مصر به تونل‌های مرزی با نوار غزه آب انداخت

ی

تلاش مصر برای بستن تونل‌های زیرزمینی در مرز با نوار غزه، اشتغال هزاران فلسطینی ساکن در نوار غزه را به خطر انداخته است.

شبکه تونل‌های زیرزمینی برای قاچاق کالا به غزه برای این منطقه حیاتی است و برآورد می شود که امکان ورود حدود ۳۰ درصد از کالاهای مسدود شده توسط اسرائیل و مصر به غزه از این راه فراهم می شود.

اسلحه نیز از طریق همین شبکه ردو بدل می شود و گفته می شود که دست کم ۱۰ هزار فلسطینی در این شبکه تونل‌ها مشغول به کارند.

ابو بلال، که طی دو سال گذشته از طریق تونل‌ها سیمان و گراول به غزه وارد کرده به خبرگزاری رویترز می گوید مصر طی دو هفته گذشته به ده‌ها تونل آب انداخته است. به گفته او هر بار که کارگران آب را به بیرون پمپ می کنند، ماموران امنیتی مصر دوباره جریان آب را باز می کنند. او می گوید: «من و همکارانم نگرانیم که اگر این وضع ادامه داشته باشد کارمان را از دست بدهیم.»

ابوبلال می گوید اگر کارش را از دست بدهد شانس زیادی برای پیدا کردن کار دیگر در نوار غزه ندارد. نرخ بیکاری در نوار غزه بیش از ۳۰ درصد است.

قاهره انگیزه‌ اش از این اقدام را نگرانی‌های امنیتی اعلام کرده و می گوید مردان مسلحی که درماه اوت گذشته ۱۶ سرباز مصری را در نزدیکی مرز غزه کشتند، از طریق همین تونل‌ها وارد خاک مصر شده بودند. فلسطینی‌ها این اتهام را رد می کنند.

اقدام اخیر مصر حماس را حیرت زده کرده است زیرا این گروه اسلامگرا که کنترل نوار غزه را در دست دارد امیدوار بود که با محمد مرسی، رئیس جمهوری اسلامگرای مصر روابط بهتری درپیش بگیرد.

کار در این تونل‌ها خطرناک است. در ماه ژانویه، شش فلسطینی بر اثر ریزش تونل جان باختند و به این ترتیب‌به گفته گروه‌های حقوق بشری غزه، شمار جان باختگان در تونل از سال ۲۰۰۷ به بعد با ۲۳۳ نفر افزایش یافت. این رقم ۲۰ کشته شده در جریان حملات هوایی اسرائیل به تونل‌ها را نیز دربرمی گیرد.

شمار تونل‌ها هم اینک به حدود ۱۰۰۰ کاهش یافته. پیشتر در سال ۲۰۰۷، این رقم سه برابر بیشتر بود، زمانی که اسرائیل فشار اقتصادی به نوار غزه را تحمیل کرد. تحت فشارهای بین المللی، اسرائیل تحریم‌ها را در سال ۲۰۱۰ کاهش داد و به دلیل افزایش جریان انتقال کالا از طریق زمینی، جریان کالا از طریق تونل روند کندتری به خود گرفت.

مالکان تونل‌ها به خانواده کارگرانی که در تونل‌ها کشته می شوند بین ۱۰ تا ۱۲ هزار دلار می پردازند. پرداخت این پول از طریق آژانس تونل دولتی حماس تعیین شده که کارش نظارت بر کار این شبکه مرزی است.