در پی اعدام نوید افکاری، یکی از معترضان به وضعیت اقتصادی ایران که دو سال پیش بازداشت شد، وکیل او اعلام کرد که بیش از ۳۰ نفر دیگر از متهمان سیاسی نیز احکام اعدام گرفتهاند.
حسن یونسی در پی انتقادها از اطلاع رسانی دیرهنگام درباره پرونده نوید افکاری، روز دوشنبه ۲۴ شهریور در پیامی در توئیتر با بیان این که به این دلیل که تخصصی در مسائل رسانهای ندارد، دخالت نمیکند، نوشت: «آنهایی که با اطمینان میگویند باید منتشر کرد، الان بیش از ۳۰ نفر زیر حکم اعدام هستند. منتظریم ببینیم چه میکنند.»
مشخص نیست که احکام اعدام مورد اشاره این وکیل دادگستری در چه مقاطعی برای متهمان پروندههای سیاسی و امنیتی صادر شده است. اما در ماههای اخیر اخبار مربوط به صدور حکم اعدام برای تعدادی از متهمان اعتراضات آبان سال گذشته در رسانهها منتشر شده و مورد اعتراض گسترده قرار گرفته است.
درباره اینکه اطلاع رسانی پرونده متهمان سیاسی به نفع آنهاست یا نه،بین دوستان غالبا خیرخواه اختلاف نظر وجود دارد.من شخصا به این دلیل که تخصصی در رسانه ندارم دخالت نمی کنم.اما آنهایی که با اطمینان میگویند باید منتشر کرد،الان بیش از ۳۰ نفر زیر حکم اعدام هستند.منتظریم ببینیم چه میکنند
— hassan younesi (@hassan_younesi) September 14, 2020
امیرحسین مرادی، محمد رجبی، و سعید تمجیدی سه تن از معترضان آبان ۹۸، حکم اعدام دارند؛ اما اجرای آن به دلیل موج اعتراضات کاربران شبکه های اجتماعی با هشتگ «اعدام نکنید» متوقف شده است.
دونالد ترامپ، رئيس جمهوری ایالات متحده، هم به صدور حکم اعدام برای سه جوان معترض در ایران واکنش نشان داد و گفت: «سه نفر در ایران برای شرکت کردن در تظاهرات محکوم به مرگ شده اند. اعدام آنها در هر لحظه قابل انتظار است. اعدام این سه نفر پیامی اسفناک به دنیا می فرستد و نباید انجام شود. #اعدام_نکنید»
همچنین ببینید: وزیر خارجه آمریکا اعدام نوید افکاری توسط رژیم ایران را یک اقدام «خبیثانه و ظالمانه» خواندبابک پاکنیا، وکیل این سه محکوم به اعدام، اعلام کرده است که آخرین لایحه دفاعیه خود را به دفتر رئیس دیوان عالی کشور تحویل داده است.
سه ماه پیش، مصطفی صالحی، یکی از بازادشتیهای اعتراضات دی ماه سال ۹۶، در اصفهان اعدام شد.
ماه گذشته نیز مدیر سازمان حقوق بشر ایران، مستقر در نروژ، نیز اعلام کرد که مهدی صالحی قلعه شاهرخی، محمد بسطامی، عباس محمدی، مجید نظری کندری، و هادی کیانی در ارتباط با اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶ به اعدام محکوم شدهاند، هر چند در ادامه دادگستری استان اصفهان اعلام کرد که حکم این افراد قطعی نشده است.
پرزیدنت ترامپ و وزارت خارجه آمریکا به صدور حکم اعدام برای نوید افکاری نیز واکنش نشان داده و خواستار لغو آن شده بودند.
نهادهای حقوق بشری میگویند جمهوری اسلامی به طور عادلانه به اتهامات رسیدگی نمیکند و بعضا افرادی بیگناه محاکمه و حتی اعدام شدهاند. برای نمونه جمهوری اسلامی در دهه شصت هزاران نفر را که محکومیت زندان داشتند، اعدام کرد.
آمریکا میگوید جمهوری اسلامی ثروت کشور خود را به جای مردم ایران، صرف حمایت از گروه های تروریستی و بر هم زدن ثبات در خاورمیانه میکند. ایالات متحده همچنین بارها فساد مالی نهادینه و غارت داراییهای خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است.