وقايع روز: منوچهر متکی در لبنان درگذشت آيت الله منتظری را تسليت گفت

وال استريت جورنال مينويسد که تظاهرات خاکسپاری آيت الله منتظری و تاييد شکنجه و مرگ سه زندانی کهريزک حقانيت حرف مخالفان دولت را به اثبات رساند

منوچهر متکی در لبنان درگذشت آيت الله منتظری را تسليت گفت

منوچهر متکی وزيرامور خارجه جمهوری اسلامی که روز دوشنبه به بيروت رفته بود، با مقامات لبنانی از جمله: ميشل سليمان، رئيس جمهوری وزيرامورخارجه، نخست وزير و حسن نصرالله رهبر حزب الله، و نصرالله بطروس رهبر مسيحيان مارونی لبنان ديدار و گفتگو کرد. سفر آقای متکی به لبنان در پی تلاش دولت جمهوری اسلامی برای فعال کردن ديپلماسی خود بويژه در پی اعتراضات خيابانی است؛ هرچند به گفته کارشناسان داخلی، اين تحرکات ديپلماتيک کارآ نبوده و موفقيتی برای پيشبرد سياست خارجی ايران در پی نداشته است. منوچهر متکی در کنفرانس مطبوعاتی خود بعنوان تنها مقام دولت احمدی نژاد درگذشت آيت الله منتظری را تسليت گفت. اين موضعگيری يک مقام دولت احمدی نژاد، از سوی برخی از ناظران خاورميانه، نشانه ای از تأييد جايگاه بزرگترين مرجع تقليد در ايران بشمار آمده است زيرا لبنان يکی از کشورهای خاورميانه است که بزرگترين اقليت شيعه را در خود جای داده است. وزير امور خارجه ايران همچنين گفت انتظار دارد دادگاهِ سه شهروند آمريکايی، که اکنون بيش از ٤ ماه است، در ايران، در بازداشت به سر می برند، بزودی برگزار شود. آقای متکی در کنفرانس خبری در بيروت گفت: اين سه آمريکايی به طور غير قانونی و با اهدافی ظن برانگيز وارد ايران شدند. خانواده اين سه تن تأکيد دارند که آنها به عراق سفر کرده بودند و هنگام کوهنوردی در منطقه کردستانِ اين کشور به اشتباه وارد مرزهای ايران شده اند. در همين حال دادگاه کلوتيلد ريس، شهروند فرانسوی بازداشت شده در ايران بزودی ازسر گرفته خواهد شد. ايسنا، خبرگزاری دانشجويان ايران گزارش می دهد «مرحله دوم دادگاهِ رسيدگی به اتهام کلوتيلد ريس روز چهارشنبه آغاز خواهد شد.» ايسنا تاکيد کرده که وکيل مدافع و دادستان در اين دادگاه حضور خواهند داشت اما جزئيات بيشتری را فاش نکرده است. خانم ريس که ٢٤ ساله است و اندکی پس از برگزاری انتخابات رياست جمهوری، به اتهام جاسوسی بازداشت شده است از جمله متهمانِ دادگاه های جمعی است. او اکنون به قيد وثيقه آزاد و در سفارت فرانسه، اقامت دارد.

وقايع روز: منوچهر متکی در لبنان درگذشت آيت الله منتظری را تسليت گفت

وقايع روز: منوچهر متکی در لبنان درگذشت آيت الله منتظری را تسليت گفت

وال استريت جورنال: تظاهرات خاکسپاری آيت الله منتظری و تأييد شکنجه و مرگ سه زندانی کهريزک حقّانيت حرف مخالفان دولت را به اثبات رساند

روزنامه وال استريت جورنال چاپ آمريکا در مقاله ای با عنوانِ «مرگ مرجع تقليد، شوک پرونده شکنجه در ايران» می نويسد: «شهر قم سوگوار آيت الله منتظری بود و مقامات دولتی جمهوری اسلامی به گزارشگران خارجیِ مقيم ايران امکان سفر به قم و تهيه گزارش از مراسم خاکسپاری را ندادند؛ احتمالاً شهر قم، منطقه جنگی بوده که رسانه های خارجی از سفر به آن محروم شده بودند. با همه فشارها و تهديدات مراسم با شکوه تمام در شهر قم برگزار شد؛ اما دو روز پيش از آن، گزارش سازمان قضايی نيروهای مسلح تأييد کرد سه تن از بازداشتی های زندان کهريزک بر اثر شکنجه مأموران به قتل رسيده اند. پس از آن نيز تاييد شد پزشک زندان نيز به قتل رسيده است. هردوی اين رخدادها يعنی، خاکسپاری آيت الله منتظری و تاييد شکنجه و مرگ سه زندانی کهريزک، حقانيت حرف مخالفان دولت را به اثبات رسانده است.

وقايع روز: منوچهر متکی در لبنان درگذشت آيت الله منتظری را تسليت گفت

مراسم ختم آيت الله منتظری لغو شد

خانواده آيت الله منتظری اعلام کرده اند که بخاطر فشار نيروهای امنيتی دولت مراسم ختم ِآيت الله منتظری، لغو شده است. مراسم خاکسپاری آيت الله حسينعلی منتظری روز دوشنبه در قم با شرکت صدها هزار نفر، برگزار شد. تظاهر کنندگان در حمايت از مقاومت آيت الله منتظری در برابر زور و نيز در دفاع از جنبش اعتراضی بعد از انتخابات ٢٢ خرداد، شعار ميدادند. آيت الله منتظری در حرم حضرت معصومه به خاک سپرده شد. همزمان با برگزاری مراسم سوگواری به مناسبت درگذشت آيت الله منتظری، در سراسر ايران، دانشجويان دانشگاههای مختلف نيز تجمعاتی داشتند. از جمله روز دوشنبه بيش از ٧٠٠ نفر در دانشگاه تربيت معلم گردهم آمدند.

وقايع روز: منوچهر متکی در لبنان درگذشت آيت الله منتظری را تسليت گفت

واشنگتن پست: به رغم ممانعت شديد نيروهای امنيتی سيل ميليونی جمعيت عزاداران آيت الله منتظری در قم به حرکت درآمد

روزنامه واشنگتن پست چاپ آمريکا در مقاله ای تحت عنوان «مراسم خاکسپاری رهبر معنوی مخالفان با سانسور شديد داخلی روبرو شد» می نويسد: هرچند مخالفان نگران ممانعت شديد نيروهای امنيتی برای برگزاری مراسم خاکسپاری آيت الله منتظری بودند، اما دعوت همگانیِ مخالفان دولت، از جمله ميرحسين موسوی و مهدی کروبی، برای شرکت در مراسم خاکسپاری، و اعلام رسمی عزای ملی در روز دوشنبه، سيل ميليونی جمعيت عزاداران را در پی داشت که امکان هرگونه مقابله توسط نيروهای امنيتی را از بين برده بود. سعيد منتظری، فرزند آيت الله منتظری از حضور انبوه نيروهای امنيتی و لباس شخصی ها پيرامون بيت آيت الله منتظری، در پايان مراسم خبر داده است. نيروهای امنيتی به گزارشگران خارجی امکان سفر به قم و تهيه گزارش را ندادند. آنان همچنين در مسير اتوبان تهران قم مستقر شده هويت مسافران را بازرسی می کردند؛ با همه اقدامات تهديدآميز، موج بی سابقه مردم عزادار بار ديگر اقتدار مخالفان سبز را، اين بار نه در تهران؛ بلکه در شهر مذهبی قم نيز، به نمايش گذاشت.

وقايع روز: منوچهر متکی در لبنان درگذشت آيت الله منتظری را تسليت گفت

نيويوک تايمز: چرخش بسوی تظاهرات گسترده ضدحکومتی در ايران

روزنامه نيويورک تايمز؛ چاپ آمريکا نيز با عنوان: «خاکسپاری آيت الله آغازگر تظاهرات مخالفان» می نويسد: «مراسم خاکسپاری روحانی برجسته در شهر مقدس قم چرخش بسوی تظاهرات گسترده ضدحکومتی را نويد داده است. زيرا روز دوشنبه عزاداران شعارهايی عليه رهبری نظام می دادند. اين روزنامه می افزايد: اگر دامنه تظاهرات ضدحکومتی در روزهای عزاداری محرم گسترش يابد، خشم بيشتر حکومت را در پی خواهد داشت که ميتواند حتا به احتمال دستگيری رهبران جنبش مخالفان از جمله ميرحسين موسوی و مهدی کروبی بيانجامد.

ايلنا تذکر گرفت

خبرگزاری کار ايران «ايلنا» از سوی وزارت ارشاد اسلامی تذکر گرفته است. معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد از عملکرد ايلنا به دليل پوشش خبری جنبش سبز انتقاد کرده و برخی گزارش های آن را تحريک آميز خوانده است. ايلنا يکی از پايگاههای اطلاع رسانی اينترنتیِ نزديک به اصلاح طلبان است. اين خبرگزاری در انتخابات رياست جمهوری از ميرحسين موسوی حمايت می کرد.

تايمز لندن: گزينه نظامی عليه ايران قدرت احمدی نژاد را در برابر مخالفان تقويت خواهد کرد

روزنامه تايمز لندن تحت عنواني «پايان نگرانی از بمب اتمی» می نويسد: تظاهرات روز دوشنبه در قم نشان داد حاکميت ايران تا چه اندازه شکننده و آسيب پذير است. اين روزنامه می افزايد: ديپلماتهای خارجیي مقيم تهران بر تاريخ ساز بودن اين جنبش تأکيد کرده و گفته اند جنبش مخالفان ايران با برخورداری از رهبران مقتدر خود توانسته بيش از گذشته پايدارتر شود، امری که در کشورهای اروپای شرقی نمونه آن ديده شده است. اين روزنامه می افزايد: در چنين وضعی محمود احمدی نژاد از اعمال تحريمهای بين المللی عليه ايران استقبال می کند؛ زيرا به او امکان تحريک ملی عليه غرب را می دهد، و بدتر از آن هم گزينه نظامی عليه ايران است که قدرت احمدی نژاد را در برابر مخالفان، تقويت خواهد کرد. تحليلگر روزنامه سپس می افزايد: هرگونه تغيير در ساختار حاکميت ايران تنها از طريق مردم ايران، راه ويژه آنها، و برنامه رهبران آنان امکانپذير خواهد بود. در خبری ديگر سعيد جليلی مذاکره کننده ارشد هسته ای ايران روز دوشنبه در سفر به توکيو با کاتسويا اُهادا وزير امور خارجه ژاپن ديدار و گفتگو کرد. به گفته يک مقام وزارت امور خارجه ژاپن، آقای کاتسويا در اين ملاقات نسبت به تنش هسته ای ايران با غرب ابراز نگرانی کرده و همچنين از نگرانی جامعه بين المللی در قبال روابط تسليحاتی تهران و پيونگ يانگ خبر داده است. سعيد جليلی اما در يک کنفرانس خبری هرگونه همکاری تسليحاتی ايران و کره شمالی را انکار کرد و گفت رويکرد هسته ای تهران با پيونگ يانگ کاملاً متفاوت است. آقای جليلی به عضويت ايران در اِن پی تی و آژانس بين المللی انرژی اتمی بعنوان گواهی بر ادعای خود اشاره کرد. بالا گرفتن تنش ميان تهران و غرب بر سر فعاليت های غنی سازی اورانيوم در ايران، چشم انداز اعمال تحريم های بيشتر بين المللی را تشديد کرده است، بويژه که تهران اخيراً با رد برنامه پيشنهادی محمد البرادعی، رئيس پيشين آژانس بين المللی انرژی اتمی داير بر ارسال بخش عمده اورانيوم کم غنای خود به خارج از کشور بمنظور تامين سوخت راکتور هسته ای تهران برای استفاده های پزشکی، به نگرانی ايالات متحده و متحدان اروپايی اش نسبت به فعاليت های مخفيانه هسته ای تسليحاتی در ايران دامن زده است. در همين حال رئيس جمهوری مصر به منظور گفتگو در مورد ايران به خليج فارس سفر کرد. حُسنی مبارک روز دوشنبه، در سفری از پيش اعلام نشده راهی امارات متحده عربی، کويت و عربستان سعودی شد. سخنگوی رئيس جمهوری مصر دليل اين سفر را «دفع خطرهای برخوردِ غرب و ايران» توصيف کرد. روز يکشنبه حسنی مبارک با علی لاريجانی، رئيس مجلس ايران ملاقات و گفتگو کرد. آقای لاريجانی پس از نشست ٢ ساعته خود، با رئيس جمهوری مصر، اين ديدار را مثبت و بسيار خوب، توصيف کرد و همچنين، گفت؛ حمايت تهران از گروه حماس، در سرزمين های فلسطينی، به منظور تضعيف تلاشهای مصر، برای ميانجيگری ميان حماس و گروه رقيب فتح نيست. سرگی لاوروف، وزير امورخارجه روسيه نيز روز دوشنبه در سفر به قاهره، افزايش حجم روابط اقتصادی روسيه را با کشورهای جهان عرب ستود و خواستار حل مسائل خاورميانه، از جمله برنامه اتمی ايران شد. وزير امورخارجه روسيه با حسنی مبارک، رييس جمهوری مصر و احمد ابوالغيظ وزير امورخارجه اين کشور ديدار و گفتگو کرد. به گزارش رويترز، روسيه و مصر برای ساخت اولين نيروگاه اتمی مصر در حال گفتگو هستند. زمان مشخصی برای آغاز احداث اين نيروگاه اعلام نشده است.