ژيلا بنی يعقوب: روزنامه نگاران ايرانی جز فعاليت حرفه ای خود جرمی مرتکب نشده اند
ژيلا بنی يعقوب روزنامه نگار ايرانی که جايزه شجاعت در روزنامه نگاری سال ٢٠٠٩ را در يافت کرده است در پيامی ميگويد از جمهوری اسلامی بخواهيد تا روزنامه نگاران زندانی را آزاد کند. خانم بنی يعقوب بدلايل امنيتی موفق به خروج از کشور و دريافت جايزه خود نشده است. وی در پيام کوتاهی که توسط يک نويسنده در اين مراسم در لس انجلس قرائت شد تاکيد کرده است که روزنامه نگاران ايرانی جز فعاليت حرفه ای خود جرمی مرتکب نشده اند و اکنون بيش از ٥ ماه است که در زندان بسر ميبرند. بهمن احمدی امويی همسر خانم بنی يعقوب از جمله اين روزنامه نگاران بازداشت شده است. او نيز به همراه همسرش مدتی در بازداشت بود اما آزاد شد در حالی که حق خروج از کشور را ندارد. در همين حال محسن آرمين سخنگوی سازمان مجاهدين انقلاب اسلامی در دانشگاه تهران گفته است که از نبودن فضای نقد در جامعه حکومت بيش از مردم زيان می بيند. به گفته اين استاد دانشگاه روزی در کشور پرونده ترور و يا قتل در زندان مطرح بود، اما امروز پرونده دعای کميل، نماز جمعه،١٣ آبان و روز قدس مطرح است. اشاره وی به پرونده قتل های زنجيره ای و قتل زهرا کاظمی خبرنگار-عکاس ايرانی -کانادايی در زندان است. آرمين که به دعوت انجمن اسلامی دانشکده فنی دانشگاه تهران سخنرانی می کرد، می پرسد چه شده کشوری که به لحاظ پشتيبانی مردمی مقتدرترين نظام را در منطقه دارد از لحاظ آزادی و بيشترين ميزان زندانيان روزنامه نگار و سياسی از ميان ١٨٨ کشور در رتبه ١٧٢ قرار دارد. وی با انتقاد از نگرش مصباح يزدی روحانی طرفدار احمدی نژاد تأکيد کرد که تفکرات مصباح، تفکّری استبدادی است که لباس دين به آن پوشانده است. در خبری ديگر دادگاه انقلاب تهران اعلام کرده است که اولين جلسه رسيدگی به اتهامات شاپور کاظمی ديروز به طور غيرعلنی برگزار شده است. شاپور کاظمی، برادر زهرا رهنورد، همسر مير حسين موسوی است که در روزهای پس از انتخابات بازداشت شد. همچنين دادگاه انقلاب از برگزاری دادگاه سعيد ليلاز، روزنامه نگار و سردبير روزنامه توقيف شده سرمايه، در روز سه شنبه خبر داده است. سعيد ليلاز که از منتقدان سياست های اقتصادی دولت محمود احمدی نژاد بوده است روز ٢٧ خرداد در منزلش بازداشت شد و تا کنون در حبس بوده است. همسر مهندس صفايی فراهانی عضو ارشد حزب مشارکت و نماينده سابق مجلس شورای اسلامی نيز می گويد دادگاه همسرش بدون هيچ توضيحی بار ديگر به تعويق افتاده است. پيشتر اعلام شده بود که دادگاه صفايی فراهانی روز شنبه برگزار می شود. همسر وی می گويد حداقل ٣ ماه است که مرحله تحقيقات در مورد پرونده به پايان رسيده اما هنوز رسيدگی به پرونده صورت نگرفته است. اما آيت اله صانعی يکی از روحانيون بلند پايه قم در ديدار با اعضا انجمن اسلامی دانشگاه هنر گفته است مطمئن باشيد که زحمات ملت به نتيجه خواهد رسيد. وی با انتقاد از روند بازداشت فعالان سياسی و دانشجويی و روزنامه نگاران تأکيد کرده است که بر اساس روايات اسلامی کسی که مرتکب قتل شده فقط بايد شش روز در بازداشت باشد در حالی که امروز کسانی را که اين چنين جرم هايی را مرتکب نشده اند ماهها در بازداشت نگه می دارند و ممنوع الملاقات می کنند و بعد هم می گويند شکنجه ای در کار نبوده است. به عقيده آقای صانعی امروز بزرگترين مشکل کشور دروغ گويی است. آيت اله صانعی در روزهای پس از انتخابات به تندی از دولت احمدی نژاد انتقاد کرده است.
تجمع روزانه خانواده های بازداشت شدگان مقابل دادگاه انقلاب اسلامی
جمعی از خانواده های بازداشت شدگان حوادث پس از انتخابات ايران روز گذشته در اعتراض به وضعيت اعضای خانواده خود در برابر دادگاه انقلاب اسلامی تجمع کردند. آنان در اين تجمع خواستار تعيين تکليف بازداشت شدگان و توقف روند غيرقانونی بازداشت ها شدند. آنان تأکيد کرده اند تا آزادی زندانيان به تجمع در برابر دادگاه انقلاب ادامه خواهند داد. در همين حال برخی سازمانهای حقوق بشری تعداد دستگيرشدگان مراسم ١٣ آبان را ٧٨ نفر اعلام کرده اند. منابع رسمی جمهوری اسلامی هنوز در اين باره آماری منتشر نکرده اند اما تأييد می کنند که تعدادی از معترضان را که اغلب زن هستند، دستگير کرده اند. در همين حال مادران عزادار در آبنمای پارک لاله تهران مراسم يادبود جان باختگان حوادث اخير را برگزار کردند. اين مراسم هفتگی به رغم حضور مأموران امنيتی که قصد داشتند از اين مراسم جلوگيری کنند، برگزار شد . اين گردهمايی به دعوت مادران عزادار و حمايت فعالان حقوق بشر در ماههای گذشته برگزار شده است. در حوادث پس از انتخابات ايران که با اعتراض گسترده مردم مواجه شد بنا به برخی آمار دستکم ٧٠ نفر کشته شده اند که اغلب آنان دانشجو هستند.
آرش حجازی در دانشگاه آکسفورد از تهديدات رو به گسترش عليه جان خود سخن گفت
تايمز لندن درباره شاهد عينی مرگ ندا می افزايد: روز پيش از گفتگوی تايمز با آرش حجازی در دانشگاه آکسفورد، دولت ايران نسبت به بورسيه نداآقاسلطان به اين دانشگاه اعتراض کرد. اين در حالی ست که چند روز پيش از آن، سفارت بريتانيا به محاصره کسانی درآمد که خواهان تحويل آرش حجازی بعنوان متهم به قتل ندا شده بودند. اين روزنامه می افزايد آرش حجازی بعنوان يک تبعيدی ساکن بريتانيا متأثر از تهديدات رو به گسترش عليه جان خود، تأکيد می کند آنچه درباره قتل ندا گفته است عين حقيقت است که يک موتورسوار بسيجی به سوی ندا شليک کرد؛ که مهاجم بی درنگ توسط تظاهرکنندگان دستگير و شناسايی شد. تايمز لندن می نويسد مشکلات دکتر حجازی بی درنگ و پس از اين افشاگری آغاز شد. پدرش که استاد دانشگاه است، زيرفشار قرارگرفت تا پسرش را وادار به پس گرفتن ديده های خود کند. نشر کاروان متعلق به آرش حجازی با ٢٢ کارمند به محاصره پليس درآمده است. و رئيس پليس تهران او را عامل قتل ندا اعلام کرده است. آرش حجازی می گويد: حکومتهای خودکامه هميشه در تلاش برای پنهان کردن چهره سرکوبگرانه شان هستند؛ با اين همه، شاهدان عينی واقعيات را برای جهانيان افشا می کنند. در همين حال پايگاه اينترنتی روزنامه تايمز لندن از قول کاسپين ماکان، نامزد ندا آقاسلطان، گزارش کرده است که هواداران دولت به آرامگاه ندا آقا سلطان در بهشت زهرا حمله ور شده و با شکستن سنگ قبر، به آن بی حرمتی کرده اند. اين روزنامه می افزايد: مرگ ندا که نماد و ندای جنبش سبز شده، جنجال بزرگی در ايران به پا کرد آنچنان که حکومت ايران هنوز مسئوليت قتل وی را برعهده نگرفته است. نامزد ندا می گويد: نيروهای امنيتی همچنين روز ١٣ آبان به خانواده ندا حمله ور شده و آنان را تهديد کردند که در صورت اعتراض به بلای دخترشان گرفتار خواهند شد. پايگاه اينترنتی روزنامه تايمز لندن از قول کاسپين ماکان، نامزد ندا آقاسلطان، گزارش کرده است که هواداران دولت به آرامگاه ندا آقا سلطان در بهشت زهرا حمله ور شده و با شکستن سنگ قبر به آن بی حرمتی کرده اند. اين روزنامه می افزايد: مرگ ندا که نماد و ندای جنبش سبز شده، جنجال بزرگی در ايران به پا کرد. آنچنان که حکومت ايران هنوز مسئوليت قتل وی را برعهده نگرفته است.
برای احمد رضا رادان قرار التزام اخلاقی صادر شده است
سرتيپ عليرضا عليپور، رييس پليس امنيت تهران، روز دوشنبه برخورد مأموران نيروی انتظامی با معترضان در روز ١٣ آبان را قانونی توصيف کرد و گفت گزارشی از تخلف پليس در اين روز در دست نيست. گزارش های خبری و تصويری و نيز اظهارات مهدی کروبی نشان می دهد نيروهای پليس و مأموران لباس شخصی در مراسم ١٣ آبان اقدام به ضرب و شتم معترضان کرده و گاز اشک آور شليک کرده اند. در يکی از تصاوير مأموران نيروی انتظامی دختر جوانی را احاطه کرده و با باتوم بر سر او می کوبند. در واکنش به پخش چنين تصاويری رييس پليس امنيت تهران بزرگ به خبرگزاری ها گفت «مطمئن نباشيد که اين تصاوير مربوط به ١٣ آبان باشد.» مهدی کروبی که خود و محافظانش در مراسم ١٣ آبان مورد هجوم مأموران قرار گرفتند، همراه با ديگر نامزد معترض به نتيجه انتخابات اخير رياست جمهوری يعنی ميرحسين موسوی روز جمعه برخورد پليس با معترضان و به ويژه برخورد با زنان را به شدت محکوم کردند. اکنون سرتيپ عليرضا عليپور می گويد پليس وابسته به اين جناح و آن جناح نيست و برخوردهای صورت گرفته کاملاً قانونی است. بنابر گزارش پليس در مجموع ١٠٩ نفر از تظاهر کنندگان در روز ١٣ آبان دستگير شدند، هر چند تعدادی از آنان در روزهای گذشته آزاد شده اند. رييس پليس امنيت تهران در بخش ديگری از اظهارات خود به تخلفات در بازداشتگاه کهريزک اشاره کرد و تخلفات صورت گرفته در اين بازداشتگاه را انفرادی دانست و نه سازمانی. سرتيپ عليپور گفت افراد متخلف بايد مطابق قانون پاسخگو باشند. وی پليس را مدعی تخلفات صورت گرفته در کهريزک دانست. بازداشتگاه کهريزک در جريان ناآرامی های پس از انتخابات به محل نگهداری شماری از معترضان تبديل شده بود. تعدادی از آنان پس از آزادی اعلام کردند مورد آزار و اذيت جنسی قرار گرفته اند و به اين ترتيب پس از تعطيلی بازداشتگاه کهريزک پرونده ای برای رسيدگی به تخلفات صورت گرفته در اين بازداشتگاه تشکيل شد. همزمان، روز يکشنبه اعلام شد در جريان رسيدگی به پرونده کهريزک از احمدرضا رادان، قائم مقام نيروی انتظامی تحقيق صورت گرفته است. بر اساس اين گزارش، قاضی پرونده برای اين مأمور ارشد ناجا قرار التزام اخلاقی صادر کرده است که معنی آن همکاری در روند تحقيق است. در قرارهای قضايی، قرار التزام خفيف ترين قرار محسوب می شود.
ارزيابی از رويدادهای ١٣ آبان
روزنامه حيات نو با عنوان «برنده کيست؟» می نويسد: ناآرامىهاى ١٣ آبان نيز همانند ساير حوادث ١٥٠ روز پس از انتخابات سپرى شد و آنچه که از آن به جا ماند، دهها و شايد صدها زندانی، هزينههاى هنگفت امنيتى و تخريب بيشتر چهره کشور در سطح افکار عمومى جهان بود. اگرچه هر دو طرف خود را برنده اين ميدان مىدانند، اما در واقع همه ما از تداوم اين نوع حوادث و برخوردها بازندهايم. حاميان دولت و دستگاههاى امنيتى به علت آنکه معتقدند در ١٣ آبان پروژه ايجاد ريزش به موفقيت رسيد. از سوى ديگر جنبش سبز نيز حوادث ١٣ آبان امسال را نشان دهنده موفقيت خود مىدانند، از نگاه اينان، حضور غيرمتمرکز و در دستههاى چند ده نفره تا چند صد نفره در مناطق گستردهاى از تهران و چندين شهر ديگر با وجود تدابير شديد امنيتى و شدت برخوردها، موجب شد تا وضعيت مناطق گستردهاى از پايتخت غيرعادى شود و اين براى جريانى که به طور مداوم در رسانههاى رسمى از مردن آن خبر داده مىشود، نوعى احيا و اعلام حضور است. اين روزنامه سپس می افزايد: تداوم اينگونه اعتراضات و جنگ و گريز خيابانی، چيزى جز صرف هزينههاى سنگين امنيتى و نظامى و فرسايش نيروهاى پليس و ساير مأموران نخواهد بود. اما روزنامه واشنگتن پست در گزارش خود با عنوان «شکاف در اهداف مخالفان دولت ايران» می نويسد: ٥ ماه پس از انتخابات که بزرگترين تظاهرات اعتراضی طی سه دهه اخير ايران را به دنبال داشت، اينک جنبش مخالفان با شکاف و اختلاف بر سر دستيابی به خواسته های خود روبرو شده است. اين روزنامه می افزايد: جنبش سبز به رهبری ميرحسين موسوی که خواهان تداوم بدون خشونت جنبش است؛ از سوی طيف وسيعی از مذهبی ها، غيرمذهبی ها، جوانان، زنان و طبقه متوسط و تحصيلکرده پشتيبانی می شود، و متکی به ابزارهای مدرن از جمله اينترنت است. روزنامه مونستر و کريتيک چاپ آلمان با عنوان «خشونت پليس عليه تظاهرکنندگان» می نويسد: ميرحسين موسوی و مهدی کروبی، رهبران جنبش سبز بکارگيری روشهای خشونت آميز و سرکوبگرانه نيروهای امنيتی و پليس ايران عليه تظاهرکنندگان ١٣ آبان را محکوم کردند. اين روزنامه سپس گفته های آقای موسوی را نقل کرده است که «راهسبز، سرکوب را محکوم میکند و گرفتار خشونت هم نخواهد شد. همه مردم متوجه هستند که سلاح ما، شعارهای مسالمتآميز و عقلانی ماست.» اين روزنامه سپس می نويسد: پليس ايران چندين سايت اينترنتی را بسته است؛ اما جنبش مخالفان به کمک شبکه های اجتماعی همچون فيس بوک و تويتر، در ارتباط بايکديگر قرار دارد.
مصوبه جديد شورای انقلاب فرهنگی
روزنامه خبر با عنوان «تلاش برای دولتی کردن فرهنگستانها» می نويسد که براساس مصوبه شورای انقلاب فرهنگی، از اين پس، رئيس فرهنگستان توسط شخص رئيسجمهور انتخاب خواهد شد. معنای ساده شده اين دو اصلاحيه، تغيير وسيع در ترکيب فعلی اعضای فرهنگستانها با نظارت شورای عالی انقلاب فرهنگی است و تحولات کاملاً اساسی در مجامع عمومی فرهنگستانها و تغيير قطعی رؤسای فرهنگستانهاست. روزنامه خبر به نقل از سيدمحمد بهشتی عضو فرهنگ هنر می گويد: «اين مصوبه مصداق بارز تقابل فرهنگ دولتی و دولت غيرفرهنگی است.» اما مجيد مجيدی سينماگر و عضو پيوسته فرهنگستان هنر ميگويد: « اين دوستان بايد بدانند با هنرمند نمیشود با بخشنامه رفتار کرد. ميتوانيد به من بگوييد از خانه بيرون نيا؛ ولی نميتوانيد بگوييد نفس نکش. متأسفانه ساختار قدرت به گونهای است که ميتواند گاهی به ضرر خودش هم عمل کند. چاقو ميتواند دسته خودش را هم ببرد.» روزنامه ابرار نيز به نقل از علی لاريجانی، رئيس مجلس نوشته: افراد پخته ای در اين فرهنگستانها هستند که بايد به آنها اختيار داده شود تا خودشان اعضای هيات مديره را انتخاب کنند. روزنامه ابرار سپس بر برائت لاريجانی در تصويب تغييرات منشور فرهنگستانها صحه گذاشته به نقل از او می نويسد «البته من در جريان مصوبه اخير نبودم و آن را تنها از طريق رسانه ها شنيدم. بنده در جلسه شورايعالی انقلاب فرهنگی که منجر به تغييراتی در اساسنامه فرهنگستانهای چهارگانه شد، حضور نداشتم.» درهمين حال روزنامه اقتصادی فاينشنال تايمز چاپ لندن می نويسد: چهره های سينمايی ايران در مراسم غيردولتی پيش نمايش فيلم «محاکمه در خيابان» در سينمايی در جنوب تهران شرکت کردند؛ اين در حالی ست که کارورزان سينمای ايران از جمله چهره های سرشناسی همچون عباس کيارستمی با تحريم مراسم دولتی در حوزه سينما و ساير هنرها، که در اعتراض به سانسور شديد و سرکوب معترضان خيابانی صورت گرفته، می گويند اشتياقی برای کار در سينما ندارند. ٤٦ سينماگر نيز اعلام کرده اند دولت در پی نابودی سينمای مستقل است. از ديگر سو، ١٣٦ مستندساز سينمای ايران نيز جشنواره فيلمهای مستند امسال تهران را بايکوت کردند. همزمان با اين رويدادها، خانه موسيقی نيز در اعتراض به سياستهای اعمال شده توسط دولت، از برگزاری جشنواره ساليانه موسيقی خودداری کرد. در همين حال حبيب محمد نژاد معاون پژوهشی نهاد رهبری در دانشگاهها گفته است که در صورت تمايل نظام آموزش عالی کشور دانشگاههای تک جنسيتی در ايران تأسيس خواهد شد. به گفته اين مقام اين طرح می تواند در يکی از دانشگاههای بزرگ کشور نظير دانشگاه تهران و يا دانشگاه صنعتی شريف و يا دانشگاه شهيد بهشتی اجرا شود. محمد نژاد از يک طرح آماری سخن گفته که بر مبنای اطلاعات بدست آمده در صورت اجرای چنين طرحی پايبندی به انجام فرائض دينی بيشتر خواهد شد. وی در عين حال تصريح کرده است که دانشجويان دانشگاه دخترانه الزهرا و نيز دانشجويان دانشگاه شهيد بهشتی چنين باوری ندارند. در سالهای اخير بحث تفکيک جنسيتی در دانشگاهها و حتی مراکز درمانی به يک دغدغه جدی در نزد مسئولان جمهوری اسلامی تبديل شده است.
معضل مترو و علاقه ی محمود احمدی نژاد به ساختن قطار هوايی در تهران
محمد علی نجفی عضو شورای شهر تهران از مخالفت شورای شهر با واگذاری مترو به دولت خبر داده است. وی هر گونه جوسازی مبنی بر رفتار سياسی از سوی مديران مترو را رد کرده و تأکيد کرده است که از نظر شورای شهر عملکرد اين مديران مثبت است و ما در شورای شهر از آنان حمايت می کنيم. پيش از وی مهدی چمران رييس شورا شهر تهران هم گفته بود که بازگشت مديريت مترو به دولت نيازمند مصوّبه مجلس شورای اسلامی است. وی که از حاميان محمود احمدی نژاد است در عين حال به دولت توصيه کرد که بهتر است مديريت مترو همچنان در اختيار شهرداری باقی بماند. در شرايطی که حتی دولت احمدی نژاد عليرغم اذعان به بحران می گويد شرايط دشواری بر کشور حاکم است مترو تهران به يک معضل برای مردم و يک برگ برنده ميان جناح های سياسی تبديل شده است. شرکت مترو تهران در سال ١٣٧٧ و زمان رياست جمهوری محمد خاتمی از دولت جدا و به شهرداری تهران واگذار شد، اما اکنون محمود احمدی نژاد می گويد که اين شرکت را به مجموعه دولت باز می گرداند تا برايش مدير لايق تعيين و مشکل مردم را حل کند. شکی نيست که او از بودن محسن هاشمی فرزند ارشد هاشمی رفسنجانی در رأس شرکت مترو راضی نيست و تلاش می کند تا او را از مجموعه مديران شهری حذف کند. ولی او تنها با يک سخنرانی نمی تواند به اين هدف برسد زيرا نمايندگان مجلس شورای اسلامی می گويند که اين مسئله نيازمند مصوبه مجلس است و نهاد شورای شهر که می تواند در اين ميان صاحب نظر باشد رسماً با نظر رييس جمهوری به مخالفت برخاسته است. مهدی چمران رييس شورا که از دوستان محمود احمدی نژاد است به وی توصيه کرده که از اين اقدام صرفنظر کند. اين جدال را اکبر جوانفکر مشاور رسانه ای رييس جمهوری بی تربيتی بچه هايی بد اخلاق توصيف کرده که به جای تشکر از پدر اوقات تلخی راه می اندازند. او معتقد است که رييس جمهوری به عنوان دلسوز مردم قصد حل مشکل ترافيک تهران را دارد اما گروهی به جای قدردانی به او پرخاش می کنند و مشکل مترو می تواند در روز های آينده به کشمکش ميان دولت و محمد باقر قاليباف شهردار تهران که يک مدير برآمده از سپاه است، منجر شود. محمود احمدی نژاد هفته گذشته در يک گفتگوی تلويزيونی اعلام کرد که مديرت مترو را از شهرداری پس خواهد گرفت و تا با تعيين مديری جديد مشکلات کنونی را حل کند.برخی ناظران اين تصميم او را ناشی از علاقه اش برای کشيدن قطار هوايی در تهران می دانند، پديده ای که در ميان کارشناسان مخالفان جدی دارد.
احمدی نژاد: پرزيدنت اوباما حق انتخاب رابطه دوستی با ايران يا اسراييل را دارد
روزنامه هاآرتص چاپ اسراييل «پاسخ نه آمريکا به درخواست احمدی نژاد» را عنوان گزارشی دررابطه با سخنان احمدی نژاد قرارداده می نويسد: احمدی نژاد در سفر ترکيه گفته بود پرزيدنت اوباما حق انتخاب رابطه دوستی با ايران يا اسراييل را دارد. اما سخنگوی وزرات امورخارجه آمريکا رابطه آمريکا و اسراييل را بسيار نزديک و پايدار ارزيابی کرده است. در همين حال روزنامه ريا نووستی چاپ مسکو با عنوان «روسيه هنوز اميدوار به يافتن راه حلی ديپلماتيک برای مشکل ايران است» از قول سرگئی لاوروف وزيرامورخارجه روسيه می نويسد: موضع روسيه حل مشکلات ايران از طريق گفتگوست؛ بی آن که نيازی به اهرمهای فشار شورای امنيت باشد. هرچند مدوديف پيش از اين گفته بود اگر مذاکرات ايران با اعضای دايمی شورای امنيت به شکست بيانجامد، روسيه نيز به تحريمها متوسل خواهد شد اما روسيه همواره از حق ايران برای بهره برداری انرژی هسته ای پشتيبانی کرده است. در همين حال روزنامه نيويورک تايمز با عنوان «تنش در اردوگاه تبعيديان ايرانی در عراق» به بررسی وضعيت مجاهدين خلق مستقر در اردوگاه اشرف پرداخته، می نويسد: «باخروج سربازان آمريکايی، مشکل اردوگاه اشرف شديدتر شده است زيرا دولت عراق مجاهدين را در شمار دشمنان دانسته، خواهان اخراج آنان از خاک کشورش شده است. از اين رو، نيروهای امنيتی عراق با حمله گاه و بيگاه به ساکنان اردوگاه در پی فشار بيشتر برای رفتن آنان از عراق هستند. چيزی که مشاور نوری المالکی آن را هدف نهايی دولت عراق می داند.» اين در حالی ست که سازمان ملل طی بيانيه ای خواهان کاهش تنش و حل مشکلات از طريق گفتگو شده است. در همين حال ساکنان اين اردوگاه می گويند که فشارهای اخير، ناشی از توطئه دولت ايران برای رهايی از مخالفان است، و اينکه دولت عراق متعهد به ميثاق بين المللی مبنی بر رعايت حقوق پناهندگان سياسی است و نمی تواند آنان را وادار به خروج از عراق کند.
نگاه مقامات ايران به بحران اقتصادی جهانی و اعتياد در خارج از ايران
روزنامه آفتاب يزد با عنوان «از آن فرار تا اين ادعا» می نويسد: مسئولان ايرانی كه ايجاد بحران اقتصادی در جهان را يك فرصت طلايی برای ايران میشمردند، اكنون برای توجيه هر كمبودی در داخل كشور، اشارهای به بحران اقتصادی میكنند تا همگان بدانند اعتراف ديرهنگام آنها، تنها يك ضعف در اطلاعرسانی به موقع برای مردم نبوده؛ بلكه تأخير در چارهانديشی را نيز به دنبال داشته است. اعتقاد به اينكه «اعتراف به ضعف، يك شكست است» در عرصههای ديگر نيز به انحاء مختلف خود را نشان داده است. آفتاب يزد می افزايد: خطيب سالخورده نماز جمعه تهران، خدا را به خاطر ابتلای نظاميان آمريكايی به اعتياد، سپاس میگويد؛ بدون آنكه از واقعيات موجود در جامعه خودمان، ابراز تأسف كند. مـیتـوان بـا اطمينان گفت خطيب جمعه تهران، حقايق مربوط به اعتياد در جامعه را نمی دانسته؛ و گرنه به جای ابراز خوشحالی از افزايش اعتياد در ميان نظاميان آمريكا، از بیخبری مسئولان خودمان نسبت به وضعيت معتادان در مدارس ايران – كه قطعاً اهميت ميزان آن از اعتياد در ارتش آمريكا بيشتر است– ابراز نگرانی میكرد. زيرا ديروز فرمانده نيروی انتظامی گفت «متاسفانه هر دانش آموزی كه معتاد شود آموزش و پرورش، او را اخراج میكند و بعد اعلام میكنند كه هيچ دانش آموز معتادی نداريم.» در همين حال روزنامه آفتاب يزد مينويسد که مردم ايران بايستی هر لحظه خدای بزرگ را سپاسگزار باشند كه تنها راه خبرگيری آنها، صدا و سيمای دولتی ايران نيست. امروز وجود صدها شبكه خبری و دسترسی آزاد آنها به اخبار و اطلاعات، راههای متعددی در برابر ايرانيان قرار داده است تا به جای اخبار تنظيم شده و يكسويه بعضی رسانههای داخلی، خبرهايی را بشنوند كه محروميت ايرانيان از آن خبرها يا دسترسی ديرهنگام به آن، میتواند هزينههای سنگينی برای امروز و فردای كشور ايجاد كند. اين روزنامه سپس به واگذاری ٥٠ درصد بازاريابی گاز پارس جنوبی به ترکيه همسان اختيارات استعماری کنسرسيوم نفت در زمان شاه اشاره می کند که پس از علنی شدن خبر با تناقض گويی سخنگويان وزرات نفت روبرو شده است. در خبری ديگر روزنامه جام جم وابسته به صداوسيمای جمهوری اسلامی برخلاف مشی ٥ ماهه اخير خود، برای نخستين بار اصلاح طلبان را بمثابه بخشی از نظام جمهوری اسلامی به رسميت شناخته و می افزايد «جريان اصلاحات به واقع يکی از جريانات موثر و درون ساختار نظام جمهوری اسلامی ايران است که بارها در عرصه های مختلف، وفاداری و پايبندی خود را به اصول و اعتقادات مبنايی و قانونی کشور نشان داده است.» اين روزنامه سپس می افزايد «جريان اصلاحات می تواند بهترين و مطمئن ترين و موثرترين جريان نقد دولت دهم باشد و با ساز وکار قانونی به پيشبرد برنامه های خود برای ايرانی آبادتر و مرفه و آزاد و اسلامی اهتمام ورزد. قطعاً در فضای آرام و قانونمدار می توان به يک حرکت منسجم و برنامه ريزی اقدام نمود و وظيفه و تکليف حاکميت نيز ايجاد فضای سالم و مناسب برای نقد منصفانه و درست حاکمان و فعاليت آزاد و قانونی بازيگران است.»
حراج ٥ ميليون قطعه سکه طلای بهار آزادی
رييس بانک کارگشايی جمهوری اسلامی از حراج ٥ ميليون قطعه سکه طلای بهار آزادی خبر داده است. علی عادلی گفته است که اين سکه ها سه روز در هفته و در دو نوبت عرضه خواهند شد تا نياز بازار برطرف شود. در همين حال رييس اتحاديه فروشندگان طلا و جواهر می گويد با توجه به بهای جهانی طلا با ورود اين سکه ها قيمت ها کاهش خواهند يافت. قيمت هر قطعه سکه بهار آزادی در هفته گذشته به ٢٦٠ هزار تومان رسيد. برخی کارشناسان دليل اين افزايش را علاوه بر رشد قيمت جهانی طلا، نشانی از آشفتگی اقتصادی دولت ايران قلمداد می کنند.