در حالی که رهبران کودتای نظامی در نیجر به دنبال سوءاستفاده از احساسات ضدغربی برای تقویت قدرت خود هستند، صدها نفر روز پنجشنبه ، علیه فرانسه و کشورهایی که کودتا را محکوم کردهاند، در نیامی، پایتخت تظاهرات کردند.
محمد بازوم، رئیس جمهوری نیجر که دوران رهبری او اولین انتقال مسالمتآمیز و دموکراتیک قدرت از زمان استقلال از فرانسه در سال ۱۹۶۰ توصیف شده است، هفته گذشته با کودتای نظامی از قدرت ساقط شد.
رویترز در گزارش خود میگوید این کودتا که با احساسات شدید ضدفرانسوی همراه بود به نگرانی در مورد آینده مبارزه با افراطگرایی در منطقه ساحل آفریقا دامن زده است. منطقهای که روسیه و کشورهای غربی برای نفوذ در آن با هم رقابت کردهاند.
کودتا توسط کشورهای غربی و بلوک منطقهای غرب آفریقا موسوم به «جامعه اقتصادی اتحادیه کشورهای غرب آفریقا» -اکواس- به شدت محکوم شده است.
این بلوک به حکومت نظامی تا روز یکشنبه مهلت داده تا بازوم را که در حصر خانگی است، آزاد کند.
ژنرال عبدالرحمن تیانی، حاکم نظامی جدید، روز چهارشنبه از کسانی که کودتا را محکوم کرده اند، انتقاد کرد و از مردم خواست برای دفاع از ملت آماده باشند.
آسوشیتدپرس میگوید هنوز مشخص نیست که آیا اکثریت مردم از کودتا حمایت میکنند یا خیر و در بسیاری از نقاط پایتخت، روز پنجشنبه، زندگی به روال عادی ادامه داشت.
فرانسه ۱۵۰۰ سرباز در نیجر دارد که با ارتش این کشور عملیات مشترکی را علیه جهادیهای مرتبط با القاعده و داعش انجام دادهاند و ایالات متحده و سایر کشورهای اروپایی به آموزش نیروهای این کشور کمک کردهاند.
ارتش فرانسه اعلام کرد که پنج پرواز با هواپیماهای این کشور بیش از ۱۰۰۰ نفر را در این هفته از نیجر خارج کرده است.
جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده روز پنجشنبه ۱۲ مرداد، خواستار آزادی فوری محمد بازوم شد.
به گزارش بخش انگلیسی صدای آمریکا، رئیسجمهوری ایالات متحده در بیانیهای گفت: «نیجر با چالش بزرگی برای دموکراسی خود روبهرو است.»
رئیسجمهوری ایالات متحده، همچنین در ادامه افزود: «نیجریها حق دارند رهبران خود را انتخاب کنند. آنها خواست خود را در انتخاباتی آزاد و منصفانه ابراز کردهاند و این باید مورد احترام قرار گیرد.»
در همین حال، رویترز در گزارشی به ادعای عبدالرحمن تیانی، رهبر کودتای نیجر اشاره کرده که در پی کودتا در تلویزیون سراسری برای توجیه کودتا به تنشها و ناامنی مداوم اشاره کرده بود.
رویترز میگوید، اما تجزیه و تحلیل دادههای مربوط به حملات و تلفات در نیجر که شورش اسلامگرایان در آن موج میزند، نشان میدهد که امنیت در واقع با اعمال تاکتیکهای مورد استفاده دولت بازوم و کمک نیروهای فرانسوی و آمریکایی در حال بهبود بوده است.
بنا به این گزارش، تحلیلگران امنیتی هشدار میدهند که نابسامانی در نیجر میتواند به گروههای مرتبط با القاعده و دولت اسلامی اجازه دهد تا دامنه نفوذ خود را در منطقه گسترش دهند
رویترز به استناد گزارشهای منابع گوناگون، از جمله سازمانهای خبری، گروههای حقوق بشری و مقامات محلی نوشت که در شش ماه اول سال ۲۰۲۳، خشونت در نیجر در مقایسه با شش ماه قبل از آن نزدیک به ۴۰ درصد کاهش یافت.