همسر هاشم خواستار، فعال مدنی زندانی در ایران، میگوید با آن که آقای خواستار در آستانه ۷۰ سالگی است و از بیماریهای متعددی رنج میبرد، اما بیش از ۱۴ ماه است که به مرخصی اعزام نشده و تنها جرمش انتقاد از علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، و تقاضای استعفای او است.
صدیقه مالکیفرد، همسر این فعال مدنی زندانی در ایران که اواخر مرداد ماه سال ۹۸ بازداشت شد و در حال حاضر دوران محکومیت خود را در زندان وکیل آباد مشهد سپری میکند، به صدای آمریکا گفت که آقای خواستار که به بیماریهای متعددی همچون فشار خون و بیماریهای گوارشی مبتلا است از زمان بازداشت تا به امروز حتی یک روز هم به مرخصی درمانی اعزام نشده است.
وی افزود: «پس از بازداشت آقای خواستار در تاریخ ۲۰ مرداد ۹۸ و با ارجاع پرونده او به بازپرسی درخواست آزادی موقت او را کردیم؛ اما بازپرس پرونده با درخواست ما مخالفت کرد. وقتی پرونده به دادگاه ارجاع شد وکیل پرونده با مراجعه به دادگاه خواستار آزادی موقت با قید وثیقه و تا پایان مراحل دادرسی شد؛ اما آنجا هم قاضی موافقت نکرد.»
بر اساس یکی از مفاد بخشنامه قوه قضائیه که اسفند ماه سال گذشته صادر شده بود، زندانیان سیاسی که با اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» به تحمل بیش از ۵ سال زندان محکوم شدهاند «از اعزام به مرخصی مستثنی هستند.» این امر نه تنها واکنش زندانیان و خانواده آنها، بلکه واکنشهای فعالان حقوق بشر و مقامات برخی کشورها را نیز به همراه داشته است.
هاشم خواستار که پیش از این به همراه سیزده نفر دیگر از فعالان مدنی ایران نامه درخواست استعفای خامنهای را امضا کرده بود، روز یکشنبه ۱۰ فروردین با صدور دادنامهای از سوی شعبه ۳۵ دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی، به اتهام «عضویت در گروههای مخالف نظام به قصد برهم زدن امنیت کشور»، «فعالیت تبلیغی علیه نظام» و «تاسیس و اداره کانال تلگرامی به قصد برهم زدن امنیت کشور» به ۱۶ سال زندان، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، و ۲ سال تبعید در نیکشهر محکوم شد. او در حال حاضر دوران محکومیت خود را در زندان وکیلآباد مشهد سپری میکند.
همسر این فعال مدنی زندانی با ابراز نگرانی از وضعیت سلامت آقای خواستار به صدای آمریکا گفت: «مشکلات داخل زندان ایشان را فرسوده میکند. از آنها [زندانیان] در اتاقی کوچک با پنجرههایی که حتی نور هم به درستی از آنها رد نمیشود، نگهداری میکنند. مقدار مواد ضدعفونی کافی نیست و ما نگران وضعیت کرونا در زندان وکیل آباد مشهد هستیم.»
خانم مالکی فرد میگوید این اولین بار نیست که همسرش بازداشت و راهی زندان میشود؛ بلکه از سال ۱۳۶۹ بارها به دلیل مخالفت و انتقاد به جمهوری اسلامی بازداشت شده است. خانم مالکی فرد با اشاره به بازداشتها و محکومیتهای متعدد این فعال مدنی در سالهای ۱۳۶۹ تا مرداد ۱۳۹۸ میگوید: «مقامات قضایی میگویند همسرم از رهبران معلمان است و تجمعات معلمان را سر و سامان میدهد.»
همسر هاشم خواستار در پایان به صدای آمریکا گفت: «آقای خواستار از اول به این حکومت انتقاد داشت، مخالف سکوت کردن بود، و اعتراضش را پنهان نمیکرد.»
آقای خواستار به همراه ۱۳ تن از فعالان سیاسی و مدنی دیگر خرداد ماه سال گذشته با انتشار بیانیهای خطاب به خامنهای خواستار استعفای او و تغییر قانون اساسی ایران شدند. آنها گفتند که قانون اساسی کنونی مجلسی فرمایشی، دولتی بی اختیار، و قوه قضائیهای غیرمستقل ایجاد کرده است.
مقامهای امنیتی جمهوری اسلامی، امضاکنندگان این نامهها را به تلاش برای «طراحی فتنه جدید» متهم، و بسیاری از امضاکنندگان آن را بازداشت کردند.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، فروردین ماه سال جاری در یک کنفرانس خبری گفت: «ما نه تنها از سوریه، که از جمهوری اسلامی ایران هم خواستهایم در این شرایط نه تنها شهروندان آمریکایی، بلکه تمامی کسانی که ناعادلانه به زندان افتادهاند را آزاد کند. این اقدامی بشردوستانه است و گذشته از اینکه این افراد غیرقانونی به زندان افتادهاند، در این شرایط اصل بشردوستی حکم میکند که از زندان آزاد شوند.»
وزارت خارجه آمریکا میگوید که رژیم ایران در دو سال اخیر هزاران معترض، فعال مدنی، نمایندگان کارگران، و سایر اصناف را بازداشت کرده است.