یک مقام دولت جمهوری اسلامی اعلام کرد که کوپن با عنوان «کالابرگ الکترونیک» از دوشنبه ۲۹ خرداد» به طور رسمی به اقتصاد ایران باز میگردد. تورم در ایران از ۷۰ درصد گذشته و اقتصاددانها به صدای آمریکا گفتهاند این روشها برای مهار اقتصاد «بیثبات و پیشبینیناپذیر» ایران کارساز نیست.
یک معاون وزارت کار اعلام کرده که با شارژ ۸۰ هزار تومانی در حساب ۲۵ میلیون شهروند، خانوادههای دهکهای اول تا سوم درآمدی که یارانه ۴۰۰ هزار تومانی دریافت میکنند و به این ترتیب از روز دوشنبه ۲۹ خرداد بازگشت کوپن با عنوان کالابرگ الکترونیک به طور رسمی در ایران از سر گرفته شده است.
به گفته علیرضا عسگریان، معاون رفاه و امور اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، استفاده از کالابرگ الکترونیک مشروط بر «خرید ۷۰ درصدی اعتبار» است و به مشمولان این طرح با «خرید دستکم ۳۲۰ هزار تومان از ۱۱ قلم کالای اساسی» در یک ماه، «افزایش ۲۰ درصدی» تعلق میگیرد و «به ازای هر نفر خانوار، ۸۰ هزار تومان» به اعتبار آنها افزوده میشود.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، این مقام وزارت کار همچنین گفته افزایش ۲۰ درصدی یارانه تنها برای «مددجویان کمیته امداد و بهزیستی» است که «۸ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر» هستند و از ۲۹ خرداد «کل دهکهای اول تا سوم» که شامل «۲۵ میلیون نفر» هستند، میتوانند به «طرح افزایش ۲۵ درصدی مبلغ کالابرگ الکترونیکی» بپیوندند.»
او همچنین تأکید کرده که شرکت در این طرح برای مردم «اختیاری» است.
عسگریان همچنین به خبرگزاری ایسنا گفته که ۹۱ درصد مردم ایران مشمول دریافت یارانه نقدی هستند و در کشور دچار «فقر تغذیهای» هستیم.
تورم نقطه به نقطه اردیبهشت در ایران به بالای ۷۰ درصد رسیده و بنا بر اعلام رسانهها خط فقر در تهران از ۳۰ میلیون تومان عبور کرده است.
جمشید اسدی، اقتصاددان ساکن پاریس، در گفتوگو با بخش فارسی صدای آمریکا درباره بازگشت کوپن به اقتصاد ایران گفته است جمهوری اسلامی نمیتواند با کوپن با سال سخت اقتصادی مبارزه کند چرا که تورم «به شدت» بالا است و رکود تولیدات کشاورزی هم وجود دارد.
این اقتصاددان تأکید کرده است هرچند جمهوری اسلامی تلاش میکند با سهمیهبندی بتواند تا اندازهای از نارضایتی مردم جلوگیری کند، اما کالابرگ الکترونیک مشکل تورم و مصرف پایین مردم را حل نمیکند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
همچنین، محمد ماشینچیان، کارشناس اقتصاد سیاسی، در روزهای گذشته به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که اقتصاد ایران بیش از هر زمان دیگری «بیثبات و پیشبینیناپذیر» شده است.
او همچنین تأکید کرده که «شکنجه آمار و خبردرمانی نمیتواند واقعیت اقتصاد ایران را تغییر بدهد» و وضعیت صنعت کشور آشفته و ضررده است و علاوه بر این ضعف سیاستگذاری دولت وضع بازار را متلاطم باقی خواهد ماند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
اعتراضات معیشتی از ساعات آغازین سال ۱۴۰۲ از سر گرفته شده و گروههای صنفی از جمله بازنشستگان، کارگران، معلمان، و کارکنان صنایع مختلف بارها در اعتراض به دریافت حقوق اندک با وجود گرانی و تورم و کوچکتر شدن پیاپی سفرهها تجمع و اعتصاب کردهاند.
همچنین ببینید: تجمعهای اعتراضی بازنشستگان مخابرات: «وزیر بیلیاقت، استعفا استعفا»