تداوم بحران آلودگی هوا و ریزگردها؛ مراجعه به اورژانس و تعطیلی ادارات در برخی استان‌ها

آلودگی هوا برخی از شهرهای ایران را به تعطیلی کشانده است.

به‌دنبال تداوم وضعیت نامناسب آب و هوایی در برخی استان‌های کشور، تمامی ادارات، بانک‌ها و آموزشگاه‌های استان مرکزی تعطیل شده‌اند و همزمان بسیاری از شهروندان در استان‌های شرقی ایران نیز به‌سبب وجود ریزگردهای فراوان در هوا، راهی بیمارستان‌ها شده‌اند.

علیرضا محرابیان، رئیس امور آزمایشگاه‌های اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی به خبرگزاری دولتی «ایرنا» گفته است: «وضعیت خطرناک هوای اراک» و گذشتن از «مرز ۵۰۰»، ادارات و بانک‌ها را برای امروز دوشنبه دوم مرداد ماه «به تعطیلی کشاند.»

به گفته او، این تصمیم «یکشنبه شب» در کارگروه اضطرار آلودگی هوای استان با توجه به پیش‌بینی «استمرار شرایط آلودگی هوا و ماندگاری ذرات کمتر از ۱۰ میکرون»، گرفته شده است و دستگاه‌های اجرایی در سطح استان (به استثنای دستگاه‌های خدمات‌رسان و مراکزی که دارای نوبت کاری و کشیک هستند) و آموزشگاه‌ها تعطیل شدند.

شهر اراک مرکز استان مرکزی، یکی از هشت کلانشهر آلوده کشور است که بنابر آمار رسمی اعلام شده، از ابتدای امسال تاکنون «۲۷ روز» و سال گذشته «۱۳۸ روز» هوای ناسالم در کارنامه خود دارد.

همزمان، مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان نیز خبر داده که در پی «موج جدید وزش باد» در منطقه سیستان، از ۲۷ تیرماه تاکنون در پنج شهرستان زابل، زهک، هامون، هیرمند و نیمروز «یک هزار و ۵۸۰ نفر» از مردم منطقه‏ راهی بیمارستان و مراکز درمانی شدند که از این تعداد «۱۰۲ نفر» اکنون بستری هستند.

یکم مرداد ماه نیز معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفته بود: از ۲۱ تا ۲۷ تیرماه «۲۰ هزار و ۳۴۷ نفر» به‌دلیل وجود ریزگرد‌ها در پی طوفان گرد و خاک، به اورژانس مراجعه کردند که از این تعداد «۱۸ هزار و ۵۷ نفر» سرپایی و «۲ هزار و ۲۹۰ نفر» بستری شده‌اند.

بر اساس برآوردهای انجام شده، استان خراسان جنوبی در شرق کشور، به‌سبب وجود سالانه «٧۰۰ هزار تن گرد و غبار»، جزو شش استان اول ایران در این حوزه است.

در این حال، رسانه‌های داخلی به نقل از کارشناسان سازمان هواشناسی برای امروز دوشنبه دوم مرداد ماه از «کاهش کیفیت هوا در برخی از نقاط کشور» خبر داده‌اند و در جنوب استان‌های خراسان رضوی سمنان، تهران و البرز و استان‌های اصفهان، قم و مرکزی «وزش باد و خیزش گردوخاک» و در مناطقی از غرب هم «وزش باد و نفوذ گردوغبار از مرز‌های کشور عراق» را پیش‌بینی کرده‌اند.

یک بررسی نشان داده است که انواع آلودگی سالانه جان «۹ میلیون نفر» را در جهان می‌گیرد. این پژ‌وهش می‌گوید «هوای سمی و آب و خاک آلوده» تهدیدی برای سلامت انسان و سیاره‌ها محسوب می‌شود و «پایداری جوامع مدرن» را به خطر می‌اندازد.

پژوهشگران تأثیر اقتصادی مرگ و میر ناشی از آلودگی را ۴۶۰۰ هزار میلیارد دلار (حدود ۹ میلیون دلار در دقیقه) محاسبه کرده‌اند.