رئیس هیات مدیره «انجمن صنفی نیروگاههای ایران» خاموشیها و کمبود برق در زمستان را ناشی از خروج برخی نیروگاهها از مدار، پس از پایان تابستان، و همچنین افزایش مصرف دانست.
به گزارش خبرگزاری حکومتی ایلنا، علی نیکبخت عقبماندگی در تعمیرات اساسی و مشکلات مالی ناشی از عدم پرداخت مطالبات پیمانکاران و تولیدکنندگان برق، را دلیل تعطیلی شماری از نیروگاهها شده است.
این فعال صنفی اعلام کرد که در فصل زمستان به دلیل اولویت تأمین گاز برای بخش خانگی، نیروگاهها با کمبود گاز مواجه میشوند و باید از سوخت دوم استفاده کنند.
نیکبخت افزود که امسال تأمین سوخت دوم به موقع انجام نشده و فصل سرما هم زودتر شروع شده است، همچنین تأخیر در تعمیرات اساسی نیروگاهها باعث شده برخی واحدهای نیروگاهی در زمستان از مدار خارج شوند.
او تأکید کرد که اگر تأمین گاز نیروگاهها با مشکل مواجه شود، ۷۰ درصد شبکه نیروگاهی متوقف خواهد شد. به گفته او، نیروگاهها روزانه ۳۰۰ تا ۳۵۰ میلیون متر مکعب گاز مصرف میکنند، و در صورت بروز کمبود گاز، از آنها درخواست میشود از سوخت دوم استفاده کنند.
رئیس هیات مدیره انجمن صنفی نیروگاههای ایران گفت که برای حل مشکل ناترازی در تولید گاز، به سرمایهگذاری دهها میلیارد تومانی نیاز است؛ اما شرایط اقتصادی جذب سرمایه را دشوار کرده است. او افزود که در بخش برق نیز علاوه بر مشکل تأمین سوخت، به سرمایهگذاری در احداث نیروگاهها و افزایش راندمان نیاز است.
نیکبخت تأکید کرد که علاوه بر افزایش راندمان نیروگاهها و کاهش مصرف سوخت، باید سرمایهگذاری در انرژیهای تجدیدپذیر با جدیت بیشتری پیگیری شود. با این حال «هزینه زیادی که وزارت نیرو به سرمایهگذاران به بخش انرژی خورشیدی تحمیل میکند، عدم توسعه شبکه برق و پستهای انتقال؛ همه موانعی است که جلوی توسعه انرژی خورشیدی را میگیرد.»
این فعال صنفی یکی از روشهای بالا بردن تولید برق را تشویق سرمایهگذاران، از طریق ورود بخش انرژی تجدیدپذیر به بازار بورس و بخش خصوصی دانست.
پیش از این شرکت توانیر هم روز شنبه ۱۹ آبان از مشترکان خواست با توجه به شروع فصل سرما و افزایش مصرف گاز و محدودیت تامین سوخت گاز نیروگاهها و مطابق تصمیمات اتخاذ شده مبنی بر عدم مصرف مازوت در برخی از نیروگاهها، در مصرف گاز و برق صرفهجویی کنند و برای آگاهی از برنامه روزانه خاموشی به سایت «برق من» مراجعه کنند.
تجارتنیوز اما در گزارشی از این تصمیم دولت پزشکیان انتقاد کرد و نوشت: «اقدامی که دولت در زمینه توقف مازوتسوزی در کشور انجام داد، شاید در نگاه اول از نظر کاهش آلودگی هوا کلانشهرها و حفظ سلامت مردم اقدامی مهم و مثبت تلقی شود، اما این کار قطعیهای پیدرپی برق را به دنبال خواهد داشت که به شکل دیگر زیست ساکنان ایران زمین را با تهدید مواجه میکند.»
بنابر گزارشها ناترازی در حوزه انرژی در سالهای اخیر شدت گرفته و در حال حاضر ایران با ناترازی برق، آب، گاز، بنزین و گازوئیل روبرو است.
کارشناسان معتقدند هیچ راهکار کوتاه مدت برای رفع ناترازی وجود ندارد و اجرای برنامههای توسعهای نیازمند بودجه چند صد میلیارد دلاری و حداقل ۴ سال زمان است.