گروه بین المللی بحران می گوید وضعیت رو به وخامت اقتصاد ایران و ادامه فعالیت های ایران در کشورهای همسایه، تهدیدی برای وقوع احتمالی درگیری در منطقه به شمار می رود.
این گروه تحقیقاتی مستقل که دفتر آن در شهر واشنگتن واقع است، روز جمعه گزارشی با عنوان «ده درگیری که در سال ۲۰۱۹ باید مواظب آنها بود» منتشر کرد.
«رابرت مالی» که در دولت باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق آمریکا، به عنوان دستیار ویژه رئیس جمهوری و هماهنگ کننده کاخ سفید در امور خاورمیانه فعال بود، رئیس گروه بین المللی بحران است.
آقای «مالی» میگوید که در سال ۲۰۱۹ به طور مستقیم یا غیرمستقیم خطرهایی برای وقوع درگیری وجود دارد که شامل آمریکا، عربستان، اسرائیل و ایران میشود.
طبق این گزارش، آمریکا، عربستان و اسرائیل دیدگاه مشترکی درباره دولت تهران دارند و آن را تهدیدی میدانند که مدت زیادی است جسور شده و جاه طلبی های منطقهای اش باید محدود شود.
این تحقیق هشدار میدهد که با افزایش فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم های آمریکا علیه ایران، صدای تندروها در ایران بلندتر خواهد شد، مخصوصا این که آنها سعی می کنند حسن روحانی را کنار بگذارند و اظهارات علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی نیز تندتر میشود.
بر اساس این تحقیق، حتی اگر آنها تصمیم بگیرند به محدودیت های هستهای عمل کنند، این تمایل در تهران ممکن است افزایش یابد که با هدف قرار دادن حضور آمریکا در منطقه، واشنگتن را وادار کنند هزینه اقداماتش را بدهد، مثلا با تشویق گروههای شبه نظامی شیعه عراقی به هدف قرار دادن اهداف آمریکایی در عراق.
بخش دیگری از تحقیق میگوید تاکنون ایران، که به روندهای دراز مدت اعتماد دارد و احتمال عمل متقابل آن را ترسانده، تصمیم گرفته است روی پنجههایش بایستد.
در حالی که ایران به آزمایش موشکی ادامه داده و آمریکا نیز آن را متهم کرده که از گروههای نیابتی شیعه در عراق حمایت میکند، و حضور آمریکا در منطقه نیز آنها را تهدید میکند، واکنش ایران به نظر حساب شده میآید که پاسخ سختی را به سمت خود دعوت نکند. اما با افزایش فشارهای اقتصادی علیه ایران، این مانور از سوی ایران ممکن است پایدار نباشد.
علاوه بر این، خطر درگیری تصادفی در یمن، خلیج فارس، سوریه و عراق را نیز نمیتوان نادیده گرفت.