض کرده است حفظ کند، زمینه ای برای دیالوگ وجود ندارد".

محمد البرادعی، رهبر جبهه نجات ملی، می گوید امتناع رییس جمهوری از مصالحه، ،به توصیف وی، وضعیتی "مصیبت بار" به وجود آورده است.

معترضینی نظیر حسین زاید می گویند صبرشان به سرآمده است. زاید در اشاره به مرسی می گوید: "او هیچ چیز نمی داند و همه مصری ها را اوباش و اراذل توصیف می کند. او یک دروغگوست. او گفته است آنهائی که معترضین را کشتند اوباش و اراذل هستند، اما این اخوان المسلمینی ها هستند که اوباش و اراذل اند ".

دیگر سکنه قاهره می گویند زمان آن است که مخالفان در چارچوب قوانین و مقررات عمل کنند. مردی بنام اوساما می گوید رفراندوم قانون اساسی باید انجام گیرد. اوساما می پرسد "آیا لیبرال ها دمکراسی نمی خواهند؟ آیا موافق نیستند که باید پای صندوق های رای برویم؟".

اوساما گفت اگر جواب رفراندوم روز ۱۵ دسامبر درباره قانون اساسی "آری" باشد بدان جهت است که مصری ها ثبات می خواهند. حال آنکه آنهائی که اینجا اعتراض می کنند، خواستار ثبات نیستند.

الیزابت آروت، رئیس دفتر صدای آمریکا در قاهره می گوید اوضاع خطرناک است و زمینه های بالقوه متعددی برای زد وخوردهای بیشتر وجود دارد. "پلیس و دیگر عوامل امنیتی روز چهارشنبه توانستند میان دو طرف مخالف در محل اصلی تظاهرات حد فاصلی ایجاد کنند، اما می بینیم که زدوخوردها اکنون به نقاط دیگر کشانده شده است و در آن محله ها ادامه دارد".

در اسکندریه نیز اعتراض های جدید صورت گرفته است و صدها نفر خواستار استعفای مرسی شده اند.

رهبران مخالفان روز جمعه گفتند در گفت وگوی مورد نظر مرسی ، که زیر عنوان گفت وگویی"جامع" برای روز شنبه پیشنهاد شده است، شرکت نمی کنند. رهبر مصر تاکید کرده است دیالوگ تنها چاره برای رفع بحران قانون اساسی کشور است.

مرسی روز پنجشنبه در یک سخنرانی از طریق تلویزیون ملی گفت وی کشت و کشتار یا خرابکاری را تحمل نخواهد کرد. مرسی گفت در جریان نظاهرات هفته گذشته ، هفت نفر در مقابل کاخ ریاست جمهوری کشته و بیش از هفتصد نفر دیگر مجروح شده اند. رئیس جمهوری مصر گفت هشتاد نفر برای جرائمی مختلف از جمله استفاده از سلاح گرم بازداشت شده اند و مدعی شد که بعضی ازآنان با پول "اجیر" شده بودند.

باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا روز پنجشنبه تلفنی با مرسی تماس گرفت تا "نگرانی عمیق" خود را از تلفات و جراحات ناشی از اعتراض ها ابراز کند. یک اطلاعیه کاخ سفید می گوید اوباما همچنین از تمامی رهبران مصر خواست برای حامیانشان روشن کنند که خشونت پذیرفتنی نیست.

مرسی گفت اگر جواب رفراندوم هفته آینده به منشور پیشنهادی "نه" باشد برای تدوین یک پیش نویس جدید قانون اساسی کمیته مشورتی جدیدی تشکیل می دهد. منتقدین می گویند پیش نویس فعلی قانون اساسی توسط اسلامگرایان و بدون توجه به نظرات کسانی تدوین شده است که با مرسی مخالفند.