لیلا ارشد، از بنیانگذاران تشکل مردمنهاد «خانه خورشید»، روز دوشنبه نهم اسفندماه از تعطیلی این تشکل خبر داد.
وی بدون بیان جزئیات بیشتر، افزایش فشارها را علت تعطیلی این تشکل مردم نهاد عنوان کرد و در مصاحبهای با روزنامه همشهری گفت: «از سال ۹۷ از اهدافمان فاصله گرفتیم. محدودیتهای ما هر روز بیشتر می شود. تصمیمگیری در حوزه آسیبهای اجتماعی متفاوت شده و می خواهند کار را به نهادهای بزرگ بسپارند و سمنها مانند گذشته فعالیت نکنند.»
«خانه خورشید» در زمینه کاهش آسیب اعتیاد در میان زنان فعالیت میکرد.
این تشکل مردمنهاد در سال ۱۳۸۵ برای کمک به زنان معتاد در دروازه غار تهران راهاندازی شد.
این مرکز علاوه بر ارائه خدماتی نظیر غذای گرم، پوشاک، دارو درمان، برای زنان آسیب دیده کلاسهای آموزشی و جلسات مشاوره و روانشناسی نیز برگزار میکرد.
خبر تعطیلی این تشکل مردمنهاد انتقاد شماری از روزنامهنگاران، فعالان مدنی و کاربران شبکههای اجتماعی را به دنبال داشت.
احسان بداغی، روزنامهنگار در تهران، با انتقاد از تعطیلی «خانه خورشید» در توییتی نوشت: «مرکز کاهش آسیبهای بانوان شوش نیز در آستانه تعطیلی است.»
فهیمه طباطبایی، دیگر روزنامهنگار ساکن تهران، نیز با بیان اینکه «خانه خورشید» دو هزار و ۵۰۰ زن را تحت سرپرستی داشت، از «نابودی» تشکلهای مردمنهاد انتقاد کرد.
همچنین آزاده مختاری، خبرنگار حوزه اجتماعی «رکنا»، در یک رشته توییت نوشت: «تعطیلی خانه خورشید یعنی بیپناهی جمعیتی گسترده از زنان آسیبدیدهای که به این خانه میآمدند و زنان و مادرانی توانا و کارآمد برای یک زندگی سالم به جامعه بازمیگشتند.»
وی از دولت و مجلس شورای اسلامی خواستار توجه به این موضوع شد.
طی سالهای اخیر فشار نهادهای امنیتی بر تشکلهای مردمنهاد و سازمانهای مستقل غیر دولتی افزایش یافته است.
«جمعیت امام علی» یکی از این تشکلهای مردمنهاد است که سال گذشته تحت فشارهای امنیتی قرار گرفت و دادگاه بدوی حکم انحلال آن را صادر کرد.
شارمین میمندینژاد، مدیر این تشکل، نیز به مدت چهار ماه در بازداشت بود و به «اقدام علیه امنیت ملی» شد.